BACK TO
TOP
Beer & Brunch

Επιστροφή στην απλότητα σε ένα μέρος όπου οι μπύρες της ελληνικής μικροζυθοποιίας πρωταγωνιστούν

Αφού δούλεψε 35 χρόνια ως barman, φτάνοντας µέχρι τη Βραζιλία ενώ το 2004 βρέθηκε στους 7 καλύτερους Έλληνες barmen, ο Χρυσόστοµος Βέλλης αποφάσισε πως ήταν καιρός να επιστρέψει στην απλότητα.

KAR_1844

Μαρίνα Σκοπελίτου

200
0

Καλή μπύρα, απλό ποτό, σπιτικό φαγητό και ροκ μουσική υπόκρουση. Αυτά αρκούν για να φτιάξεις το ιδανικό στέκι, σύμφωνα με τον Χρυσόστομο Βέλλη, τον άνθρωπο πίσω από το «The Barfly Pub» στη Νέα Σμύρνη.
Ελληνικής µικροζυθοποιίας µπύρες σε βαρέλι θα βρει κανείς κυρίως στο Barfly, απλά ποτά και πιάτα επηρεασµένα από την κουζίνα των Αγγλοσαξόνων. Από Shepherd's Pie, την αγγλική πίτα του βοσκού, µέχρι Lohikeitto, µια παραδοσιακή φιλανδική σούπα µε σολοµό. Αλλά πάνω απ’ όλα θα βρει Χρυσόστοµο Βέλλη, πάντα εκεί, έτοιµο να βοηθήσει όποιον το επιθυµεί να ξεκλειδώσει τις γευστικές δυνατότητες της ποιοτικής µπύρας.


Ο Χρυσόστομος Βέλλης, ο άνθρωπος πίσω από το «The Barfly Pub» στη Νέα Σμύρνη.


Ο ίδιος, αν και έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσµο, φαίνεται να έχει επηρεαστεί κυρίως από τη λογική των Άγγλων. «Μου αρέσει η παράδοσή τους. Είναι to the point. Γιατί τι είναι η pub; Ένα public house που απευθυνόταν στον λαϊκό κόσµο, στον εργάτη που θα σχολάσει από τη δουλειά του και προτού πάει σπίτι θα περάσει να πιει µια µπύρα, να πει δυο κουταµάρες και να βγάλει από πάνω του τα νεύρα της δουλειάς. Το Barfly θέλω να είναι το δεύτερο σπίτι κάποιου, το “καφενείο” του. Αυτό που είχαν οι γονείς και οι παππούδες µας».

«∆εν πρέπει να ξεχνάµε ότι µέχρι ένα στάδιο της παραγωγής τους η µπύρα και το ουίσκι είναι ακριβώς τα ίδια. Μετά µπαίνει ο λυκίσκος και αλλάζουν όλα. Είναι “αδελφάκια” και το ένα “τραβάει” το άλλο στην κατανάλωση».

 Η µπύρα συναντά το ουίσκι

Το Barfly είναι µία «non-cocktail area», όπως τονίζει µε χιούµορ ο ιδιοκτήτης του, όπου ωστόσο οι θαµώνες µπορούν να γνωρίσουν τον κόσµο του pairing της µπύρας µε το ουίσκι υπό την καθοδήγηση του ίδιου. Είχαµε την τύχη να δοκιµάσουµε ένα από αυτά τα pairings. Ξεκινήσαµε µε ένα σφηνάκι Bushmills Black Bush, «σβήσαµε» µε την Delphi Dark Ale και κλείσαµε µε ένα κοµµάτι µαύρης σοκολάτας. Σας το προτείνουµε ανεπιφύλακτα.


Ελληνικής µικροζυθοποιίας µπύρες σε βαρέλι θα βρει κανείς κυρίως στο Barfly, απλά ποτά και πιάτα επηρεασµένα από την κουζίνα των Αγγλοσαξόνων.

«∆εν πρέπει να ξεχνάµε ότι µέχρι ένα στάδιο της παραγωγής τους η µπύρα και το ουίσκι είναι ακριβώς τα ίδια. Μετά µπαίνει ο λυκίσκος και αλλάζουν όλα. Είναι “αδελφάκια” και το ένα “τραβάει” το άλλο στην κατανάλωση».

Μία ακόµα καινοτοµία του Barlfy είναι οι µπύρες take-away. Μπορεί όποιος θέλει να περάσει και να πάρει βαρελίσια µπύρα για το σπίτι του σε µπουκάλι και να την πιει άνετα µέχρι την επόµενη µέρα. Βέβαια, εµείς θα σας προτείναµε να κάτσετε, αν όχι για κάποιον άλλο λόγο για την κουζίνα. Και εδώ οι επιλογές έχουν στόχο να αναδείξουν την µπύρα µε τρόπους που ως Έλληνες ίσως δεν είχαµε σκεφτεί ποτέ.  Για παράδειγµα ο κ. Βέλλης προτείνει να απολαύσουµε την µπύρα µας µε µία σούπα. «Οι περισσότερες µπύρες πάνε µε µια σούπα. H Χάρµα Belgian Ale πάει τέλεια. Το ίδιο και η Mandy Black, η Stout των Strange Brew. ∆ίπλα σε µια Borscht (παραδοσιακή σούπα της Ρωσίας) µπορείς να βάλεις από µια µοναστηριακή Leffe µέχρι τη Χάρµα Red Ale», εξηγεί ο ίδιος.  




Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία