Η συγκομιδή άρχισε στα τέλη Αυγούστου για τους περισσότερους αμπελώνες, αντί για το συνηθισμένο Σεπτέμβριο, μετά από έναν βροχερό χειμώνα και ένα θερμό καλοκαίρι που λειτούργησε ως «προφυλακτικό» για την καλλιέργεια για υψηλής ποιότητας φυσαλίδες.
Οι οίνοι σαμπάνιας αναμένεται να παρουσιάσουν απότομη άνοδο της παραγωγής, αυξημένη κατά 56% από πέρυσι ήτοι να ανέλθει σε 3,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μετά από αρκετά χρόνια μη ικανοποιητικών καλλιεργειών λόγω κακοκαιρίας.
«Τα τελευταία χρόνια ήταν σκληρά, φέτος αναμένεται να είναι εξαιρετικά καλό, οπότε είμαστε πολύ χαρούμενοι», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης αμπελουργών σαμπάνιας, Μαξίμ Τουμπάρντ.
Ενώ οι περισσότεροι οινοπαραγωγοί σαμπάνιας γιορτάζουν μια εξαιρετική συγκομιδή, άλλοι βλέπουν την αρχή της μακροπρόθεσμης αλλαγής στην περιοχή.
Ο αμπελοκαλλιεργητής Έρικ Ροντέζ, ο οποίος διαχειρίζεται τους αμπελώνες του και εκμεταλλεύεται έναν παραδοσιακό Τύπο του 1936, είναι πεπεισμένος ότι η αλλαγή του κλίματος κάνει τις πρώιμες συγκομιδές τον κανόνα.
«Λόγω της αλλαγής του κλίματος, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τροφοδοτούμε τακτικά τον Αύγουστο», δήλωσε ο Ροντέζ, σημειώνοντας ότι η έναρξη νωρίτερα είναι ο μοναδικός τρόπος να διατηρηθεί η μοναδικότητα της σαμπάνιας, που παράγεται με σταφύλια που δεν μπορούν να είναι πολύ ώριμα.
Η τάση έχει ήδη εμφανιστεί την τελευταία δεκαετία με τρεις συγκομιδές που αρχίζουν τον Αύγουστο και όχι τον Σεπτέμβριο. Πριν από τριάντα χρόνια, οι συγκομιδές τον Οκτώβριο δεν ήταν ανήκουστες.
Σύμφωνα με την ένωση Toubart και την ένωση αμπελουργών Champagne, οι περισσότεροι από 15.000 αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής πιθανώς θα συγκομίσουν μεταξύ 13.000 και 16.000 κιλών (2.500-35.000 λίβρες) σταφυλιών ανά εκτάριο (2.5 στρέμματα).
Αυτό αφήνει ένα άνετο περιθώριο στους παραγωγούς να χρησιμοποιούν μόνο τα καλύτερα σταφύλια και να αποκαθιστούν τα αποθέματα που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι η βιομηχανία συμφώνησε φέτος να φέρει 10.800 χιλιόγραμμα ανά εκτάριο στην αγορά.
«Δεν έχουμε βιώσει ποτέ αυτό στο παρελθόν στην περιοχή της Champagne, όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα», δήλωσε ο Jean-Marie Barillere, πρόεδρος της ένωσης παραγωγών σαμπάνιας. «Αυτό θα μας επιτρέψει να βάλουμε στο κελάρι εκπληκτικά κρασιά που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά σε τρία χρόνια», πρόσθεσε.
Κάθε χρόνο, 310 εκατομμύρια μπουκάλια Γαλλικής σαμπάνιας- των οποίων ο γεωγραφικός προσδιορισμός ελέγχεται αυστηρά ως εμπορικό σήμα - πωλούνται παγκοσμίως, ενώ περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο αποθηκεύονται σε κελάρια που περιμένουν τη σωστή στιγμή για να ανοιχτούν.