BACK TO
TOP
Brand name

Διάκριση της Βιολογικής Φέτας ΠΟΠ Ήπειρος

Η Βιολογική Φέτα ΠΟΠ Ήπειρος ονομάστηκε Καλύτερο Ελληνικό Τυρί, με τη χορηγία της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδoς, στην 31η εκδήλωση των βραβείων World Cheese Awards στο Bergen της Νορβηγίας. Το βραβείο απονεμήθηκε ύστερα από αξιολόγηση αριθμού-ρεκόρ 3.472 συμμετοχών σε μία ημέρα, στην εμβληματική αίθουσα συναυλιών της πόλης, το Grieghallen.

aworldcheeseawardsexweiso1_F

35
0

Φέτος, τα βραβεία World Cheese Awards επισκέφτηκαν για πρώτη φορά τη Νορβηγία, όπου συμμετείχαν στο ολοκαίνουριο φεστιβάλ γαστρονομίας, Matnasjonen Norge και αξιολόγησαν συμμετοχές από περισσότερες από 40 διαφορετικές χώρες την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου. Ύστερα από εννέα ώρες γευστικής αξιολόγησης, η Τελική Κριτική Επιτροπή ανακήρυξε το τυρί Fanaost, του Νορβηγικού γαλακτοκομείου Ostegården, Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2018, αφού το ωριμασμένο τυρί γκούντα (χάουντα) κατάφερε να ξεχωρίσει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας τυφλής δοκιμής.



Oι ελληνικές συμμετοχές απέσπασαν συνολικά 1 Χρυσό, 2 Αργυρά και 10 Χάλκινα βραβεία. Για άλλη μια φορά, τα βραβεία World Cheese Awards παρείχαν μια διεθνώς αναγνωρισμένη σφραγίδα ποιότητας για πολλούς παραγωγούς τυριών της χώρας. Στους νικητές που επέστρεψαν στην Ελλάδα έχοντας αποσπάσει βραβεία περιλαμβάνονται επίσης: η Βιολογική Γραβιέρα Μενοίκιο (Μενοίκιο) που κέρδισε Αργυρό βραβείο, το Πρόβειο Χαλλούμι Δωδώνης (Δωδώνη Α.Ε.) που απέσπασε Χάλκινο βραβείο και το Μανούρι Π.Ο.Π. Αρβανίτη (Αρβανίτης Α.Ε.) που πήρε επίσης Χάλκινο βραβείο.



Περισσότερες χώρες από ποτέ συμμετείχαν με τυροκομικά προϊόντα στη μεγαλύτερη εκδήλωση αποκλειστικά για τυροκομικά στον κόσμο. Αντιπροσωπεύοντας 41 χώρες, τα προϊόντα που συμμετείχαν έφτασαν με πλοία, φορτηγά, τρένα και αεροπλάνα μέσω 12 σημείων συνάντησης σε όλο τον κόσμο, από μέρη όπως η Βραζιλία, η Κένυα, η Νέα Ζηλανδία, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ. Στη συνέχεια, 235 κριτές από 30 χώρες δοκίμασαν τη γεύση και το άρωμα τυριών από έξι ηπείρους και τα βαθμολόγησαν, απονέμοντας Χάλκινα, Αργυρά, Χρυσά και Υπερ-Χρυσά βραβεία στα επάξια προϊόντα.



Από τα 3.472 προϊόντα που φιλοξενήθηκαν, επιλέχθηκαν τελικά 16. Οι επισκέπτες παρακολούθησαν τη Διεθνή Τελική Κριτική Επιτροπή να διαβουλεύεται, ώστε να αποφασίσει το κορυφαίο τυρί του κόσμου. Η φετινή επιτροπή αποτελούταν από κορυφαίους γευσιγνώστες της διεθνής κοινότητας τυροκομικών: τυροκόμους, εμπόρους τυροκομικών, πωλητές λιανικής και χονδρικής, αγοραστές, σεφ και αρθρογράφους. Κριτές όπως ο José Pizarro, αναγνωρισμένος Ισπανός σεφ, η Cathy Strange, διεθνής εκτελεστική συντονίστρια της Whole Foods Market στις ΗΠΑ, ο Claus Meyer, συνιδρυτής της Noma της Δανίας και ο Carlos Yescas, αρθρογράφος και έμπορος τυροκομικών από το Μεξικό, παρουσίασαν τα τυριά που επέλεξαν σε ζωντανή μετάδοση στο World Cheese TV και ύστερα έστεψαν τον φετινό Παγκόσμιο Πρωταθλητή.



Τα βραβεία World Cheese Awards διοργανώνονται από το Guild of Fine Food. Το 2018 ήταν η 31η εκδήλωση στη σειρά των βραβείων Top of Form. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό του κόσμου «αποκλειστικά για τυροκομικά προϊόντα» (χωρίς να συμμετέχουν γιαούρτια, κρέμες, βούτυρα ή άλλου είδους γαλακτοκομικά) που αναδεικνύει τους καλύτερους τυροκόμους του κόσμου, από μικρούς παρασκευαστές μέχρι γνωστά διεθνή ονόματα.



Συμμετείχαν 3.472 τυριά από 41 διαφορετικές χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Αγγλία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Γκέρνζι, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Κένυα, Λιχτενστάιν, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σκωτία, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, ΗΠΑ και Ουαλία. 235 κριτές από όλο τον κόσμο ταξίδεψαν από 30 διαφορετικές χώρες, για να κρίνουν το άρωμα και τη γεύση των τυριών και να τα βαθμολογήσουν.



Η αξιολόγηση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του World Cheese TV στο www.gff.co.uk/wca

Μια Τελική Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από 16 κριτές αποφάσισε τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή των τυροκομικών προϊόντων.



Πώς γίνεται η αξιολόγηση

Οι κριτές χωρίζονται σε ομάδες των τριών ή των τεσσάρων και εντοπίζουν τα τυριά που αξίζουν Χάλκινο, Αργυρό ή Χρυσό βραβείο. Εξετάζουν τον φλοιό και το σώμα του τυριού, το χρώμα, τη σύσταση, την πυκνότητα και, πάνω απ' όλα, τη γεύση του. Έπειτα, κάθε ομάδα προτείνει ένα πραγματικά εξαιρετικό τυρί από το τραπέζι της ως υποψήφιο για το Υπερ-Χρυσό βραβείο. Αυτά τα 78 τυριά αποτελούν την παγκόσμια αφρόκρεμα και αξιολογούνται για άλλη μια φορά από την Τελική Κριτική Επιτροπή, που αποτελείται από διεθνώς αναγνωρισμένους ειδήμονες. Ο καθένας από αυτούς επιλέγει ένα τυρί το οποίο προωθεί στον τελικό γύρο της αξιολόγησης. Στη συνέχεια, η Τελική Κριτική Επιτροπή, που αντιπροσωπεύει όλες τις γωνιές της Γης, διαβουλεύεται για τους τελικούς 16 φιναλίστ μπροστά σε κοινό καταναλωτών και εμπόρων, προτού επιλέξει τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή σε ζωντανή μετάδοση στο WCA TV.

To Matnasjonen Norge είναι μια νέα νορβηγική εκδήλωση τροφίμων, η οποία έλαβε χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο 2-3 Νοεμβρίου στην αίθουσα συναυλιών Grieghallen της πόλης Bergen. Περιλαμβάνει φεστιβάλ τροφίμων, συνεδρίες, παρουσιάσεις και περιοδείες γευσιγνωσίας, παρέχοντας στους παραγωγούς και τους σεφ της χώρας μια βάση για να εκθέσουν τα τρόφιμα και τα ποτά τους. Με αυτό τον τρόπο, προβάλλεται η διακριτική γαστρονομική επανάσταση που έχει λάβει χώρα στη Νορβηγία τα τελευταία χρόνια.

Το φεστιβάλ καθιερώθηκε από τη HANEN, έναν οργανισμό που αναδεικνύει τις ομορφιές που έχει να προσφέρει η επαρχία της Νορβηγίας, με την υποστήριξη του Υπουργού Γεωργίας και Τροφίμων, Bård Hoksrud, και της δημοτικής κοινότητας του Bergen. Στο φεστιβάλ εμφανίστηκαν αναγνωρισμένοι ειδήμονες του κλάδου, γνωστοί σεφ και μια ευρεία γκάμα βιοτεχνών παραγωγών, και συναντήθηκαν εκατοντάδες επαγγελματίες, αγοραστές, πωλητές και καταναλωτές του κλάδου τροφίμων της Νορβηγίας, για να γευτούν τρόφιμα και ποτά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία