BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Ένα βήμα πριν την συνεργασία οι Ενώσεις Κάβαλας και Παγγαίου για ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων

Ένα βήµα πριν ενεργοποιήσουν την παραγωγική και την εµπορική τους συνεργασία, για την αξιοποίηση της παραγωγής από καλλιέργειες που αναπτύσσονται στον κάµπο και τους πρόποδες του όρους Παγγαίο στην Καβάλα, βρίσκονται η ΕΑΣ Καβάλας, µε την ΕΑΣ Παγγαίου.

kavala_coop_sparaggi

Λεωνίδας Λιάμης

54
0

Η συµφωνία προβλέπει να αναλάβει η ΕΑΣ Καβάλας τη διαχείριση και λειτουργία των παραγωγικών υποδοµών της ΕΑΣ Παγγαίου, οι οποίες παραµένουν σε αδράνεια αυτό το διάστηµα, καθώς η Οργάνωση έχει εστιάσει τη δραστηριότητά της κυρίως στην παροχή υπηρεσιών (σ. σ. δηλώσεις ΟΣ∆Ε και επιστροφή ΦΠΑ) προς τους αγρότες.

«Μιλάµε για το συσκευαστήριο φρούτων, το ελαιοτριβείο, το σπαστήρα ξηρών καρπών και το ξηραντήριο της ΕΑΣ Παγγαίου, τα οποία θέλουµε να αναπτύξουµε» είπε στην Agrenda ο γενικός διευθυντής ΕΑΣ Καβάλας Κλέαρχος Σαραντίδης. Έκανε µάλιστα, λόγο για µια αµοιβαία επωφελή συµφωνία, καθώς «θα δώσει τη δυνατότητα σε εµάς να επεκταθούµε σε µια σειρά από νέες δραστηριότητες, όπως για παράδειγµα είναι τα σταφύλια και τα αµύγδαλα και αντίστοιχα στην ΕΑΣ Παγγαίου αυτές τις δραστηριότητες να τις αναβιώσει και να στηρίξει και τους παραγωγούς του Παγγαίου».

Αναδιάρθρωση δανεισµού

Παρότι, ωστόσο, οι δύο ενώσεις τα «έχουν βρει σε όλα», για να κλείσει οριστικά το deal, θα πρέπει προηγουµένως να διευθετηθεί µια σοβαρή εκκρεµότητα, που «κρατά δεµένα τα χέρια» της ΕΑΣ Καβάλας. «Όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση που θα έχει το αίτηµά µας για αναδιάρθρωση των δανείων και κυρίως του υπολειπόµενου δανείου ύψους 3,4 εκατ. ευρώ, της ΑΤΕbank, µε επιτόκιο που είναι συνδεδεµένο µε τα έντοκα γραµµάτια δηµοσίου του 2010 και µε τον ανατοκισµό αγγίζει το 13% , µε συνέπεια να είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί», µας είπε ο κ. Σαραντίδης.

«∆εν ζητάµε να µην πληρώσουµε το δάνειο. Θέλουµε η σύµβασή του να συνδεθεί µε το εξάµηνο ή το τρίµηνο έντοκο γραµµάτιο, για να µπορούµε να το εξυπηρετήσουµε», διευκρίνισε ο διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας. Αποκάλυψε ακόµη ότι από το 2012 και εντεύθεν η ΕΑΣ Καβάλας έχει καταβάλει ποσό 17 εκατ. ευρώ σε τόκους, εξόφληση κεφαλαίου και γενικότερα έξοδα µείωσης χρηµατοδότησης, τα οποία στερήθηκε ως ρευστότητα για την εφαρµογή των επενδυτικών της σχεδίων».

Επένδυση για επεξεργασία πράσινης ελιάς

Εν τω µεταξύ µε αιµατηρές οικονοµίες και αξιοποίηση προγραµµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΑΣ Καβάλας ολοκληρώνει στο επόµενο δίµηνο µια επένδυση στον τοµέα της επεξεργασίας πράσινης ελιάς, που θα της επιτρέψει να πάρει το πιστοποιητικό IFS και να µπει και σε µικρότερες συσκευασίες. Παράλληλα, µέσα στο 2019 ευελπιστεί να κάνει µια επένδυση 500 χιλ. ευρώ στη µονάδα επεξεργασίας ελιάς θρούµπας που διαθέτει στη Θάσο.

Στις δραστηριότητες της οργάνωσης είναι επίσης η συγκέντρωση και η εµπορία δηµητριακών, οσπρίων, ρυζιού, καλαµποκιού, ακτινιδίων και σπαραγγιών, µε αποτέλεσµα να έχει συναλλαγές µε περίπου 2.500 παραγωγούς του νοµού και να αποτελεί κατ’ επέκταση βασικό οικονοµικό πνεύµονα για την τοπική κοινωνία, µε κύκλο εργασιών, ο οποίος υπολογίζεται ότι το 2018 θα είναι στα 30 εκατ. ευρώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία