BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Προσέγγιση εξαγοράς της εταιρείας σόγιας Molinos από τον κολοσσό του εμπορίου σιτηρών ADM

Η Archer Daniels Midland Co (ADM.N), κορυφαία αμερικανική εταιρεία που εμπορεύεται σιτηρά πλησίασε τη Molinos Agro (MOLA.BA) από την Αργεντινή που ασχολείται με την κατεργασία σόγιας (soy crusher) σχετικά με εξαγορά ζωοτροφής και του εργοστασίου παρασκευής σογιέλαιου.

adm_2

Αλίκη Χουλιάρα

57
0

Οι συζητήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν, μετέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.

H Molinos και άλλες εταιρείες κατεργασίας σόγιας στην Αργεντινή έχουν δεχθεί πλήγμα από τις επιπτώσεις του ‘εμπορικού πολέμου’ μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, που έχει δώσει – όπως σημειώνει το δημοσίευμα – συγκριτικό πλεονέκτημα στους Αμερικανούς επεξεργαστές.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν πέρσι και στη συνέχεια πάγωσαν λόγω ασυμφωνίας στο θέμα της τιμής που η ADM θα έπρεπε να καταβάλει στη Molinos, η οποία εδρεύει στο Μπουένος Άιρες.

Η ADM αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Εκπρόσωπος του επιχειρηματικού σχήματος Perez Copmanc, που ελέγχει τη Molinos Agro μετέφερε ότι η εταιρεία έχει δεχθεί κρούσεις «αρκετές φορές» από πιθανούς αγοραστές. Χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα την ADM, ο ίδιος υποστήριξε ότι «οι προσφορές απορρίφθηκαν».

Δεν είναι σαφές ποια ήταν η αποτίμηση της Molinos κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Η ADM υποχώρησε εξαιτίας της τιμής που ζητήθηκε. Υπήρχαν διαφορές σχετικά με τον προσδιορισμό της αξίας της αργεντίνικης εταιρείας. Αλλά θεωρείται λογικό η ADM να ξανακάνει σχετική κρούση στη Molinos» μετέφερε πηγή της Molinos στο Reuters.

H τελευταία ανακοίνωσε καθαρά έσοδα ύψους 665.9 εκατομμυρίων πέσος (18.5 εκατομμυρίων δολαρίων) το διάστημα μεταξύ Απριλίου – Σεπτεμβρίου.

Τα εταιρικά αποτελέσματα ενδέχεται να δεχθούν πίεση από τις εντάσεις που προκαλεί η παγκόσμια πολιτική για το εμπόριο στους μήνες που έρχονται. «Η επόμενη χρονιά θα είναι σημαντική για την εξαγορά εταιρειών κατεργασίας σόγιας στην Αργεντινή και κακή για να πουληθεί κάποια από αυτές» εκτίμησε η ίδια πηγή.

Οι επεξεργαστές σόγιας στην Αργεντινή δουλεύουν περίπου στο μισό των δυνατοτήτων τους ενώ οι Αμερικανοί δρέπουν τα οφέλη της χαμηλής τιμής σόγιας από τότε που η Κίνα επέβαλε δασμό 25% στην εισαγόμενη από τις ΗΠΑ σόγια. Ο όμιλος Perez Companc έχει υιοθετήσει «συντηρητική» στάση απέναντι στις κινήσεις προσέγγισης από την ADM και δεν έχει δείξει διάθεση να πουλήσει.

Δύο διαφορετικές διεθνείς πηγές προερχόμενες από τη βιομηχανία με γνώση της κατάστασης ενημέρωσαν ότι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές είχαν λάβει χώρα μέσα στη χρονιά. «Η Αργεντινή αποτελεί περιοχή-κλειδί για την ADM και χρειάζεται περιουσιακά στοιχεία εδώ» έκανε γνωστό μία από τις πηγές του Reuters.

«Η ADM θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την ισχυρή της θέση εξαγοράζοντας μια μείζονα επιχείρηση σύνθλιψης (crushing operation) στην Αργεντινή που έχει στριμωχτεί από τον εμπορικό πόλεμο» είπε άλλη πηγή στο ειδησεογραφικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το Reuters, μια συγχώνευση της ADM με τη Molinos θα συμβάδιζε με την πρόσφατη παγίωση στον κλάδο που έχει να αντιμετωπίσει μια υπερπληθώρα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στον κόσμο.

Η κλιμακούμενη εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έχει αναδιαμορφώσει τις εμπορικές ροές στον κλάδο των σιτηρών παγκόσμια, επηρεάζοντας εταιρείες όπως η ADM, η Bunge (BG.N), η Cargill Inc και η Louis Dreyfus Co που είναι γνωστές ως ‘ABCDs’ και κυριαρχούν στη βιομηχανία.

Η διαφωνία για την πολιτική στο εμπόριο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες οδήγησε σε πτώση τις τιμές σόγιας στις ΗΠΑ, που με τη σειρά της συνεπέφερε εκτόξευση των κερδών για τους Αμερικανούς επεξεργαστές σόγιας.

Η ADΜ ανακοίνωσε μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη τριμήνου την προηγούμενη εβδομάδα, εκμεταλλευόμενη τα υψηλά περιθώρια κατεργασίας ελαιούχων σπόρων.

Η ικανότητα σύνθλιψης (crushing capacity)

Η ADM είναι η μόνη εκ των ‘ABCDs’που δεν διαθέτει υποδομές κατεργασίας στην Αργεντινή. Ο οικονομικός διευθυντής της ADM Ray Young ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία γενικά θα διερευνούσε συγχωνεύσεις και εξαγορές σε περίπτωση που μια συμφωνία είχε νόημα.

Η ADM νωρίτερα φέτος είχε εκδηλώσει διάθεση εξαγοράς προς τη Bunge. Εργοστάσια σύνθλιψης που υπάρχουν διάσπαρτα στις όχθες του Ποταμού Παρανά και αποτελούν τις βασικές διόδους για τα σιτηρά της Αργεντινής, στοχεύουν να αναζωογονήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με μια συμφωνία που θα τους επέτρεπε για πρώτη φορά να εξαγάγουν ζωοτροφή με βάση τη σόγια (soymeal livestock feed) στην Κίνα.

Η Κίνα συνήθως  εισάγει σόγια, της οποίας η κατεργασία γίνεται στην ενδοχώρα αλλά εξαιτίας των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων με την Ουάσινγκτον, το Πεκίνο ενδέχεται να θελήσει να κατοχυρώσει εναλλακτικά αποθέματα. Ωστόσο, η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας που έχει αλλάξει τους εμπορικούς δρόμους των εμπορευμάτων και έχει στρεβλώσει τις  τιμές, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που ταλαιπωρεί τους επεξεργαστές στην Αργεντινή.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο κλάδος επλήγη από την ανομβρία που χτύπησε τη γεωργική ζώνη με τις πεδιάδες της Νότιας Αμερικής (Pampas) και ξέρανε τη σοδειά της σόγιας. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, με τη ζήτηση να αυξάνεται για ζωοτροφή με βάση τη σόγια που προορίζεται για τον κλάδο των χοιρινών στην Κίνα o οποίος είναι ογκώδης, η σύνθλιψη σόγιας κατά μήκος του ποταμού Παρανά μπορεί να ευδοκιμήσει ξανά. Η Αργεντινή αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σόγιας που προορίζεται για ζωοτροφή (soymeal) και σογιέλαιου που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα και την παρασκευή βιοκαυσίμων. Όσοι επεξεργάζονται τη σόγια μαζικά στη χώρα και εκείνοι με σιταποθήκες συμπιέζονται μεταξύ των πεδιάδων της Νότιας Αμερικής (Pampas) και του ποταμού Παρανά. Αυτή η διάταξη προσφέρει λογιστικά πλεονεκτήματα έναντι των κύριων ανταγωνιστών που είναι η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, όπου η διακίνηση σιτηρών περιλαμβάνει πιο κοστοβόρα μεταφορά από εδάφους (ground transportation) και φορτο-εκφόρτωση προϊόντων σε ποταμόπλοια (barges).

H Molinos δημιουργήθηκε το 1902 ως μονάδα της Bunge. Πουλήθηκε στον όμιλο Perez Companc το 1999. Η βασική εγκατάσταση της εταιρείας για τη σύνθλιψη (crushing) είναι στο Σαν Λορέντζο στον Παρανά που επεξεργάζεται  20.000 τόνους σόγιας τη μέρα.

Πηγή: reuters.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία