BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Χρήστος Σουλιώτης: Θέλω να μου μιλάς για brix

Φέτος δεν θα ήθελαν πολλοί να βρίσκονται στη θέση του. Είναι η δεύτερη χρονιά που η βιοµηχανική ντοµάτα «χτυπιέται» από τον καιρό και µε δεδοµένο ότι πρόκειται για µια καλλιέργεια ευαίσθητη και πολυέξοδη, η οποία απαιτεί µεγάλο κεφάλαιο, πολλοί από τους παραγωγούς είναι για τη… φυλακή!

Χρήστος Σουλιώτης: Θέλω να μου μιλάς για brix

4
0

Ο Χρήστος Σουλιώτης δεν είναι πάντως απ’ αυτούς που το βάζουν εύκολα κάτω. Όχι µόνο γιατί, προσωπικά, σαν παραγωγός, έχει κάνει τα κουµάντα του αλλά και γιατί, ως επικεφαλής - πρόεδρος µιας ισχυρής Οµάδας Παραγωγών, όπως είναι ο ΘΕΣΤΟ, µε 400 δυνατούς παραγωγούς - µέλη, αισθάνεται ότι έχει τον… στρατό για να πολεµήσει! Με τους βιοµήχανους µάλιστα, ήδη, όπως λέει, έχει βρει κοινό τόπο και οι µεταποιητικές µονάδες του κλάδου κάνουν πολλά απ’ όσα µπορούν για να απορροφήσουν µέρος της ζηµιάς που έχει γίνει στα ντοµατοχώραφα.

Οι µεταποιητές, µε πρώτο τον Νοµικό, έχουν καταλάβει ότι αν αυτή τη δεύτερη χρονιά που η ντοµάτα ταλαιπωρείται δεν βάλουν πλάτη, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει καλλιέργεια βιοµηχανικής ντοµάτας στη χώρα. Ορισµένοι µάλιστα συνδέουν το όλο ζήτηµα και µε την κλιµατική αλλαγή, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι στη χώρα µας η βιοµηχανική ντοµάτα θα είναι η πρώτη που  θα πληρώσει το «µάρµαρο». Σ’ αυτή την περίπτωση, τελειώνουν βέβαια µαζί της και οι παραδοσιακοί ντοµατάδες του χώρου. Είναι εποµένως κάτι που κανείς δεν το θέλει.

Εκεί που ο Χρηστάρας δε βρίσκει ευήκοον ους, είναι στην πλευρά της ∆ιοίκησης. ΕΛΓΑ και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δείχνουν να έχουν µεγάλες σκοτούρες φέτος για να ασχοληθούν σοβαρά µε την υπόθεση της βιοµηχανικής ντοµάτας. Για τις ζηµιές στα σταφύλια της Κορίνθου π.χ., προσήλθαν οµαδικώς Αποστόλου, Κασίµης και Κουρεµπές, µιας και πρόκειται για την «πατρίδα» των δύο τελευταίων. Στη Λάρισα, το ∆οµοκό και την Αµαλιάδα για τη βιοµηχανική ντοµάτα δεν πάτησε κανείς από τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας.

Τις επόµενες ηµέρες µε πρωτοβουλία του ΘΕΣΤΟ και του Σουλιώτη, πρόκειται να συναντηθούν όλοι οι εκπρόσωποι Οµάδων Παραγωγών που δραστηριοποιούνται στη βιοµηχανική ντοµάτα, προκειµένου να εξετάσουν από κοινού το ζήτηµα και να διεκδικήσουν όλοι µαζί και δυναµικά την στήριξη της Πολιτείας.

«Οι παραγωγοί είναι αγριεµένοι», δηλώνει ο Χρήστος Σουλιώτης, «του χρόνου, ακόµα κι αν µπουν στη διαδικασία να καλλιεργήσουν, κανείς δεν θα δεχθεί να πληρώσει την εισφορά του ΕΛΓΑ, από τη στιγµή που δύο χρονιές στη σειρά, ο ΕΛΓΑ σφυρίζει αδιάφορα». Και συνεχίζει: «Ή θα πρέπει να αλλάξει ο Κανονισµός του ΕΛΓΑ, ώστε να µην βλέπει µόνο το χαλάζι ή θα πρέπει να ανοίξουν οι ενισχύσεις από τα de minimis». «Κι όλα αυτά, πριν πάµε όλοι φυλακή!».   

 

Βιογραφικό

Ο Χρήστος Σουλιώτης γεννήθηκε στον Κυπάρισσο και κατοικεί στη Χάλκη της Λάρισας. Είναι Σαρακατσάνος στην καταγωγή, πρόεδρος του πετυχηµένου συνεταιρισµού ΘΕΣΤΟ από το 2017 και ένθερµος καλλιεργητής βιοµηχανικής ντοµάτας. ∆ιαχώρισε νωρίς τη θέση του από τη διοίκηση Κοκκινούλη στην Ένωση Λάρισας και πρωταγωνίστησε στη δηµιουργία του ΘΕΣΤΟ. Εκεί µεταφέρθηκαν τα µέλη της πρώην Οµάδας Παραγωγών Βιοµηχανικής Ντοµάτας της Ένωσης. Είναι παντρεµένος και έχει τρία παιδιά, δύο αγόρια κι ένα κορίτσι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία