BACK TO
TOP
Beer & Brunch

Θελκτική η αύρα του κριθαριού βυνoποίησης

Σταθερή αξία, εδώ και 9 το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, μερίδιο διεκδικεί και η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης, ενώ από το φθινόπωρο μπαίνει δυναμικά και η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης.

Θελκτική η αύρα του κριθαριού βυνoποίησης

8
0
Στο μονοπάτι της ανάπτυξης της παραγωγής κριθαριού βυνοποίησης οδεύει η χώρα μας με ώθηση από το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου αλλά και από τη δημιουργία ολοένα και περισσότερων μικροζυθοποιείων στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα

Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέους πυρήνες για την καλλιέργεια, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι υπήρχε παράδοση στην παραγωγή κριθαριού στα νησιά, το οποίο αξιοποιούνταν τόσο στην ανθρώπινη κατανάλωση, όσο και σαν ζωοτροφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ιστορική FIX, η οποία τη δεκαετία του 1970 προμηθευόταν κριθάρι από το Αιγαίο ακόμη και από τη Σαντορίνη. Περιοριστικό παράγοντα όμως αποτελεί η διαδικασία της βυνοποίησης, η οποία πρέπει να λάβει χώρα σε ειδικές εγκαταστάσεις, η δημιουργία των οποίων, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ασύμφορη για τις μικρής δυναμικότητας επιχειρήσεις
Από την άλλη βέβαια δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τις ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια υψηλών αποδόσεων και εξαιρετικής ποιότητας ποικιλιών κριθαριού κατάλληλων για βυνοποίηση και κατ’ επέκταση για την παραγωγή μπύρας. Την ίδια ώρα, η στρατηγική της γεωγραφική θέση, καθώς βρίσκεται δίπλα σε μεγάλες αναδυόμενες αγορές, προσφέρει σημαντικέ
εξαγωγικές ευκαιρίες
Πρώτη η ΑθηναϊκήΣτον καλλιεργητικό χάρτη και ψηλά στις προτιμήσεις των παραγωγών έβαλε το κριθάρι βυνοποίησης η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πριν από 9 χρόνια, το 2008, εγκαινιάζοντας το πρώτο και μεγαλύτερο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού για παραγωγή μπύρας.
Σημειώνεται, ότι όλα τα προϊόντα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας παράγονται από 100% ελληνικό κριθάρι το οποίο βυνοποιείται στα δύο ιδιόκτητα βυνοποιεία που διαθέτει σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή η ποσότητα βυνοποιημένου κριθαριού που παράγουν είναι ικανή να καλύψει τις δικές τους παραγωγικές δυνατότητες
«Μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας, στόχος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι να στηρίξει την ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα τον πρωτογενή τομέα. Από το 2008, στηρίζουμε στην πράξη τους Έλληνες παραγωγούς, παρέχοντας μια σημαντική πηγή εισοδήματος. Ταυτόχρονα προσφέρουμε διέξοδο και προοπτική στην αγροτική παραγωγή ενώ συμβάλλουμε στην απασχόληση και στην ενδυνάμωση των ανθρώπων της ελληνικής Περιφέρειας», σημειώνει στο περιοδικό Beer & Brunch ο Βασίλης Κωτούλας, Γεωπόνος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Συμβολαιακής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Με 2.300 παραγωγούς και 170.000 στρέμματαΣύμφωνα με τον ίδιο, η καλλιεργήσιμη γη φέτος υπολογίζεται στα 170.000 στρέμματα, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν 2.300 παραγωγοί από 19 νομούς. Τη μερίδα του λέοντος για τη συμβολαιακή της Αθηναϊκής την έχει και φέτος η ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας (Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες, Γρεβενά, Κοζάνη), όπου καλλιεργείται πάνω από το 50% των στρεμμάτων, ακολουθεί η Μαγνησία (Αλμυρός), μετά η περιοχή της Θήβας (Βοιωτία, Λιβαδειά), ενώ περίπου 10.000 στρέμματα καλλιεργούνται στην περιοχή της Λάρισας.Όσον αφορά την τιμή παραγωγού μέσω των συμβολαίων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, είναι σταθερή τα τελευταία 3 χρόνια στα 175 ευρώ ο τόνος

Δύσκολη χρονιά με παγετούςΣε σχετικό ερώτημα για την εξέλιξη της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς του κριθαριού βυνοποίησης, ο αλωνισμός του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη Μαΐου, ο κ. Κωτούλας σημειώνει τα εξής: «Ήταν μία δύσκολη χρονιά με παγετούς τον Ιανουάριο και ξηρασία την άνοιξη. Οι αποδόσεις αναμένεται να κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι. Παρόλα αυτά, η φετινή χρονιά δεν είχε έντονα προβλήματα από ασθένειες».  

Πειραματικοί αγροίΣτα πλαίσια της συμβολαιακής γεωργίας στο κριθάρι, όπως μας ενημερώνει ο κ. Κωτούλας, «προτιμώνται ποικιλίες που συνδυάζουν καλή προσαρμοστικότητα, πρωιμότητα, αντοχή σε ασθένειες και υψηλές αποδόσεις. Παράλληλα πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που διασφαλίζουν τις υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Επίσης, προσθέτει: «για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εγκαθιστούμε κάθε χρόνο 5 πειραματικούς αγρούς ανά την Ελλάδα, όπου αξιολογούμε τα ανωτέρω χαρακτηριστικά. Οι πειραματικοί αγροί αξιολόγησης βρίσκονται σε Ξάνθη, Χαλκιδική, Αλμυρό Μαγνησίας, Λιβαδειά και Σπάτα καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα  συνθηκών.
Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης με σκοπό τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων για 100 παραγωγούς κάθε χρόνο που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμβολαιακής της εταιρείας. Στόχος είναι η εκπαίδευσή τους στις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης των φυσικών πόρων, στις νέες τεχνολογίες και στην εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας στα φυτά μεγάλης καλλιέργειας
Εκτός συμβολαίων φαίνεται να μένει η Ολυμπιακή Όπως όλα δείχνουν η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, συμφερόντων από το 2015 του ομίλου Carlsberg, δεν φαίνεται, τουλάχιστον για τη φετινή σεζόν, να δίνει συνέχεια στο πρόγραμμα συμβολαιακής που ξεκίνησε το 2011. Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχαμε με την εταιρεία αρνήθηκαν να σχολιάσουν κάτι επ' αυτού του θέματος.

Με μπροστάρη τη Βεργίνα  Από την άλλη πλευρά, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (Βεργίνα) με μερίδιο αγοράς περίπου 5% διεκδικεί μια θέση στη συμβολαιακή γεωργία με παραγωγούς κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα. Στα 21 λεπτά το κιλό (ή 20 λεπτά εφόσον η παράδοση γίνεται σε τρίτους και όχι στο εργοστάσιο), είναι η ελάχιστη τιμή που δίνει η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης

Κερδίζει έδαφος η ΕΖΑΕπίσης, από το φθινόπωρο μπαίνει στο χορό της συμβολαιακής και η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ). «Περιμένουμε να δούμε πως θα πάει η σοδειά φέτος το καλοκαίρι και από το φθινόπωρο θα έχουμε και δικό μας πρόγραμμα συμβολαιακής, όμως ακόμα δεν έχουμε εικόνα για το ποια θα είναι η τιμή παραγωγού», σημειώνει στο περιοδικό Beer & Brunch, o Γιώργος Παπαδόπουλος υπεύθυνος ποιότητας της ΕΖΑ στο εργοστάσιο στην Αταλάντη

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία