BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Δε χρειάζεται να κοιτάμε μόνο τι κάνουν οι χώρες του Βορρά

Ο τόπος µας έχει τα φόντα για να στηρίξει την υγιή ανάπτυξη της εγχώριας αγελαδοτροφίας σε επιχειρηµατική µάλιστα βάση, τονίζει µε συνέντευξή του στην Agrenda ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος θανάσης Βασιλέκας, καταρρίπτοντας τον µύθο που θέλει τις εδώ µονάδες να µην είναι ανταγωνιστικές σε σχέση µε το Βορρά.

Δε χρειάζεται να κοιτάμε μόνο τι κάνουν οι χώρες του Βορρά

4
0
Την ίδια στιγµή βέβαια, τονίζει την ανάγκη γα ένα συνολικότερο σχεδιασµό που θα άρει τις αβεβαιότητες των παραγωγών, και τον διωγµό που υφίσταται τον τελευταίο καιρό το ντόπιο γάλα. Το «ξεχαρβάλωµα» της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα και η νόθευση της συνταγής για το ελληνικό γιαούρτι, τονίζει, συνιστούν αβάντα στις εισαγωγές, την ώρα που η εγχώρια παραγωγή είναι ήδη ελλειµµατική και το γάλα µας θα το ζήλευαν οι καταναλωτές σε πολλές από τις χώρες µε τα ατέλειωτα λιβάδια της Ευρώπης. Αντί αυτού, η Ελλάδα µπορεί να παράγει, δύο σοδειές το χρόνο, βιολογικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές πολύ µεγαλύτερης θρεπτικής αξίας.   


Πως θα χαρακτηρίζατε τη φάση την οποία διέρχεται αυτό τον καιρό η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία στην Ελλάδα; Πολύ δύσκολη µε έντονα πτωτική τάση του αριθµού των ζώων, του αριθµού των µονάδων και συνεπώς της παραγωγής.

Είναι µόνο το πρόβληµα της διάθεσης και των τιµών ή θεωρείται πως υπάρχουν και άλλα σηµαντικά, διαρθρωτικά ίσως ζητήµατα  που θα πρέπει να αντιµετωπισθούν;Πρόβληµα διάθεσης δεν υπάρχει και ούτε θα πρέπει να υφίσταται σε µια χώρα που παράγει το 1/3 των αναγκών της. Το πρόβληµα της διάθεσης έχει να κάνει µε τις τιµές. Το να έρθει κάποιος και να προσφέρει µια τιµή κάτω του κόστους, αµέσως δηµιουργεί πρόβληµα διάθεσης. Υπάρχουν όµως πέρα από αυτό σοβαρά διαρθρωτικά ζητήµατα που έχουν να κάνουν µε τις υπηρεσίες, µε τη γραφειοκρατία, µε την εκρίζωση µεταδοτικών νοσηµάτων (π.χ. βρουκέλα) και µε τη δυνατότητα της πολιτείας να αντιληφθεί σε βάθος τα προβλήµατα αλλά και τη σηµαντικότητα του κλάδου της αγελαδοτροφίας ούτως ώστε σε συνεργασία µε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς να χαραχτεί µια Εθνική στρατηγική για τον κλάδο

Υπήρξε µια µεγάλη περίοδος, αρκετών ετών που η σχέση των συγκροτηµένων µονάδων µε την γαλακτοβιοµηχανία λειτουργούσε ισορροπηµένα. Τι άλλαξε τον τελευταίο χρόνο;Η αλλαγή δεν ήρθε τον τελευταίο χρόνο µόνο, αλλά οι βάσεις για να αλλάξει αυτή η ισορροπία τέθηκαν από το πολυνοµοσχέδιο του ΟΟΣΑ, το οποίο υιοθετήθηκε και εφαρµόστηκε από τον κ. Χατζηδάκη. Η κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης των πρώτων υλών σε συνδυασµό πάντα µε τους ελλιπής ελέγχους κατά τη γνώµη µας από τον ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ και από τον ΕΦΕΤ, λόγω αδυναµιών των υπηρεσιών τους, έφερε µια διαταραχή στην εσωτερική αγορά του γάλακτος. Και πώς να µην υπάρχουν αδυναµίες στους ελέγχους όταν το σύστηµα ΑΡΤΕΜΙΣ δεν είναι συνδεδεµένο µε τα τελωνεία ούτως ώστε να γίνεται αυτόµατα η καταγραφή της κάθε εισαγωγής . Το να επιδιώκεις βέβαια να αφαιρείς από τον καταναλωτή τη δυνατότητα να γνωρίζει από πού προέρχεται η πρώτη ύλη του προϊόντος που καταναλώνει δεν είναι και τόσο αθώο. Αν λάβουµε σε υπόψη ότι τον τελευταίο χρόνο µε πρόσχηµα το εµπάργκο της Ρωσίας, το οποίο στο κάτω κάτω η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε, είχαµε µια κατακρήµνιση των τιµών του παραγωγού στο γάλα πράγµα το οποίο επικαλούνταν οι Ελληνικές γαλακτοβιοµηχανίες, καταλαβαίνεται γιατί διαταράχθηκε η σχέση. Εδώ βέβαια να τονίσουµε ότι η µεγάλη πτώση των τιµών παραγωγού σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο είχε να κάνει κυρίως µε την κατάργηση των ποσοστώσεων τον προηγούµενο χρόνο, γεγονός που οδήγησε στην υπερπαραγωγή γάλακτος από τις αναπτυγµένες χώρες. Αυτό άλλωστε ήταν και το ζητούµενο από τις µεγάλες βιοµηχανίες. Πολύ πρώτη ύλη – φθηνή πρώτη ύλη. Από εκεί και πέρα οι Ελληνικές γαλακτοβιοµηχανίες επικαλούµενες την φθηνή πρώτη ύλη του εξωτερικού, έριξαν τις τιµές, κάποιες από αυτές σε δραµατικό επίπεδο, στην εσωτερική αγορά. Αυτό όµως σε µία χώρα σαν την Ελλάδα, που βιώνει µνηµόνια, που ο παραγωγός καλείται να πληρώνει συνεχώς αυξηµένους φόρους, ασφάλιστρα, ΕΝΦΙΑ, µη επιδοτούµενο φόρο, δανείζεται όταν µπορέσει (σπάνια) µε επιτόκιο 10%, όταν ο Ευρωπαίος δανείζεται µε 2%, είχε τραγικές συνέπειες. Βέβαια ευτυχώς τώρα τελευταία υπάρχει µία τάση εξισορρόπησης. Εδώ είναι πολύ σηµαντικό βέβαια να αναφέρουµε ότι δεν είναι θεµιτό να επικαλείσαι τη δυστυχία του Ευρωπαίου παραγωγού (διότι και στην Ευρώπη έκλεισαν πάρα πολλές µονάδες και είχαµε και αυτοκτονίες παραγωγών), για να συνθλίψεις και τον ήδη ταλαιπωρηµένο, από όλα όσα αναφέραµε, Έλληνα παραγωγό. Επίσης θα ήταν παράλειψη να µην αναφέρουµε ότι σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα οι µειώσεις των τιµών αφορούσαν αποκλειστικά και µόνο τις τιµές των παραγωγών και όχι τις τιµές στο ράφ
Πόσο είναι αλήθεια και πόσο µύθος αυτό που λέγεται συχνά ότι η αγελαδοτροφία στη χώρα µας δεν είναι ανταγωνιστική; Είναι 100% µύθος. Υπάρχει µια «σχολή ειδικών» που εκφράζει αυτή τη λανθασµένη άποψη είτε γιατί δεν γνωρίζει είτε γιατί δεν θέλει να αποτελέσει µέρος της προσπάθειας. Η χώρα µας µπορεί να µην έχει τη δυνατότητα να παράγει άφθονο γρασίδι όπως οι Βόρειες χώρες έχει όµως τη δυνατότητα να παράγει 2 σοδειές ετησίως υψηλής (πολύ υψηλότερης από το γρασίδι) βιολογικής αξίας ζωοτροφών. Συνεπώς το αν εµείς δεν έχουµε καταφέρει τόσα χρόνια να υπάρξει ένας προγραµµατισµός της γεωργικής µας παραγωγής µε κατεύθυνση προς την παραγωγή κυρίως πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, αλλά και ενεργειακών για την κτηνοτροφία, αυτό δεν σηµαίνει ότι η χώρα µας δεν είναι κατάλληλη για αγελαδοτροφία, αλλά σηµαίνει ότι εµείς δεν έχουµε ούτε τον απαραίτητο στόχο ούτε το στοιχειώδη προγραµµατισµό. Οι αγαπητοί συνάδελφοι που εκφράζουν αυτές τις απόψεις θα έπρεπε αντί να κοιτάζουν συνεχώς προς το Βορρά να στρέφουν και το βλέµµα τους προς το Ισραήλ π.χ, το οποίο µε πολύ ποιο δυσµενείς συνθήκες είναι δεύτερο σε παγκόσµιο επίπεδο σε µέσο όρο αποδόσεων στην αγελαδοτροφία και ας δουν επίσης πόσο ραγδαία αναπτύσσεται η αγελαδοτροφία στη γειτονική µας Τουρκία

Με δεδοµένο ότι οι τιµές παραγωγού κινούνται σταθερά λίγο παραπάνω από τις αντίστοιχες των συναδέλφων σας βορειοευρωπαίων, που εντοπίζετε εσείς το σηµείο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούν για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους οι ντόπιες εκµεταλλεύσεις;Εδώ θα ήθελα να σας πω ότι η έλλειψη υπηρεσιών στην Ελλάδα και η έλλειψη προγραµµατισµού έχει σαν συνέπεια ένα πολύ µεγάλο κόστος. Αλλά το σηµαντικότερο είναι γιατί λαµβάνουµε σαν δεδοµένη την τιµή γάλακτος στον Βορειοευρωπαίο παραγωγό και δεν ρωτάµε τους ίδιους αν είναι ευχαριστηµένοι µε την τιµή αυτή. Εµείς γνωρίζουµε ότι φυσικά δεν είναι γι’ αυτό και κλείνουν συνεχώς µονάδες στη Βόρεια Ευρώπη. Θεωρούµε συνεπώς ότι το να παίρνουµε σαν βάση µία χαµηλή τιµή που δίνεται σε κάποιον, η οποία όµως τον κάνει δυστυχισµένο, είναι εντελώς λάθος. Είναι σαν να ρωτάµε έναν µέσο εργαζόµενο ο οποίος πληρώνεται µε 500 ευρώ και δυστυχεί γιατί δεν προσπαθεί να ζήσει µε 6 ευρώ την ηµέρα όπως ένας Πακιστανός ή Κινέζος συνάδελφός του.
Τι σηµαίνει ότι είσαι µέλος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν; Σηµαίνει ότι έχεις έλεγχο των αποδόσεων στη µονάδα σου, έχεις καταγραφή όλων των ζώων στα γενεαλογικά βιβλία, ότι ελέγχεις ατοµικά δείγµατα του γάλακτος από τα ζώα σου, συνεπώς µπορείς να έχεις περισσότερες γενετικά πληροφορίες για τα ζώα σου καθώς και πληροφορίες για την υγεία τους. Επίσης σηµαίνει ότι είσαι µονάδα που χρησιµοποιείς επιλεγµένα σπέρµατα µε σκοπό τη συνεχή γενετική βελτίωση του πληθυσµού. Λαµβάνεις µέρος σε ηµερίδες, σεµινάρια, εκπαιδευτικές εκδροµές. Γνωρίζεσαι µε τους υπόλοιπους συναδέλφους σου και ανταλλάζεις απόψεις και απορίες

Απαριθµήστε µας τα 5 σηµαντικότερα θεσµικής φύσεως θέµατα των αγελαδοτρόφων που θα πρέπει κατά τη γνώµη σας να αντιµετωπισθούν κατά προτεραιότητα από την Πολιτεία.Α. εκρίζωση µολυσµατικών ασθενειών και παροχή κινήτρων για την παραγωγή µοσχίδων αναπαραγωγής από γενετική βελτίωση
Β. αναβάθµιση των παρεχόµενων υπηρεσιών και επάνδρωση εργαστηρίων
Γ. σωστή σύνδεση φυτικής και ζωικής παραγωγής. Σωστή επικοινωνία των ΕΘΙΑΓΕ µε τους παραγωγούς και τις οργανώσεις τους
∆. οριστική επίλυση του θέµατος των αδειών λειτουργίας των µονάδων
Ε. δυνατότητα πρόσβασης των παραγωγών σε χρηµατοδότηση µε χαµηλά επιτόκια την περίοδο της συγκοµιδής των ζωοτροφών (Ιούνιος – Αύγουστος) και σύνδεση τιµής στον παραγωγό µε τιµή στο market, όχι χαµηλότερη από το 1/3
Πόσο άλλαξαν την εικόνα της αγοράς τα θέµατα που θεσπίστηκαν µε τη... βοήθεια της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (διάρκεια ζωής στο φρέσκο γάλα, συνταγή στο γιαούρτι κ.α.).Τα θέµατα που θεσπίστηκαν µε τη βοήθεια του ΟΟΣΑ είχαν έναν και µόνο στόχο. Την ενίσχυση των εισαγωγών και την καταστροφή της ντόπιας παραγωγής. Τώρα κατά πόσο αυτό θα βοηθούσε µία χώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης ας σας απαντήσουν αυτοί που τα θέσπισαν. Παράλληλα βέβαια µε το να µην δίνουµε τη δυνατότητα σε κάποιον να γνωρίζει τι είναι και από πού προέρχεται αυτό που καταναλώνει, µόνο καλό σκοπό δεν έχει. ∆ιαφορετικά τι έχουµε να φοβηθούµε µε την αναγραφή της χώρας προέλευσης; η αύξηση των ηµερών διάρκειας του γάλακτος από 5 σε 7 ηµέρες µπορούµε να πούµε ότι βοήθησε λόγω της γεωµορφίας της χώρας µας ώστε να φτάνει το γάλα στα νησιά και σε κάποιες αποµακρυσµένες περιοχές. Η περαιτέρω αύξηση της διάρκειας όµως ανοίγει την πόρτα σε έτοιµο συσκευασµένο προϊόν. Τώρα πόσο φρέσκο είναι ένα γάλα 10 ή 11 ηµερών είναι ένα άλλο ζήτηµα. Ο καινούριος κώδικας τροφίµων και ποτών όσο αναφορά το γιαούρτι είναι µια θανατηφόρος ένεση για την αγελαδοτροφία µας αλλά και για το προϊόν που ονοµάζουµε Ελληνικό γιαούρτι. Το ζήτηµα είναι αν έχουµε την πρόθεση να χρησιµοποιήσουµε τα σωστά αντίδοτα για αυτή την θανατηφόρο ένεση

Από την πλευρά σας περιµένετε βέβαια την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης των γαλακτοκοµικών προϊόντων. Που βρίσκεται αυτό το ζήτηµα;Η κύρια δόση του αντίδοτου που σας έλεγα προηγουµένως είναι η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης καθώς επίσης και της παρασκευής και της συσκευασίας των γαλακτοκοµικών προϊόντων. Έτσι ο καταναλωτής θα γνωρίζει τι είναι αυτό που καταναλώνει, από πού προέρχεται και που συσκευάστηκε. Είµαστε σίγουροι ότι θα επιλέγει τα προϊόντα που προέρχονται από 100% Ελληνικό γάλα και για λόγους ποιότητας αλλά και για να ενισχύσει την Ελληνική παραγωγή και οικονοµία. Για να εφαρµοστεί όµως σωστά το µέτρο θα πρέπει και να είναι επακριβής ο έλεγχος των εισαγωγών αλλά και ο έλεγχος των ισοζυγίων γάλακτος. Είχαµε την ευχάριστη πληροφορία από τον κ. Μπόλαρη, αναπληρωτή υπουργό, ότι η υπουργική του απόφαση που προβλέπει όλα αυτά, προωθήθηκε από τον γενικό γραµµατέα κ. Κασίµη στις Βρυξέλες, για διαβούλευση. Μετά από µια σειρά αρνητικών µέτρων επί σειρά ετών είναι ένα πολύ θετικό µέτρο το οποίο δηµιουργεί ορίζοντες αισιοδοξίας
Πόσο µεγάλο θεωρείτε το πρόβληµα της οζώδους δερµατίτιδας και ποιές οι ενδεικνυόµενες λύσεις
Το πρόβληµα της οζώδους δερµατίτιδας όπως και κάθε άλλης µεταδοτικής µολυσµατικής ασθένειας είναι πολύ σοβαρό. ∆εν είναι ζωοανθρωπονόσος, αλλά είναι ένα νόσηµα το οποίο προκαλεί ένα ποσοστό απωλειών και µεγάλη πτώση αποδόσεων των ζώων που προσβάλλονται. Παράλληλα λόγω του τρόπου µετάδοσης του µε τα έντοµα είναι δύσκολο να αντιµετωπιστεί η εξάπλωσή του. Η µόνη λύση είναι οι ετήσιοι εµβολιασµοί και η χώρα µας ήδη εφαρµόζει αυτό το µέτρο. Η νόσος είναι ήδη προ των πυλών της Αυστρίας και στη χώρα µας ήρθε από την Τουρκία. Θα θέλαµε εφόσον εµβολιάζεται όλη η χώρα, τα επιµέρους κρούσµατα τα οποία ενδεχοµένως να εµφανιστούν στο κοπάδι, να θανατώνονται αυτά και µόνο και όχι το κοπάδι σύνολό του. Η νόσος ήρθε δυστυχώς και θα παραµείνει για κάποια χρόνια µε σποραδικά κρούσµατα. Θεωρούµε ότι αυτά είναι ο µοναδικός τρόπος αντιµετώπισής της και όχι να είµαστε Βασιλικότεροι του Βασιλέως σε σχέση µε τις Ευρωπαικές οδηγίες. Εξάλλου αυτός είναι ο τρόπος αντιµετώπισης και στο Ισραήλ και στην Τουρκία. Θα θέλαµε επίσης να επιτραπεί η εσωτερική διακίνηση των ζώων όπως επίσης και να µπορούν µονάδες οι οποίες θέλουν να προµηθευτούν ζώα αναπαραγωγής από το εξωτερικό, να το κάνουν αρκεί να τα εµβολιάζουν τις πρώτες µέρες από την άφιξή τους

∆ώστε µας µια πιο συστηµατική  εικόνα της εξέλιξης του κλάδου της αγελαδοτροφίας στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. Ζωικό κεφάλαιο, εκµεταλλεύσεις, παραγωγή γάλακτος κ.α.Θα µπορούσαµε να πούµε πολλά πάνω σε αυτό. Επιγραµµατικά να σας πούµε ότι το 1996 ο ζωικός πληθυσµός ανέρχονταν σε 150.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ενώ σήµερα περίπου 80.000. η γαλακτοπαραγωγή µας στις αρχές της προηγούµενης δεκαετίας είχε φτάσει στους 786.000 τόνους ετησίως, ενώ τώρα είναι κάτω από 600.000 τόνους. Οι κωδικοί εκµετάλλευσης από τους 12.000 περίπου προ εικοσαετίας έχουν µειωθεί στους 2.800 περίπου, αλλά επειδή αυτά τα νούµερα παίζουν, η ουσία είναι ότι το 86% περίπου του συνολικού γάλακτος που παράγουµε προέρχεται από 400 περίπου µονάδες ανά την Ελλάδα
Πως βλέπετε την ανάπτυξη της άµεσης διάθεσης στο γάλα και τα γαλακτοκοµικά προϊόντα µέσα από τα δίκτυα ATMs που δηµιουργούνται; Τι περιθώρια έχει αυτό;Επειδή έχουµε κάποιες επιφυλάξεις στο κατά πόσο αυτός ο τρόπος διάθεσης αποτελεί µια σταθερά βιώσιµη λύση για το διηνεκές, δεν προχωρήσαµε σαν Ένωση στη δηµιουργία ενός τέτοιου δικτύου. Εξάλλου για εµάς η δηµιουργία ενός τέτοιου δικτύου και ο εφοδιασµός όλων αυτών των µηχανηµάτων σε καθηµερινή βάση είναι κάτι αρκετά πολύπλοκο. Άλλη είναι η δουλειά και άλλες οι κατευθύνσεις της Ένωσης µας. Πάντως χαιρετίζουµε την προσπάθεια. Όσο για τα περιθώρια που ρωτάτε πιστεύουµε ότι για να έχει µέλλον η προσπάθεια θα πρέπει να εµπλουτιστεί και µε άλλα προϊόντα. Ευχόµαστε , πάντως το καλύτερο
Με πόσα γελάδια θεωρείτε πως είναι βιώσιµη µια εκµετάλλευση και τι εισόδηµα µπορεί να αφήσει µια µονάδα αυτής της µορφής; Είναι πολύ σχετικό π.χ., µπορεί µια µονάδα µε 100 -120 αγελάδες, οικογενειακής µορφής (που σηµαίνει ότι δουλεύει η οικογένεια) µε σωστή διαχείριση να αφήνει περισσότερα κέρδη από µία µονάδα µε 400 αγελάδες όπου η διαχείριση και ο έλεγχος των εργαζοµένων από τον ιδιοκτήτη είναι ελλιπής. Πάντως η βιωσιµότητα ή όχι όπως συνάγεται από τα προηγούµενα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων
Αν πάµε στις µεγάλες µονάδες, τι ζωικό κεφάλαιο διαθέτουν και που κρίνεται εδώ το ζήτηµα της βιωσιµότητας;Υπάρχουν αρκετές µονάδες µε ζωικό κεφάλαιο µε 400 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και πάνω. Πέρα από τα άλλα που αναφέραµε, τιµές, διαχείριση, σε αυτές τις µονάδες παίζει σηµαντικό ρόλο η ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών και η γενετική βελτίωση

Προσέχουµε περισσότερο το γεννητικό υλικό, τη διατροφή ή τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων; Όλα είναι πολύ σηµαντικά. Κανένα από µόνο του δεν µπορεί να εξασφαλίσει µια επιτυχηµένη πορεία. Ο συνδυασµός και των τριών όπως επίσης και άλλων παραγόντων (προγράµµατα εµβολιασµών, σωστή κτηνιατρική παρακολούθηση, γονιµότητα) εξασφαλίζουν την επιτυχηµένη πορεία µιας µονάδας
Στο τέλος το παιχνίδι κρίνεται στο κόστος παραγωγής ή στην τιµή διάθεσης;Φυσικά και στα δύο. Αν π.χ., σήµερα το κόστος παραγωγής µιας µονάδας είναι 0,30/lit., γάλακτος και µε µια σωστότερη διαχείριση την συµπιέσεις στα 0,27/lit, αλλά η τιµή διάθεσης είναι στα 0,25, από ότι καταλαβαίνετε το αποτέλεσµα είναι καταστροφικό. Επίσης από την άλλη πλευρά, αν από κακή διαχείριση έχεις κόστος γάλακτος 0,45/lit, η λύση φυσικά δεν µπορεί να είναι να πληρώνεσαι 0,55 για να βγαίνει η µονάδα. Άρα ο συνδυασµός των δύο είναι το ιδεατό. Εδώ βέβαια θα πρέπει να τονίσουµε το εξής για να µην γίνονται παρεξηγήσεις. Όταν λέει µία γαλακτοβιοµηχανία µειώστε τις τιµές του κόστους παραγωγής, τι εννοεί; προφανώς ότι θέλει να µειώσει την τιµή του γάλακτος στον παραγωγό. Με δεδοµένο ότι δεν µειώνεται ποτέ η τιµή στο ράφι είναι σαφές ότι θέλει να ωφεληθεί για λογαριασµό της αυτή την µείωση. Κανονικά όταν ένας παραγωγός µε σωστή διαχείριση µειώνει την τιµή του κόστους παραγωγής αυτό πρέπει να είναι η επιβράβευσή του για την προσπάθεια και το κέρδος του και όχι να µεταφράζεται σε κέρδος για την γαλακτοβιοµηχανία

Σε τι βαθµό θεωρείται ότι υπάρχει αλληλεγγύη και συνεργασία µεταξύ των παραγωγών; Μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο; Έχετε παραδείγµατα;Η δηµιουργία της Ένωσης στις αρχές της προηγούµενης δεκαετίας έδωσε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να γνωριστούν µεταξύ τους, να δηµιουργηθεί µια άµιλλα, µια αλληλεγγύη και µια διάθεση κοινής αντιµετώπισης των προβληµάτων. Αυτά συν όλα τα οποία αναφέραµε στην ερώτηση σας για το τι σηµαίνει να είσαι µέλος της Ένωσης. Για το αν µπορεί να γίνει κάτι καλύτερο; πάντα µπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. Όλοι οι παραγωγοί πρέπει να γίνουν µέλη της Ένωσης, όλοι να κάνουν γενετική βελτίωση και να αναπτυχθεί ακόµα περισσότερο το πνεύµα συνεργασίας µεταξύ τους.

BIOΓΡΑΦΙΚΟΟ Θανάσης Βασιλέκας γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1956 στην Καβάλα. Οι γονείς του αγρότες είχαν µικρή παραγωγή αγελαδινού γάλακτος. Σπούδασε κτηνίατρος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης. Επί 9 χρόνια εργάστηκε στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Καβάλας, ως προϊστάµενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Ιδρυτής της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) µαζί µε άλλους 11 παραγωγούς. Πρόεδρος της ΕΦΧΕ από το 2008 διάγει την 3η θητεία του.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία