BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Νίκος Κουτσούγερας: Στο άρμα της φυσιολογίας

Ο Νίκος Κουτσούγερας, ως επιστήµονας αρχικά και ως επιχειρηµατίας των λιπασµάτων στη συνέχεια, είχε µια δική του φιλοσοφία αναφορικά µε την προσθήκη θρεπτικών ουσιών στις καλλιέργειες, αποδίδοντας µεγαλύτερη σηµασία στο πεδίο της στοχευµένης θρέψης απ’ ό,τι στο ευρύτερο φάσµα της λίπανσης.

Νίκος Κουτσούγερας: Στο άρμα της φυσιολογίας

1
0

Η εταιρεία ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚΗ, της οποίας υπήρξε ο ιδρυτής, το 1989, διατηρούσε το προνόµιο να κινείται µε ευελιξία στην αναζήτηση λύσεων, τέτοιων, που να απαντούν σε ιδιαίτερες και πολύ συγκεκριµένες ανάγκες του Έλληνα παραγωγού. Κάπως έτσι, αφηνε έτσι συνειδητά ελεύθερο το πεδίο των προϊόντων «οριζόντιας» εφαρµογής για τους µεγαλύτερους και πιο καθιερωµένους παίκτες της εγχώριας αγοράς.

Από το 2014, όµως, όταν µπήκαν τα θεµέλια της συνεργασίας µε τον αµερικανικό οίκο Stoller για την αντιπροσώπευση των προϊόντων του στην Ελλάδα, τα πράγµατα πήραν άλλο δρόµο. Η εταιρεία ORA Services που δηµιουργήθηκε γι’ αυτό το λόγο και στην οποία ο Νίκος Κουτσούγερας διατηρεί τον πρώτο λόγο, τείνει να αλλάξει εκ βάθρων όσα ξέραµε για τη θρεπτική διαχείριση των φυτών στην Ελλάδα. Η µαγική λέξη για τον τρόπο µε τον οποίο χτίζει τα προϊόντα του, o Jerry Stoller, είναι «φυσιολογία».

Πιο συγκεκριµένα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Stoller άρχισε να ερευνά τη γενετική έκφραση των φυτών. Η επαναστατική προσέγγιση που παράγεται από αυτή την έρευνα, αποσκοπεί στη διατήρηση εύρωστων καλλιεργειών, µέσω της διαχείρισης των φυτικών ορµονών και των µικροθρεπτικών συστατικών σε όλο τον κύκλο ανάπτυξης των φυτών. Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει συνθήκες για υγιέστερα φυτά, ικανά να αντέξουν τις συνέπειες του στρες κάτω από διαφορετικές µάλιστα συνθήκες. 

Τι σηµαίνουν όλα αυτά; Ότι µε τα προϊόντα Stoller που ο Κουτσούγερας έφερε στην Ελλάδα, ο αγρότης µιας ευρείας γκάµας καλλιεργειών, έχει στη διάθεσή του σηµαντικά «όπλα» τα οποία µέχρι τώρα του ήταν άγνωστα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όπου το πρόγραµµα Stoller εφαρµόζεται µε συνέπεια, οι αποδόσεις των καλλιεργειών καταγράφουν σηµαντική αύξηση (15-20%), ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι και τα αποτελέσµατα που επιτυγχάνονται στο πεδίο της ποιότητας.

Στα ακτινίδια για παράδειγµα έχεις οµοιόµορφους καρπούς πλούσιους σε ξηρά ουσία, κάτι το οποίο εκτιµούν ιδιαίτερα οι αγορές, ενώ στον καπνό βλέπεις την καλλιέργεια να αναπτύσσεται οµοιόµορφα, µε ζωηρά φύλλα, πλούσια σε απαραίτητα συστατικά και εύκολα στο σπάσιµο.

Με άλλα λόγια, αν ο καπνός έχει µια ελπίδα να σωθεί ως καλλιέργεια στην Ελλάδα, ακολουθώντας µάλιστα τη βιοµηχανική εποχή, τουλάχιστον ως προς τη µέθοδο συγκοµιδής, αυτή περνάει από τις προσφερόµενες λύσεις του Stoller και την οµάδα Κουτσούγερα που τις υποστηρίζει.

 

Βιογραφικό

Ο Κουτσούγερας Νικόλαος του Βασιλείου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποτελεί Ιδρυτικό Μέλος του Συνδέσµου Παραγωγών και Εµπόρων Λιπασµάτων (ΣΠΕΛ). Συµµετέχει σε όλα τα ∆ιοικητικά Συµβούλια από την ίδρυσή του έως και σήµερα από όλες τις θέσεις ενώ σήµερα είναι πρόεδρός του. Είναι πρόεδρος και διευθύνων στην εταιρεία Φυτοθρεπτική Α.Β.Ε.Ε. και γενικός διευθυντής-διαχειριστής στην εταιρεία Ora Services I.K.E.

Αποφοίτησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών και ίδρυσε την εταιρεία Ν. Κουτσούγερας & ΣΙΑ Φυτοθρεπτική ΟΕ το 1989, η οποία µετατράπηκε σε Φυτοθρεπτική Α.Β.Ε.Ε. το 1995.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία