BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Ντόναλντ Τζον Τραμπ: Σε πουλάει και σ’ αγοράζει

Πωλητής και εξαίρετος θιασάρχης, ιδιοκτήτης του Trump Organizations, o 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραµπ. Αυτό αναφέρει το Forbes στην επετειακή του έκδοση µε τα 100 κορυφαία εν ζωή επιχειρηµατικά µυαλά του πλανήτη, για τον 69χρονο εκκεντρικό δισεκατοµµυριούχο που το όνοµά του έχει συνδεθεί µε όµορφες γυναίκες, πολυτελή αυτοκίνητα, χλιδάτα ξενοδοχεία, καζίνο, ριάλιτι της τηλεόρασης και τώρα µε εµπορικούς πολέµους.

Ντόναλντ Τζον Τραμπ: Σε πουλάει και σ’ αγοράζει

1
0

Εξάλλου, αυτό που του αναγνωρίζουν πολλοί image makers είναι ότι ξέρει να παίζει µε το συναίσθηµα και να πουλά τον εαυτό του όπως µόνο εκείνος ξέρει, ατού που τον έφερε στον Λευκό Οίκο κατατροπώνοντας την πολιτικά εµπειρότατη Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραµπ αντιλήφθηκε κάτι που µόνο ελάχιστοι πολιτικοί επιστήµονες είχαν επισηµάνει: ένα πολύ σηµαντικό κοµµάτι των Ρεπουµπλικανών πίστευε ακράδαντα πως η µόνη λύση για τη χώρα θα ήταν η ανάδειξη ενός εξωσυστηµικού υποψηφίου στο προεδρικό αξίωµα. Έτσι, εκµεταλεύτηκε µια διαρκώς τροφοδοτούµενη δηµοσιότητα που του απέφερε η αµφισβήτηση, εδραιώνοντας τον εαυτό του στο θυµικό σηµαντικού αριθµού Ρεπουµπλικανών και όχι µόνο. Έτσι, βρέθηκε στο σωστό σηµείο, τη σωστή στιγµή και τελικά διαχειρίστηκε όλες τις τριβές και συγκρούσεις που δηµιούργησε η υποψηφιότητά του, χωρίς να χάσει τίποτα.

Τώρα για τα υπόλοιπα, τα της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, δεν είναι λίγοι που σηκώνουν τα χέρια ψηλά αφού ως τώρα η ρητορική του εξαντλείται υπέρ µιας αποµονωτικής φιλοσοφίας όσον αφορά το ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή κοινότητα, ενώ για το πώς «η Αµερική θα γίνει ξανά σπουδαία» δεν έχει µπει ακόµη σε λεπτοµέρειες.

Σήµερα, έχει ανοίξει µέτωπα και µε τους Αµερικανούς αγρότες, δηλαδή µε το εκλογικό σώµα που τον πίστεψε και τον έφερε στην εξουσία, εξαιτίας του δασµολογικού πολέµου για το αλουµίνιο που κήρυξε στην Κίνα συµπαρασύροντας κι άλλους εµπορικούς εταίρους. Εντούτοις δεν είναι λίγοι αυτοί που του δίνουν περίοδο ανοχής για να γυρίσει το παιχνίδι. Μένει βέβαια να αποδειχθεί στην πράξη η άποψή του ότι «οι εµπορικοί πόλεµοι είναι καλοί και εύκολα κερδίζονται», για την ταλαιπωρηµένη αγροτική οικονοµία των ΗΠΑ.

Kατά άλλους αναλυτές το να µάχεσαι ενάντια στον εµπορικό σου εταίρο µοιάζει µε κακή ιδέα, αλλά δεν είναι κατ’ ανάγκη παράλογη. Η µελέτη των αδυναµιών ενός εταίρου µπορεί να είναι ένας αποτελεσµατικός τρόπος για να πετύχεις µια καλύτερη εµπορική συµφωνία, σύµφωνα µε τη θεωρία παιγνίων, τον κλάδο των Μαθηµατικών που εστιάζει στη στρατηγική. Πάντως σύµφωνα µε τον νοµπελίστα οικονοµολόγο Πολ Κρούγκµαν «ουδείς στην κυβέρνηση Τραµπ δεν έχει την παραµικρή ιδέα τι ακριβώς κάνει».

Σε κάθε περίπτωση ο Ντόναλντ Τραµπ έχει ήδη γράψει ιστορία ως ο πλέον αναπάντεχος υποψήφιος που κατόρθωσε να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ, τώρα πώς θα καταγραφεί η θητεία του θα φανεί τα επόµενα χρόνια.

Βιογραφικό

Ο Ντόναλντ Τζον Τραµπ  γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, 14 Ιουνίου 1946 και είναι ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωµένων Πολιτειών από τις 20 Ιανουαρίου 2017. Είναι απόφοιτος Οικονοµικών από το Πανεπιστήµιο της Πενσιλβάνια (1968), ενώ από το 1971 διευθύνει µαζί µε τρία από τα πέντε παιδιά του, τον κληρονοµηµένο από τους γονείς του Οργανισµό Τραµπ, µια µεγάλη µεσιτική εταιρεία που έχει επεκταθεί σε παγκόσµιο επίπεδο. Από το 2004 έως και το 2015 ήταν ο τηλεπαρουσιαστής της δικής του εκποµπής, The Apprentice. Έχει παντρευτεί τρεις φορές και έχει αποκτήσει πέντε παιδιά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία