BACK TO
TOP
Beer & Brunch

Βαρέλια παλαίωσης, η επόμενη μεγάλη τάση στην αγορά της μικροζυθοποιίας

Στην επέκταση των εγκαταστάσεών της προχωράει η Μικροζυθοποιία Septem, στο πλαίσιο της οποίας σχεδιάζει να δηµιουργήσει µία κάβα για ξύλινα βαρέλια όπου θα ωριµάζουν κάποιες από τις µπύρες που παράγει.

23_10

Γιώργος Λαμπίρης

293
0

«Πρόκειται για βαρέλια από ρούµι, από ουίσκι αλλά και καινούργια, προερχόµενα από την Αµερική. Το βαρέλι αποτελεί το µεγαλύτερο πεδίο πειραµατισµού όχι µόνο για την µπύρα αλλά για όλα τα αλκοολούχα. Μάλιστα στην µπύρα υφίσταται αυτή τη στιγµή µία παγκόσµια τάση για παλαίωση σε βαρέλια», σηµειώνει ο επικεφαλής της Σοφοκλής Παναγιώτου, τον οποίο το B&B συνάντησε στην έκθεση HoReCa 2022. Επιπλέον θα δηµιουργηθεί και νέα παραγωγική µονάδα, στην οποία θα εγκατασταθούν νέες δεξαµενές ζύµωσης – ωρίµανσης. «Με αυτό τον τρόπο θα διπλασιάσουµε την αποθηκευτική µας δυνατότητα σε χύδην προϊόν. Ταυτόχρονα η δυνατότητα παραγωγής θα προσεγγίσει τα 12.000 εκατόλιτρα ετησίως, από 700 εκατόλιτρα. Με αυτή την κίνηση ετοιµαζόµαστε για την επόµενη µέρα. Πρόκειται για ένα επενδυτικό πλάνο που θα ξεκινούσαµε να υλοποιούµε το 2020 ωστόσο καθυστέρησε λόγω της πανδηµίας. Έχει ενταχθεί στο Leader, ενώ για µέρος της επένδυσης θα καταθέσουµε και πρόταση στον Επενδυτικό νόµο που θα αφορά στην προσθήκη µηχανολογικού εξοπλισµού. Το συνολικό ύψος επένδυσης θα ανέλθει σε πρώτη φάση στις 700 χιλ. ευρώ και η δεύτερη φάση υπολογίζεται ότι θα κοστίσει επιπλέον 1,2 εκατ. ευρώ. Στόχος µας είναι να φτάσουµε σταδιακά στο όριο της παραγωγικής δυναµικότητας των 20.000 εκατόλιτρων, που αποτελεί το ταβάνι που δίνει ο νόµος για τις µικροζυθοποιίες. Στόχος είναι να διατηρούµε 15 έως και 20 κωδικούς και να γίνουµε ακόµα πιο craft από αυτό που είµαστε σήµερα, κάνοντας τους πειραµατισµούς µας µε νέες µπύρες».




Μεταφορά της ιδιοπαραγωγής λυκίσκου σε υψόµετρο 600 µέτρων

Η Μικροζυθοποιία Septem δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια και στην παραγωγή λυκίσκου ενώ µέρος της παραγωγής χρησιµοποιείται για την µπύρα Wet Hop, η οποία δηµιουργείται µε φρέσκο λυκίσκο. Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιώτου η περσινή χρονιά δεν απέφερε παραγωγή για τη Septem, δεδοµένου ότι οι υψηλές θερµοκρασίες και ο καύσωνας κατέστρεψαν το σύνολο της καλλιέργειας στην ανθοφορία. Η έκταση καλλιέργειας έχει έκταση 7 στρεµµάτων, όπου φύονται 500 δέντρα λυκίσκου σε αποστάσεις 3 επί 2 µ. Το ύψος των δέντρων ανέρχεται από 3,5 έως και 4,2 µ., ενώ κύριο µέληµα αποτελεί να διατηρείται ένα πιο συµπαγές τείχος για να διατηρεί το φυτό την υγρασία του. «Αυτό που διερευνούµε είναι να επεκτείνουµε τις καλλιέργειες λυκίσκου στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, φυτεύοντας σε υψόµετρο περίπου 500 έως 600 µ. για να αντιµετωπίσουµε της υψηλές θερµοκρασίες και να συναντήσουµε µεγαλύτερη υγρασία», σηµειώνει ο κ. Παναγιώτου.

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία