BACK TO
TOP
Branding

Σπάνιες ποικιλίες βρήκαν θέση στο Φεστιβάλ Μελιού

έκα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε φέτος το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας που έλαβε χώρα την στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (7 – 9 Δεκεμβρίου), χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει ακόμα να εδραιωθεί ως η εκδήλωση εκείνη που θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο συστηματικής προώθησης του ποιοτικού ελληνικού μελιού.

Meli-ekthesi-2018_2_2

182
0

Μακριά από τα ευρωπαϊκά στάνταρ που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων στη διεθνή αγορά το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων για ακόμα μια φορά έλαβε ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή περισσοτέρων – σύμφωνα με τους διοργανωτές - από 250 παραγωγούς από όλες τις περιοχές της χώρας μας, όπως Χάλκη, Ψαρά, Κάλυμνο, Ρόδο, Χαλκιδική, Μάνη, Σφακιά, Σούλι, Γύθειο, Αμοργό, Τζια, Κομοτηνή, Δωδώνη, Κάρπαθο, Πάρο, Τήνο, Άνδρο, Ικαρία, Καρπενήσι, Ιωάννινα, Δωδώνη, Βόρεια Τζουμέρκα, Ζάρακα Λακωνίας, Δολιανά Αρκαδίας, Βυτίνα, Μονεμβασιά, Ροδόπη, Θάσο κ.α.

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό εξαιρετικά σπάνια προϊόντα με βάση το μέλι, (φουντουκόμελο, μέλι με χαρούπι και ταχίνι, βιολογικές ποικιλίες κ.α)  ποτά με βάση το μέλι (Υδρόμελι,  ελληνική Τεκίλα με Μέλι, ρακόμελο κ.α) καθώς και το ιδιαίτερο παστέλι από τη Μάνη με ιστορία 115 χρόνων.

Στο Φεστιβάλ οι επισκέπτες βρήκαν:  Μέλι (Θυμαρίσιο, Πευκοθυμαρόμελο, Ελάτης, Πεύκου, Πορτοκαλιάς, Καστανιάς, Ρείκι, Βελανιδιάς, Κουμαριάς, Ανθέων, Ευκαλύπτου, Φασκομηλιάς),  Βασιλικό Πολτό, Κηρήθρα, Πρόπολη, Γύρη, εξαιρετικής ποιότητας παστέλια και παραδοσιακά προϊόντα και χειροποίητα φυσικά καλλυντικά με βάση το μέλι.

Επίσης, απόλαυσαν πολλά κεράσματα, εκπλήξεις για την επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας του και παρουσιάσεις καινοτόμων προϊόντων, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά και να παρακολουθήσουν τον αγαπημένο τους ήρωα στην παράσταση «ο Καραγκιόζης Μελισσοκόμος» (Σάββατο 19.00 & Κυριακή 13.00).

Στον Τομέα Μελισσοκομικού Εξοπλισμού εκτός από τις ελληνικές επιχειρήσεις, στο φετινό Φεστιβάλ υπήρχαν ευρωπαϊκές και διεθνείς συμμετοχές (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α) ενώ η αθρόα παρουσία του κόσμου αποτέλεσε μεγάλη ενθάρρυνση για τους 30 χιλιάδες μελισσοκόμους της χώρας, από τους οποίους περίπου οι 20 χιλιάδες ήταν νέοι άνθρωποι,  ηλικίας μέχρι 35 ετών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του φεστιβάλ:

Με απόλυτη επιτυχία και αθρόα προσέλευση επισκεπτών ολοκληρώθηκε το 10ο Φεστιβάλ ελληνικού μελιού & προϊόντων μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η μεγαλύτερη γιορτή του μελισσοκομικού κλάδου στην Ελλάδα.

Περισσότεροι από 18 χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν αυθεντικό και ποιοτικό μέλι από όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία γεύσεων με ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα που έχουν ως βάση το μέλι.

Το Φεστιβάλ εγκαινίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, παρουσία και του γ.γ. Νίκου Αντώνογλου, ο οποίος το χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου στην Ελλάδα και έναν άριστο τρόπο για την προβολή του ελληνικού μελιού.

Όπως ανέφερε, ο κλάδος της μελισσοκομίας, παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και τις εξαγωγές, χάρη στην άριστη ποιότητα των διαφόρων ειδών μελιού και των προϊόντων κυψέλης που παράγονται με μεράκι στην ελληνική ύπαιθρο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 περιλαμβάνεται η βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της Μελισσοκομίας και προβλέπεται ενίσχυση ύψους 21.795.000 ευρώ, δηλαδή 7.265.000 ευρώ ανά έτος, ποσό που καλύπτεται κατά 50% από κοινοτικούς και κατά 50% από εθνικούς πόρους.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Φεστιβάλ, χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Κώστας Φωτάκης  αναπλ. υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Βασίλης Λεβέντης πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων, Φωτεινή Αραμπατζή τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΝΔ, Γιάννης Κουτσούκος πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ, Γιάννης Τσιρώνης πρ. Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και πρ. Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Οικολόγων Πράσινων, Εμμανουήλ Χνάρης, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για τον πρωτογενή τομέα Περιφέρειας Κρήτης, Βασίλης Ντούρας πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Νίκος Κατσαρός επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Γιώργος Πίττας αντιπρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού & λοιπών προϊόντων μέλισσας.

Τιμώμενη Περιφέρεια του 10ου Φεστιβάλ μελιού και προϊόντων μέλισσας ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το αναμνηστικό βραβείο παρέλαβε από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης.

Εξαιρετικά μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στο 9ο Συνέδριο μελιού και προϊόντων Μέλισσας, όπου επιστήμονες, ερευνητές, καθηγητές και μελισσοκόμοι ανέλυσαν τα προβλήματα, τις καινοτόμες τεχνολογίες, τα νέα ερευνητικά δεδομένα αλλά και το μέλλον της μελισσοκομίας στην Ελλάδα. Επίσης, παρουσιάστηκαν εκτενώς οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις για την αγροτική επιχειρηματικότητα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία