Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Στον κόσμο του τυροκομικού επιχειρείν αμείβεται η συνέπεια

Oι συμφωνίες μας, ανεξαρτήτως αν είναι γραπτές ή συμφωνίες κυρίων, τηρούνται ευλαβικά στο ακέραιο.

40_11

Γιάννης Πανάγος

237
0

Η συνέπεια στο επιχειρείν και αναγνωρίζεται και αμείβεται,  σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Μποτός, ο οποίος δηλώνει ότι ξέρει, εκ του αποτελέσματος, ότι μια τυροκομική επιχείρηση μπορεί να σταθεί -με κόπο βέβαια- πολύ καλά και χωρίς νοθείες. Ο ίδιος θέτει μάλιστα τον εαυτό του στη διάθεση της νεότευκτης Διεπαγγελματικής Φέτας, την οποία προτίθεται να υπηρετήσει από όποια θέση για την εξυγίανση του κλάδου.

Τι είναι αυτό που έκανε έναν Mηχανολόγο-Hλεκτρολόγο να αφιερώσει τη ζωή του στα τυριά;

Η μητέρα μου ήταν η μεγαλύτερη αδερφή της οικογένειας Ρούσσα. Εγώ ήμουν επίσης το πρώτο αγόρι και από την οικογένεια του πατέρα μου και από την οικογένεια της  μητέρας μου. Μεγάλωσα λοιπόν περνώντας τις διακοπές των παιδικών μου χρόνων στο χωριό των αδελφών της και φυσικά στο τυροκομείο τους όπου εργάζονταν και οι τρεις θείοι μου. Αργότερα έγινα ο κουμπάρος του μικρότερου θείου, ο οποίος αποφοίτησε με την πρώτη φουρνιά τυροκόμων από την τότε νεοιδρυθείσα Τυροκομική Σχολή Ιωαννίνων. Παράλληλα και κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και μετά επίσης περνούσα πολλά Σαββατοκύριακα επισκεπτόμενος το τυροκομείο των θείων μου και συζητώντας μαζί τους για την εξέλιξη της δουλειάς τους και τα μελλοντικά τους σχέδια. Λόγω της επαγγελματικής εμπλοκής μου σε πολλές επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων και της φαρμακοβιομηχανίας για τη σύνταξη των επενδυτικών τους σχεδίων, είχα τεκμηριωμένη άποψη για τον κλάδο και τις προοπτικές του. Έτσι σταδιακά μετατόπισα τον περισσότερο χρόνο μου και την ενέργειά μου στην τυροκομία, αφού στο μεταξύ είχαμε μετασχηματίσει την υπάρχουσα ομόρρυθμη εταιρεία στην αρχή σε ΕΠΕ και στην συνέχεια σε ΑΕ όπου ήμουν αρχικά ο διαχειριστής και μετά ο διευθύνων σύμβουλος.

Μπορεί  τελικά να σταθεί μία επιχείρηση στον κλάδο της τυροκομίας χωρίς… νοθείες;

Εκ του αποτελέσματος, ναι μπορεί. Αυτό όμως συνεπάγεται μεγάλο κόπο, κόστος, χρόνο και γερό στομάχι. Δυστυχώς για το προϊόν μας και για τον τόπο, οι παρακάμψεις και οι λαθροχειρίες στο επιχειρείν έχουν γρήγορα, μεγάλα και άκοπα οφέλη. Ιστορικά, εκ του αποτελέσματος πάλι, στο χώρο μας μεγεθύνθηκαν υπερβολικά ιδίως την τελευταία δεκαετία οι επιτήδειοι  σε σχέση με αυτούς που ακολουθούν το δρόμο της τήρησης της νομοθεσίας.

 Πόσο είναι ευθύνη της Πολιτείας να αντιμετωπίσει αυτές τις παθογένειες και πόσο του κλάδου;

Είναι ευθύνη αμφότερων να τηρούν το νόμο. Η πολιτική στην Ελλάδα, από ιδρύσεως κράτους ως σήμερα, θέλει πάντα να κρατάει το μαχαίρι και το πεπόνι, γιατί υπέρτατη αξία γι’ αυτήν είναι η διατήρηση της εξουσίας και κύρια έγνοια της οι ψήφοι. Κατ’ αναλογίαν παραχωρεί ελάχιστη ως μηδενική εξουσία σε συλλογικά όργανα (π.χ. ΔΟΦ στην περίπτωσή μας) και ορίζει η ίδια διά των θεσμοθετημένων οργάνων της τους κανόνες. Εξειδικεύοντας στη Φέτα η Πολιτεία θεσμοθέτησε τα όργανα που έχουν την ευθύνη προστασίας του προϊόντος (έλεγχοι από ΕΛΓΟ, ΕΦΕΤ και Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου) επιρρίπτοντας το κόστος στην πρωτογενή παραγωγή (κτηνοτρόφοι) και στη μεταποίηση (τυροκόμοι και γαλακτοβιομήχανοι) αλλά μη επιτρέπουσα την παραμικρή συμμετοχή τους στα θεσμοθετημένα όργανα παρότι οι ίδιοι με τις εισφορές τους τα συντηρούν. Και οι παραγωγοί και μεταποιητές;

Αντίστοιχο βάρος ευθύνης μοιράζονται όμως και οι παραγωγοί με τους μεταποιητές. Ως μόλις χθες ήταν ανίκανοι να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι ως πολιτισμένοι και σώφρονες άνθρωποι και να κάνουν αυτό που οι συνάδελφοί τους κάνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχα προστατευόμενα προϊόντα είτε της πρωτογενούς παραγωγής, είτε της μεταποίησης. Να στελεχώσουν μία ισχυρή Διεπαγγελματική που θα απαιτεί την τήρηση των νόμων και κανονισμών, θα συμμετέχει στα όργανα που αφορούν το προϊόν και τους ελέγχους και θα έχει λόγο στη διαχείριση των χρημάτων που εισφέρονται για το προϊόν που την αφορά. Η ανικανότητα όμως αυτή ουδόλως απαλλάσσει τους ταγμένους από την Πολιτεία να φυλάσσουν Θερμοπύλες από την υποχρέωσή τους να το πράττουν. Γίναμε μάρτυρες οφθαλμοφανών εκτροπών, παραπτωμάτων, παραβιάσεων, νοθειών κ.λπ. χωρίς ο εποπτικός μηχανισμός της Πολιτείας να κάνει τη δουλειά του ως ο Νόμος ορίζει. Πολλάκις δε οι «πολιτικοί» άνδρες συνέπρατταν στην προστασία των παρανομούντων, ώστε να αποφύγουν την τσιμπίδα του νόμου και να συνεχίσουν με άνεση και μεγαλύτερη λαιμαργία την παράνομη δραστηριότητά τους.

 Λένε, για παράδειγμα, ότι ο Βορίδης βοήθησε λίγο την κατάσταση. Τι ήταν αυτό που άλλαξε κάπως το κλίμα;

Σαφώς ο Νόμος Βορίδη, όπως επικράτησε να ονομάζεται η ΚΥΑ 838/51008/2019,  εκτός των άλλων καινοτόμησε συναρτώντας τα πρόστιμα των παραβάσεων των προϊόντων ΠΟΠ με τον κύκλο εργασιών των παραβατών. Ως τότε τα πρόστιμα ήταν κυριολεκτικά μηδαμινά σε σύγκριση με τα οφέλη από τις παραβάσεις και μάλλον ενθάρρυναν τη συνέχιση της εργολαβικής παραβίασης του πλαισίου προστασίας παρά αποθάρρυναν τους παραβάτες. Τι θα πρέπει να γίνει ακόμα για να ξεκαθαρίσει κατάσταση;

Καταρχήν πρέπει να συμμετέχει η ΔΟΦ σε όλα τα όργανα που αφορούν το προϊόν, ήτοι στην οργάνωση των ελέγχων, στις επιτροπές πρότασης ή επιβολής ποινών του ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ-Δήμητρα και, τέλος, στις επιτροπές επιβολής ποινών του υπουργείου, αν αυτές εξακολουθήσουν να λειτουργούν αντί να μεταφερθεί η αρμοδιότητα απευθείας στους ελεγκτικούς φορείς (ΕΦΕΤ & ΕΛΓΟ). Δεύτερον να ελέγχονται συστηματικά τα προστατευόμενα προϊόντα, και δη η Φέτα στην περίπτωσή μας, σε όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσης με συνεχείς εξονυχιστικούς ελέγχους και δειγματοληψίες. Η Φέτα και παράγεται με παράνομες μεθόδους, που ρητά απαγορεύονται από τον Κανονισμό προστασίας της, και βαφτίζονται ως Φέτα ομοειδή προϊόντα είτε παράγονται στην Ελλάδα με εισαγόμενο γάλα είτε παράγονται σε γειτονικές Βαλκανικές χώρες και βρίσκουν το δρόμο του ραφιού στο εσωτερικό και διεθνώς εμφανιζόμενα και πωλούμενα ως φέτα. Σε πολλές δε περιπτώσεις συμμέτοχοι της παρανομίας είναι οι ίδιοι λιανοπωλητές – αλυσίδες εν γνώσει τους και σε πλήρη συνεργασία με τον προμηθευτή τους. Η τελική λύση είναι η ανάπτυξη μεθόδου αποτύπωσης του γονιδιώματος των πρωτεϊνών του αιγοπρόβειου γάλακτος και η καταγραφή τους σε βάση δεδομένων ώστε να μπορεί ο ελεγκτικός φορέας να εξακριβώσει την προέλευση του γάλακτος από κάθε γεωγραφική περιοχή της Ελλάδος ή των Βαλκανίων. Αυτό έγινε στον κλάδο της ελιάς από τις βρετανικές αλυσίδες και διαχωρίστηκαν οι ελιές ελληνικής προέλευσης από παρεμφερείς προερχόμενες από άλλες μεσογειακές χώρες με απόλυτη επιτυχία. Είναι συμφέρον μας να επωφελούμαστε από διεθνείς καλές πρακτικές.

 Στον  ΕΛΓΟ ή στον ΕΦΕΤ πέφτει μεγαλύτερο βάρος;

Η Πολιτεία έχει οριοθετήσει το πεδίο αρμοδιότητας του κάθε φορέα. Γνώμη μου είναι ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός έπρεπε και πρέπει να είναι ένας και ενιαίος. Ως έχει όμως σήμερα η κατάσταση και οι δύο φορείς είναι κατώτεροι των απαιτήσεων του ρόλου τους. Δεν νοείται να μη γίνονται συστηματικοί έλεγχοι στην παραγωγή και τη διάθεση της Φέτας όταν βοά ο τόπος από τις νοθείες και κανείς δεν παραπέμπεται, οι παραγωγοί γάλακτος οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο, το ζωικό κεφάλαιο μειώνεται και κανενός το αυτί δεν ιδρώνει. Είναι εξευτελιστικό για τη χώρα οι καταγγελίες να προέρχονται από το εξωτερικό και όχι από τους δικούς μας φορείς. Είναι επίσης αδιανόητο όταν το 50% της παραγωγής διατίθεται στο εξωτερικό να μη γίνονται έλεγχοι εκεί αλλά μόνο εντός χώρας. Είναι δε ηλίου φαεινότερον ότι προϊόντα που πωλούνται στο ράφι ως Φέτα δεν μπορεί να κοστίζουν στον καταναλωτή όσο κοστίζει στην στάνη του κτηνοτρόφου το ελληνικό γάλα που απαιτείται για την παραγωγή τους. Απλά το προϊόν δεν είναι Φέτα.

Η Διεπαγγελματική της Φέτας μπορεί να φέρει την εξυγίανση του κλάδου της τυροκομίας;

Οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις μπορούν και πρέπει να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξυγίανση των κλάδων τους υπό την προϋπόθεση ότι το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει τη συμμετοχή τους στα όργανα που ορίζουν την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων τους κατά νόμον. Σαφώς για την ΔΟΦ υπάρχει πεδίο ανοιχτό και θα επιδιώξει να έχει ενεργό ρόλο αλλά χρειάζεται η θεσμοθέτηση του ρόλου της στα αρμόδια όργανα εποπτείας του κλάδου και η οικονομική της αυτοτέλεια και αυτοδυναμία.

 Σας έχει απασχολήσει η πθανότητα ενός πιο ενεργού ρόλου στη Διεπαγγελματική Φέτας;

Θεωρώ ότι έχω τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να μπορώ να βοηθήσω την προσπάθειά της από όποια θέση κι αν κατέχω. Δεν είναι αυτοσκοπός μου η θέση αλλά η συνεισφορά ώστε να εξυγιανθεί ο κλάδος και ο καθένας να παίρνει το μερίδιο του οφέλους που του αναλογεί είτε είναι κτηνοτρόφος είτε μεταποιητής.
Ηγείστε πάντως μιας εταιρείας που ακολούθησε άλλο δρόμο. Πιστεύετε ότι στο τέλος της ημέρας η συνέπεια αμείβεται;

Ως παιδί αγροτοκτηνοτροφικής οικογένειας Σαρακατσαναίων έχω μάθει στη ζωή μου να είμαι ολιγαρκής και περήφανος. Η διαδρομή της εταιρείας μας ήταν όντως διαφορετική. Ξεκίνησε το 1994 την εξωστρεφή πορεία της από μηδενικές πωλήσεις εκτός χώρας. Εδώ και πολλά χρόνια εξάγει σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της στο εξωτερικό. Πιο σημαντικό όμως απ’ όλα είναι ότι παραμένει από το ξεκίνημά της τίμια και συνεπής προς προμηθευτές και πελάτες και χαίρει εκτίμησης και σεβασμού από όλους. Η μεγαλύτερη περιουσία της είναι άυλη και αποτυπώνεται στις μακροχρόνιες και βαθιές ανθρώπινες σχέσεις που έχτισε με τους συνεργάτες της σε όλο τον κόσμο. Οι συμφωνίες της, ανεξαρτήτως αν είναι γραπτές η συμφωνίες κυρίων, τηρούνται ευλαβικά στο ακέραιο. Η συνέπεια στο επιχειρείν και αναγνωρίζεται και αμείβεται. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος και ομαλός αλλά στο τέλος οδηγεί στο ξέφωτο της αναγνώρισης και της ανταμοιβής της προσπάθειας.

 Θα μπορούσατε να μας δώσετε το περίγραμμα της δικής σας επιχειρηματικής προσέγγισης;

Oδηγός της δραστηριότητάς μας είναι η επιχειρηματική αριστεία. Προσπαθούμε τα προϊόντα μας και οι εγκαταστάσεις μας να είναι συμβατά με αυτό το όραμά μας. Επενδύουμε διαρκώς σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν τα κέρδη σε νέες εγκαταστάσεις και παραγωγικό εξοπλισμό με γνώμονα τη συνεχή βελτίωση  τόσο της ποιότητας των προϊόντων, όσο και των συνθηκών εργασίας της ομάδας.  Έχουμε ελαχιστοποιήσει τη χειρωνακτική εργασία σε όλη την παραγωγική διαδικασία και ο εξοπλισμός του εργοστασίου είναι ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει από τους καλύτερους κατασκευαστικούς οίκους.

Πώς δομείται η συνεργασία σας με τους κτηνοτρόφους; Πώς χτίζεται η εμπιστοσύνη εκατέρωθεν;

Η εταιρεία έχει μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας με τους περισσότερους παραγωγούς, συνεργασίες οι οποίες ανανεώνονται με γραπτές συμβάσεις κάθε χρόνο. Κάποιες απ’ αυτές ιδίως αυτές που αφορούν  βιολογικό γάλα είναι τριετείς ή και μεγαλύτερης διάρκειας. Τα κριτήρια επιλογής των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων είναι η αξιοπιστία τους και η καλή συνεργασία παραγωγού-εργοστασίου, η διάθεσή τους για καλύτερη ποιότητα γάλακτος κάθε χρόνο, ήτοι καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος, η κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ζώων με αποκλειστικά μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές και η προσήλωσή τους στους κανόνες ευζωίας των κοπαδιών τους. Όλα τα ανωτέρω είναι παράλληλα και κριτήρια επιλογής της εταιρείας μας από τους  πελάτες της όταν αντίστοιχα υπογράφει συμβάσεις προμήθειας Φέτας στις διεθνείς αγορές.

 Χάσατε παραγωγούς όταν ο ανταγωνισμός έδινε καλύτερη τιμή;

Σε όποια ζώνη γάλακτος δραστηριοποιείται η εταιρεία μας πληρώνει πάντα την καλύτερη τιμή, απολύτως μετρητοίς σε 10-15 ημέρες από την τιμολόγηση. Εξ αυτού και για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, δεν υπήρξαν σοβαρές απώλειες συνεργατών στη ζώνη γάλακτος της εταιρείας μας.  Είμαστε υπερήφανοι που διατηρούμε τις συνεργασίες μας μακροχρόνιες και αμφίπλευρα εξελισσόμενες.

 


Στο βιολογικό γάλα η συνεργασία είναι δυσκολότερη;

Όχι ιδιαίτερα, μιας και τα οφέλη που αποκόμισε η αρχική ομάδα κτηνοτρόφων που πίστεψε στην προσπάθεια και το όραμά μας, αποτέλεσαν κινητήριο δύναμη ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι συνεργάτες το παράδειγμά τους.

Αποτέλεσε αιχμή του δόρατος για εσάς η Βιολογική Φέτα;

Η εταιρεία υπήρξε πρωτοπόρος στην παραγωγή Βιολογικής Φέτας στην Ελλάδα και παραμένει ο κυριότερος παραγωγός αυτού του προϊόντος που έχει διακριθεί επανειλημμένα στους διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας.  Αν και είναι ένα βασικό προϊόν της γκάμας μας, ιδιαίτερα αγαπητό στις αγορές του εξωτερικού, αιχμή του δόρατός μας παραμένει πάντα η ανυπέρβλητη ποιότητα των προϊόντων μας και ο σεβασμός μας στον καταναλωτή.

Δώστε μας μία εικόνα της τιμής διάθεσης στη γαλλική αγορά.

Η συνήθης τιμή ραφιού της Βιολογικής Φέτας είναι περίπου 10% υψηλότερη έναντι της συμβατικής και αυτό ισχύει και για τη γαλλική αγορά.

Να έχουμε και μία εικόνα  του κύκλου εργασιών της Ρούσσας ΑΕ;

H εταιρεία θα κλείσει τη φετινή χρήση με άνοδο κύκλου εργασιών 7-8% στα 38 εκατ. ευρώ περίπου και μειωμένη κερδοφορία λόγω της αύξησης της τιμής του αιγοπρόβειου χωρίς αντίστοιχη αύξηση της τιμής πώλησης των προϊόντων εντός της τρέχουσας χρήσης.

 Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχετε αναπτύξει και μία ενδιαφέρουσα επικοινωνιακή καμπάνια. Ποιος από την ομάδα της Ρούσσας ΑΕ πιστώνεται το δημιουργικό;

Η επικεφαλής του marketing ηγείται της στρατηγικής επικοινωνίας μας αλλά τα εύσημα ανήκουν εξίσου σε όλη την ομάδα εξαιρετικών συνεργατών, που συνδράμει με ιδέες και πρωτοβουλίες έχοντας ως επίκεντρο την ανάδειξη της Σαρακατσάνικης κληρονομιάς μας και του νομαδικού τρόπου ζωής, όπως αποτυπώθηκε από τους ανυπέρβλητους φωτογράφους/ποιητές της υπαίθρου.

 Υπάρχουν κάποια νέα επενδυτικά σχέδια για το άμεσο μέλλον;

Η επιχείρηση επενδύει διαρκώς. Την τελευταία τριετία οι επενδύσεις της υπερέβησαν τα 12 εκατ. ευρώ και για την επόμενη διετία το επενδυτικό της πρόγραμμα είναι ύψους 16 εκατ. ευρώ περίπου στην κύρια δραστηριότητά της. Παράλληλα έχει προγραμματίσει ένα μεγάλο έργο ανάπτυξης 8 φ/β πάρκων συνολικής ισχύος 225 MW σε ιδιόκτητες και ενοικιαζόμενες εκτάσεις στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ περίπου.

 Εκτός από τη δουλειά, που μάλλον πάει καλά, τι άλλο δίνει χαρά στον Αλέξανδρο Μποτό;

Ήμουν και παραμένω ολιγαρκής και η επαφή με τη φύση και το χώμα μου ξυπνάει τα πιο υπέροχα συναισθήματα και θύμισες της νιότης μου. Οι αγροτικές εργασίες στο αγρόκτημά μου είναι ευχάριστο κομμάτι των διακοπών για μένα. Η οικογένειά μου και τα παιδιά μου, που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και τα βλέπω να σταδιοδρομούν, όπως τον καθένα γονιό, με γεμίζουν χαρά και αίσθημα πληρότητας.

 Η σχέση σας με τον τόπο καταγωγής σας και με τους Σαρακατσαναίους ποια είναι; Έχει νόημα η επάνοδος στις ρίζες ή είναι προτιμότερο οι άνθρωποι να ανοίγουν τα φτερά τους;

Έχοντας μεγαλώσει και γνωρίσει τις δύο προηγούμενες γενιές Σαρακατσαναίων που ήταν αυθεντικοί και εν τοις πράγμασι νομάδες κτηνοτρόφοι, διατηρώ απέραντο σεβασμό για τα χαρίσματά τους. Την ευγένειά τους, τη φιλοξενία τους, τον αλληλοσεβασμό, την περηφάνεια τους, τη σεμνότητά τους, την ολιγάρκειά τους, τις παραδόσεις της φυλής, τα ήθη, τα έθιμα, τις φορεσιές τους, τα υφαντά τους, τα τραγούδια, τα γλέντια τους. Ιδιαίτερη αξία και βίωμα ζωής τους ήταν η διατηρήσιμη ανάπτυξη που τώρα είναι επίσης ζητούμενο. Ζούσαν σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, έχτιζαν καθόλου ή ελάχιστα, φρόντιζαν τον τόπο τους και δεν έκαναν καμία βλαπτική παρέμβαση στο περιβάλλον, αφήνοντας στο διάβα τους ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για όλα αυτά η εταιρεία μας θεώρησε χρέος της να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τις προηγούμενες γενιές Σαρακατσαναίων χρηματοδοτώντας ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 110-120 λεπτών για την ποιμενική ζωή τους που είχε μεγάλες στερήσεις αλλά και μεγάλες χαρές όπως τις μετέδωσαν και στη γενιά μας με τα γλέντια τους και τα όμορφα τραγούδια της τάβλας «με το στόμα». Οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν μπορούν να γυρίσουν στις ρίζες τους κατά κυριολεξία. Μπορούν όμως να μεταλαμπαδεύσουν τις αξίες και τον καλό και ενάρετο τρόπο ζωής των παππούδων τους στα  καθ’ αυτούς σεβόμενοι τους ανθρώπους, τη φύση, το στενό τους και το ευρύτερο περιβάλλον. Αυτά τα εφόδια θα τους δώσουν φτερά για να πετάξουν ψηλά και μακριά και να γίνουν δημιουργοί και καλοί κ αγαθοί με το νόημα που έδιναν οι αρχαίοι πρόγονοι μας στις λέξεις.

Ισοβαρής η σχέση με παραγωγό και καταναλωτή

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αλέξανδρος Μποτός αναφέρει: «Η σχέση της εταιρείας Ρούσσας και με τους δύο κρίκους της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης είναι ισοβαρής. Η εταιρεία σέβεται και εκτιμά αμφότερους, προσπαθεί δε πάντα να είναι ο προτιμητέος συνεργάτης και των προμηθευτών και των καταναλωτών – πελατών της. Είναι χαρακτηριστική η στάση της έναντι των προμηθευτών γάλακτος κατά την τριετία 2017 – 2019 όπου σε ένα πλαίσιο γενικής υποχώρησης των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος συγκράτησε σχεδόν αμετάβλητη την τιμή των συμφωνητικών προμήθειας γάλακτος με τους παραγωγούς, ώστε να τους στηρίξει να διατηρήσουν το ζωικό κεφάλαιό τους και να συμβάλει στη βιωσιμότητα του κλάδου παρά τη δυσχερή κατάσταση. Είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους, προμηθευτές, ασφαλιστικούς οργανισμούς, Δημόσιο και βοηθά ποικιλοτρόπως τους προμηθευτές γάλακτος με τη μορφή προκαταβολών, ζωοτροφών, επιστημονικής υποστήριξης κ.λπ. Όμοια ο καταναλωτής απολαύει εξαιρετική ποιότητα προϊόντος σε τίμια σχέση τιμής – αξίας. Είναι διαρκής η προσπάθεια βελτιστοποίησης της ποιότητας με συνεχείς επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, στην έρευνα και ανάπτυξη και στην προσαρμογή στις σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες (χαμηλή αλατότητα, απαλλαγμένο από πρόσθετα, χρωστικές, συντηρητικά κ.λπ.). Όλα τα προϊόντα της είναι αγνά, αποκλειστικά από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, παρασκευάζονται με παραδοσιακές συνταγές και δεν περιέχουν κανένα πρόσθετο».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία