Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Branding

Προσέγγιση των αγορών κηπευτικών της Ε.Ε μέσω Ουγγαρίας για την Κρήτη

Από τον… παράδρομο της Βουδαπέστης, περνάει αυτή τη φορά η προσπάθεια προσέγγισης των μεγάλων δικτύων διάθεσης κηπευτικών της Κεντρικής Ευρώπης, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος προβολής και προώθησης με το διακριτικό τίτλο «Mediterranean Combo» στο οποίο συμμετέχουν 7 κλαδικοί συνεταιρισμοί της Κρήτης σε συνεργασία με μια μεγάλη οργάνωση παραγωγών λωτού της Ισπανίας.

KAR_0041

Γιάννης Πανάγος

425
0

Το πρόγραμμα είναι ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Ε.Ε., αφορά στα προϊόντα ντομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα, πιπεριά και λωτό και έχει αγορές στόχους την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου, συνεταιριστές - εκπρόσωποι των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, υπό την καθοδήγηση της NOVACERT (εκτελεστικός οργανισμός), ανέλυσαν πτυχές της δράσης, τονίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγχώριας παραγωγής κηπευτικών και την πρόοδο που έχει υπάρξει στις καλλιεργητικές μεθόδους για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και μεγάλης θρεπτικής αξίας.

Ο Γενικός Διευθυντής της NOVACERT, Θανάσης Ταμπαρόπουλος, έδωσε το περίγραμμα του προγράμματος, ανέλυσε το σκεπτικό με το οποίο αυτό οικοδομήθηκε και υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συνεταιριστικών οργανώσεων της Κρήτης, την τόνωση της ζήτησης για τα κηπευτικά του νησιού και την εμπέδωση σχέσεων με τις μεγάλες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

Στη δουλειά που έχει γίνει για τη βελτίωση της ποιότητας των κηπευτικών που παράγονται από τα θερμοκήπια των καλλιεργητών της Κρήτης, αναφέρθηκε ο Γιώργος Χαλκιάς, πρέδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών της Κουντούρας. Ο κ. Χαλκιάς αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία που έχει η συνεργασία με τον ισπανικό συνεταιρισμό (Asociacion Espanola del Kaki) ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή της Βαλένθια και παράγει – διακινεί σε ετήσια βάση περί τα 350 εκατ. κιλά λωτών.

Στην επιλογή της Γερμανίας της Ουγγαρίας, ως αγορών στόχων, αναφέρθηκε διεξοδικά ο Ξενοφών Δουλούμης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας «ΑΝΑΤΟΛΗ». «Δεν είναι υπερβολή να πούμε», τόνισε, «ότι μέσω της Ουγγαρίας επιδιώκουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση και στη Γερμανία, καθώς πολλά αγροτικά προϊόντα διοχετεύονται από την Ουγγαρία προς την γερμανική αγορά», τόνισε με έμφαση ο κ. Δουλούμης.    

H ανακοίνωση από την εκδήλωση 

Επιλέγουμε ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά υψηλής ποιότητας!

 

Τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 στο Divani Palace Acropolis Hotel, στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση Τύπου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ», με διακριτικό τίτλο MEDITERRANEAN COMBO, το οποίο υλοποιείται από επτά Οργανώσεις Παραγωγών από την Ελλάδα και τον Spanish Association of Kaki από την Ισπανία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό ενημερώθηκε αναφορικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και τη διατροφική αξία των φρέσκων λαχανικών και του λωτού που παράγονται στην Ευρώπη, αλλά και για τα αυστηρά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα που εφαρμόζουν οι παραγωγοί σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Στο πάνελ της εκδήλωσης συμμετείχαν από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας «Ανατολή» κ. Δουλούμης Ξενοφών, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας κ. Χαλκιάς Γεώργιος και ο εκπρόσωπος του Spanish Association of Kaki κ. Pascual Prats. Ενώ από την πλευρά της εταιρείας NOVACERT, που σε συνεργασία με την ιταλική BLANCDENOIR έχουν το ρόλο του εκτελεστικού οργανισμού, συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής κ. Θανάσης Ταμπαρόπουλος και η Διευθύντρια προγραμμάτων Προβολής και Προώθησης κα. Μαρία Ναλμπάντη.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε ο σημαντικός ρόλος των φρέσκων προϊόντων, και ιδιαίτερα των κηπευτικών και του λωτού, σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Παράλληλα, τονίστηκε το γεγονός ότι τα υπό προώθηση προϊόντα επιλέγονται από τους ευρωπαίους καταναλωτές τόσο για τη διατροφική τους αξία και την ξεχωριστή τους γεύση, όσο και λόγω των άριστων ποιοτικών χαρακτηριστικών υγιεινής και ασφάλειας που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση του διακεκριμένου διαιτολόγου- διατροφολόγου κ. Ευάγγελου Ζουμπανέα, ο οποίος υπερτόνισε την αξία των φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή διατροφή μας.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η κα Αποστολάκη Ελένη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων του ΥΠΑΑΤ. Επιπλέον, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων η κα Γεωργιοπούλου Τάνια από τη Καθημερινή, ο κ Σουροβέλης Παύλος από τον Ελεύθερο Τύπο,  ο κ Ορφανός Τάκης από τα Φρουτονέα, ο κ Πανάγος Γιάννης από την Agrenda, ο executive chef κ. Φωτιάδης Νίκος από το Slow Food, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι τύπου από τα μεγαλύτερα ελληνικά δίκτυα ενημέρωσης, δημοσιογράφοι περιοδικών γαστρονομίας, υγείας – ευεξίας και πολλοί επαγγελματίες του κλάδου της διατροφής.

 Το τριετές πρόγραμμα «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ», με διακριτικό τίτλο MEDITERRANEAN COMBO υλοποιείται με επικεφαλής εταίρο τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας «ΑΝΑΤΟΛΗ» και φορείς υλοποίησης τον Αγροτικό Οπωροκηπευτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμός Τυμπακίου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής και Εμπορίας Κηπευτικών Ιεράπετρας  «ΝΟΤΟΣ», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, τη Στ. Κομπογεννητάκης & ΣΙΑ Ο.Ε. – Ο.Π. «ΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εμπορίας Κηπευτικών «ΨΑΡΗΣ», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής και Εμπορίας Πρώιμων Κηπευτικών Ιεράπετρας Κάμιρος, και τον Ισπανικό Συνεταιρισμό Kaki (Asociacion Espanola Del Caqui), Εκτελεστικός οργανισμός είναι η NOVACERT EΠΕ σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία  BLANCDENOIR.

 Το περιεχόμενο της παρούσας εκστρατείας προώθησης εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις της συντάκτριας, η οποία φέρει την αποκλειστική ευθύνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας (REA) δεν φέρουν καμία ευθύνη για την ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται στο παρόν έγγραφο.*Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία