BACK TO
TOP
Branding

Η Φάμπρικα ελαιολάδου του ΑΕΣ Παπαγιαννάδων στα 480 μέτρα υψόμετρο

Οι Παπαγιαννάδες είναι ορεινό χωρίο του δήμου Σητείας. Σε υψόμετρο 480 μέτρων και 19,7 χιλιομέτρων από τη Σητεία. Η διαδρομή από τη Σητεία έως τους Παπαγιαννάδες ανάμεσα από το σκληρό και βραχώδες τοπίο του Λασιθίου και τον ατελείωτο ελαιώνα προϊδεάζει ότι ο τελικός προορισμός θα είναι ένα χωρίο που βασίζεται στην ελαιοκαλλιέργεια. Κάτι που τελικά επιβεβαιώνεται από την “Φάμπρικα”, το παλιό ελαιοτριβείο που δεσπόζει στο κέντρο του οικισμού.

Α_Ε_Σ_ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ

126
0

Η ιστορία του ΑΕΣ Παπαγιαννάδων ξεκίνησε τo 1985. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στην έξοδο του χωριού Παπαγιαννάδες, 19 χιλιόμετρα από τη Σητεία. Το κτίριο του συνεταιρισμού χτίστηκε το 1984 και λειτούργησε ως ελαιοτριβείο με πιεστήρια το 1985 ενώ εκσυγχρονίστηκε με φυγοκεντρικό μηχάνημα το 1987. Τα μηχανήματα του ελαιοτριβείου εκσυγχρονίστηκαν το έτος 2008. Οι δεξαμενές  του είναι συνολικής χωρητικότητας 600 τόνων. Σήμερα αριθμεί 256 μέλη με 10.000 στρέμματα και 225.000 δέντρα. Ο συνεταιρισμός δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου, εξυπηρετεί 500 ελαιοπαραγωγούς και η δυναμικότητα του ελαιοτριβείου είναι 1000 tn/έτος. 

Στόχος του συνεταιρισμού είναι πάντα η παραγωγή ποιοτικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου καθώς το ελαιόλαδο του συνεταιρισμού δικαιούται να φέρει την ονομασία ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης και έτσι οφείλει να προστατεύει την ονομασία αυτή εφαρμόζοντας σε όλα τα στάδια τις προδιαγραφές που απαιτεί η νομοθεσία.

Πρόσφατα, και σύμφωνα με την ΥΑ 4384/26/04/2016, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παπαγιαννάδων, μετονομάστηκε σε Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Παπαδιαννάδων.

Προϊόντα & Δραστηριότητες ΑΕΣ Παπαγιαννάδων

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Παπαγιαννάδων, ακολουθώντας πιστά και με σεβασμό τις προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία παράγει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία Κρήτης, αποκλειστικά από καρπούς της ποικιλίας “Κορωνεϊκη” από ελιές που βρίσκονται εντός της οριοθετημένης ζώνης  ΠΟΠ Σητείας.

Οργάνωση Παραγωγών του ΑΕΣ Παπαγιαννάδων

Ο ΑΕΣ Παπαγιαννάδων αναγνωρίσθηκε ως Οργάνωση Παραγωγών σύμφωνα με την ΥΑ 397/18235/2017 (ΦΕΚ 601 Β) στις 31/1/2018 αριθμώντας 119 μέλη με μέσο όρο εμπορευθείσας αξίας της τελευταίας διετίας 746739,27 €. η οποία εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ’ 22946/31-01-2018 απόφαση της ΔΑΟΚ. Η Ο.Π. με τη συμμετοχή της στο Πρόγραμμα Εργασίας στόχος είναι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των διαδικασιών ελαιοκαλλιέργειας και η ενδυνάμωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελαιοκομικών προϊόντων της ΟΕΦ.

Δραστηριότητες προς υλοποίηση

O ΑΕΣ Παπαγιαννάδων συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα σύμφωνα με τους Καν. (ΕΕ) 611/2014 και 615/2014 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας του ελαιολάδου που παράγεται στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, την αύξηση των πωλήσεών του, τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και τη πληροφόρηση όλων των ενδιαφερομένων για τις δράσεις του προγράμματος.

Το πρόγραμμα της ΟΕΦ ΑΕΣ Παπαγιαννάδων περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αποτελεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου. Δεδομένου ότι στην περιοχή παράγεται το φημισμένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και την τήρηση των προδιαγραφών που το καθιστούν προϊόν γεωγραφικής ένδειξης.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς του προγράμματος εργασίας της ΟΕΦ ΑΕΣ Παπαγιαννάδων είναι ο συντονισμός και η ενίσχυση του έργου των ελαιοκαλλιεργητών μελών της. Στόχο του προγράμματος αποτελεί η προώθηση ενός μοντέλου καλλιέργειας της ελιάς, το οποίο θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής και στην πιστοποιημένη ιχνηλασιμότητα και ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Οι στόχοι του προγράμματος εστιάζουν στην αντιμετώπιση ενός φάσματος προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της ΟΠ προσφέροντας τεχνογνωσία ή/και επιστημονική υποστήριξη, και προτείνοντας στοχευμένες λύσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία