BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Στα βήματα του Λέοντα Τολστόι το αναπτυξιακό πλάνο της ΕΖΑ

«Έχουμε πάθος για την μπύρα. Στην ΕΖΑ είμαστε ευτυχισμένοι γιατί η μαγιά μας είναι ευτυχισμένη. Δεν βάζουμε πρόσθετα, βάζουμε νερό από τον Παρνασσό. Δεν θολώνουμε τα νερά, αλλά ξεθολώνουμε την μπύρα. Δεν παίρνουμε τις συνταγές της μαμάς, αλλά φτιάχνουμε τις δικές μας μοναδικές. Δοκιμάζουμε τις μπύρες μας και δεν τις δοκιμάζει το μηχάνημα».

Eza-new_cut

Γιάννης Πανάγος

111
0

Τα λόγια αυτά του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, Αθανάσιου Συριανού συμπυκνώνουν τη φιλοσοφία της ΕΖΑ, που θέλει να αφήσει-  χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα - το αξιακό της στίγμα της στο χώρο της μπύρας στην Ελλάδα.

Στο απολαυστικό, κυριολεκτικά, «Press Trip», στις εγκαταστάσεις της ΕΖΑ στην Αταλάντη τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, ο κ. Συριανός αποκάλυψε στους...ταξιδιώτες την ιστορία και τα μυστικά της μπύρας της Ζυθοποιίας, αλλά και τους στόχους της για την επόμενη 3ετία, όπως για παράδειγμα να διπλασιάσει το μερίδιό της από το 8% που υπολογίζεται σήμερα με βάση τα στοιχεία της Nilsen αλλά και να μεταφέρει όπως είπε την Ελλάδα, «με ένα μπουκάλι μπύρας σε όλο τον κόσμο».




«Αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά, στο ψηφιδωτό που λέγεται αγορά μπύρας, σε μία τεράστια εικόνα που τη συνθέτουν πάρα πολλές χώρες, η Ελλάδα δεν έχει να επιδείξει τίποτα. Ο Λέων Τολστόι, ο Ρώσος συγγραφέας, έγραψε ότι όλοι οι άνθρωποι σκέφτονται να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς δεν σκέφτεται να αλλάξει τον εαυτό του.  Παραφράζοντας τον Τολστόι, εμείς στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης αλλάζουμε με επιτυχία τον εαυτό μας, βελτιώνοντας τον χώρο της μπύρας στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

«Σε μία μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης, κοινωνικής αβεβαιότητας, η πορεία της ΕΖΑ δίνει ένα παράδειγμα των δυνατοτήτων του χώρου και μεγέθυνσης των ελληνικών βιομηχανιών επωνύμων προϊόντων σε έναν κλάδο η ιστορία του οποίου συμβαδίζει με εκείνη του ελληνικού κράτους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Συριανός και συνέχισε: «Από την εποχή του Όθωνα, η εξέλιξη της ζυθοποιίας χαρακτηρίζεται από κρατικές παρεμβάσεις και αστοχίες στην κρατική οικονομική πολιτική, αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού και μακρά περίοδο προγραμματικής εγκατάλειψης. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών θυμηθείτε ότι στην μπύρα τη δεκαετία του '80 επενδύθηκαν πάνω από 500.000.000 σημερινά ευρώ από σημαντικούς επενδυτές, που πήγαν χαμένα» σημείωσε.



Σε αυτό το περιβάλλον, σύμφωνα με τον κ. Συριανό, η ΕΖΑ έκανε τη διαφορά: «Με εμπειρία που συσσωρεύτηκε από τον Οκτώβριο του 1998, όταν και ανέλαβε η σημερινή διοίκηση, και με την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή, , καταστρώσαμε το σχέδιο που καθορίζει με σαφήνεια ρεαλιστικούς αλλά φιλόδοξους στόχους. Αναλαμβάνοντας επιτυχημένα πρωτοβουλίες σε διάφορα επίπεδα της αγοράς, διευρύναμε τα προηγούμενα χρόνια τον κύκλο εργασιών μας σημαντικά, από 10.000.000 ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσει το 2018 τα 36.000.000 ευρώ και το EBITDA να φτάσει τα 4.000.00 ευρώ» τόνισε ο κ. Συριανός λίγο πριν ξεκινήσει η επίσκεψη των δημοσιογράφων στις παραγωγικές εγκαταστάσεις ενώ προανήγγειλε το food pairing με τρεις μπύρες της ΕΖΑ που θα ακολουθούσε κάτω από την μπαγκέτα του Γιάννη Κοροβέση.



Μετά τον κ. Συριανό, τα ηνία της ξενάγησης ανέλαβε ο Γιώργος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ποιοτικής Διασφάλισης, ο οποίος έδωσε και τα στοιχεία της μονάδας. Με παραγωγική δυνατότητα που υπερβαίνει τα 80.000.000 λίτρα το χρόνο, από τα οποία καλύπτονται τα 35.000.000 λίτρα, τρεις γραμμές παραγωγής, εμφιάλωση, εγκυτίωση και πλήρωση βαρελιών, πρόκειται για μια συνολική επένδυση που ξεπερνάει τα 15.000.000 ευρώ, με κυριότερη τη γραμμή του κουτιού, η οποία στοίχισε 5.500.000 ευρώ και είναι η πιο σύγχρονη στα Βαλκάνια.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα επενδυτικά σχέδια της ΕΖΑ, προβλέπεται μία νέα παραγωγική γραμμή φιάλης της τάξης των 8.000.000 ευρώ, μέχρι το τέλος του 2019, και η ανανέωση της γραμμής του βαρελιού της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ. «Έχουμε λοιπόν εδώ στις πρώτες ύλες, δύο φυτικά υλικά, κριθάρι και λυκίσκο, έχουμε τη μαγιά που είναι ένας βιολογικός παράγοντας, έχουμε μηχανήματα και έχουμε και ανθρώπους. Όλοι λοιπόν αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να συντονιστούν ώστε να παράγεται μπύρα σταθερών προδιαγραφών, διότι η σταθερότητα είναι μέρος της ποιότητας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος.



Να σημειωθεί  ότι, τα προϊόντα που παράγει η ΕΖΑ είναι ΕΖΑ ζ Pilsener, η ΕΖΑ Lager, η Αlcohol Free, η οποία σύμφωνα με τη Ζυθοποιία είναι η πιο γευστική μπύρα alcohol free της αγοράς, η Pills Hellas, η οποία προτιμάται από τον καταναλωτή ήδη από το 1996, η Blue Island που και αυτή απέσπασε βραβείο το 2018 και οι μπύρες της κατηγορίας Οδυσσέας, Κόκκινη, Weiss και Μαύρη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία