Ο διαγωνισμός που διοργανώνεται εδώ και εννιά χρόνια, από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ), έληξε φέτος με την πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «GReatings» να αποσπά το πρώτο βραβείο. Πρόκειται για ένα προϊόν γευστικό και οικολογικό βασισμένο σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Αποξηραμένες φακές, τραχανάς με σάλτσα ντομάτας και χαλβάς από σιμιγδάλι είναι οι συνταγές που χάρισαν δυο βραβεία στην ομάδα του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του ΓΠΑ, το πρώτο αλλά και την τιμητική διάκριση για το καλύτερο πλάνο μάρκετινγκ και εμπορίας.
Στην δεύτερη θέση βρέθηκε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με τους φοιτητές της σχολής χημικών μηχανικών να σχεδιάζουν τα καινοτόμα μπισκότα Coofie, πλούσια σε ίνες, χωρίς γλουτένη και λακτόζη. Το τρίτο βραβείο πήγε στην πάστα ζυμωμένων φασολιών με ελαιόλαδο της ομάδας φοιτητών του Χαροκόπειου πανεπιστημίου.
Τιμητική διάκριση για την καλύτερη παρουσίαση, πήρε και το Robustus, ένα καινοτόμο ενεργειακό ποτό με χυμό ροδιού, χαρουπόμελο, εκχυλίσματα φύλλων, ασπροθύμαρου, λεβάντας και αιθέριο έλαιο μέντας.
Ας σημειωθεί πως από το 2011 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 400 φοιτητές, από 15 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, έχουν συμμετάσχει στον Διαγωνισμό, δημιουργώντας και προσφέροντας στη Βιομηχανία Τροφίμων περισσότερα από 80 καινοτόμα προϊόντα διατροφής με στοιχεία οικολογικής καινοτομίας.
Η διοργάνωση του Διαγωνισμού για εννέα χρόνια και το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των φοιτητών να συμμετάσχουν υποδηλώνουν την επιτυχία του θεσμού και την αναγνωρισιμότητά του από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Επιπλέον, οι σημαντικές διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο των φοιτητών και του έμψυχου δυναμικού των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας, που ασχολούνται με την έρευνα και προάγουν την καινοτομία.
Η νικήτρια ομάδα του Εθνικού Διαγωνισμού θα συμμετάσχει στη συνέχεια και στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2019, ο οποίος φέτος θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης “ANUGA” στην Κολωνία της Γερμανίας, στις 6 & 7/10/2019, όπου θα αντιμετωπίσει τις νικήτριες ομάδες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που θα έχουν αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο. Ας σημειωθεί πως στο παρελθόν ελληνικές ομάδες έχουν διακριθεί 3 φορές στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό, κατακτώντας δύο χρυσά και ένα αργυρό βραβείο.
Το Δελτίο Τύπου της διοργάνωσης:
Εθνικός Διαγωνισμός Ecotrophelia 2019
Η νέα γενιά Καινοτομεί και Διακρίνεται
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 25 Ιουνίου, στην Αθήνα, ο Εθνικός Διαγωνισμός Οικολογικών - Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2019. Οι καινοτόμες ιδέες και η δημιουργικότητα των νέων Ελλήνων φοιτητών αναδείχτηκαν για μια ακόμη χρονιά μέσω του Διαγωνισμού, τον οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, από το 2011. Οι συμμετέχουσες ομάδες συναγωνίστηκαν με πάθος και κέρδισαν τις εντυπώσεις της Εθνικής Επιτροπής, για την καινοτομία, την ποιότητα, τα ιδιαίτερα διατροφικά και οικολογικά χαρακτηριστικά των προϊόντων τους. Την πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα του ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, η οποία το φθινόπωρο θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης “ANUGA” στην Κολωνία της Γερμανίας, στις 6 & 7/10/2019.
Στην τελική φάση του Εθνικού Διαγωνισμού πέρασαν 9 ομάδες φοιτητών από 8 Πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίες παρουσίασαν τα προϊόντα τους σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και ενθουσίασαν το κοινό, τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και πλήθος φοιτητών.
Το 1ο βραβείο καθώς και το τιμητικό Βραβείο «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» απονεμήθηκαν στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, για το προϊόν «GReatings», ένα γευστικό, οικολογικό, έτοιμο προς μαγείρεμα γεύμα, βασισμένο σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές.
Το 2ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου / Σχολή Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν «Coofie», ένα μπισκότο πλούσιο σε ίνες, χωρίς γλουτένη και λακτόζη, που προσφέρει μία νέα γευστική εμπειρία.
Το 3ο βραβείο απέσπασε η ομάδα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου / Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, για το προϊόν «HOLI BEAN», μία πάστα ζυμωμένων φασολιών με ελαιόλαδο, με αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Επιπλέον, τιμητική διάκριση για την «Καλύτερη Παρουσίαση» απονεμήθηκε στην ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου / Τμήμα Διατροφής & Επιστήμης Τροφίμων, για το προϊόν «ROBUSTUS», ένα ενεργειακό ρόφημα με χυμό ροδιού, χαρουπόμελο, εκχυλίσματα φύλλων ελιάς, ασπροθύμαρου, λεβάντας και αιθέριο έλαιο μέντας.
Κατά την τελετή βράβευσης, ο κ. Ε. Καλούσης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, εξήρε την προσπάθεια και το αξιόλογο έργο όλων των ομάδων και δήλωσε: «Εδώ και 9 χρόνια, μέσα από τον Διαγωνισμό ECOTROPHELIA αναδεικνύονται η δυναμική και το πάθος της νέας γενιάς για δημιουργία. Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια των νέων φοιτητών να προωθήσουν την έρευνα και την καινοτομία, καθώς μπορούν να αποτελέσουν φυτώριο ιδεών αλλά και μία σημαντική “δύναμη” για τον κλάδο μας και την οικονομία της χώρας».
Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό.
Ο κ. Σπ. Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε τη σημασία της καινοτομίας και της έρευνας και δήλωσε υπερήφανος «για τη συνεχή διάκριση ομάδων του ΓΠΑ στον διαγωνισμό ECOTROPHELIA». Επιπλέον ανέφερε ότι «το ΓΠΑ θα σταθεί αρωγός τόσο στους αποφοίτους του όσο και ευρύτερα, μέσα και από τη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου το οποίο φιλοδοξούμε σύντομα να μετατραπεί σε θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων των αποφοίτων μας και πολλών άλλων δυναμικών και φιλόδοξων νέων επιστημόνων, καθώς και κόμβο διασύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματική κοινότητα».
Ο Καθ. Χ. Σκιάνης, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στρατηγικό πρόταγμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η ανάπτυξη συνεργασιών με σημαντικές Ελληνικές εταιρίες τροφίμων με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και λύσεων από τους φοιτητές μας, όπως αναδεικνύονται μέσα από την αδιάλειπτη συμμετοχή και τη βράβευσή τους στον φοιτητικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA».
Ο κ. Κ. Μαγουλάς, Κοσμήτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανέφερε ότι το ΕΜΠ αναγνωρίζει και στηρίζει έμπρακτα τον θεσμό με τη συστηματική συμμετοχή ομάδων φοιτητών της Σχολής, οι οποίες έχουν διακριθεί σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον ΣΕΒΤ για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του διαγωνισμού αυτού, που αποτελεί κίνητρο και έμπνευση για τους φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ, για να αναδείξουν τις καινοτόμες ιδέες τους, συνδυάζοντας όλες τις γνώσεις και δεξιότητές τους, για τη δημιουργία νέων προϊόντων διατροφής καθολικά οικολογικών, σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που ξεκινά από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός νέου τροφίμου και περιλαμβάνει τη διαδικασία παραγωγής του, τη συσκευασία και όλα τα στάδια μέχρι και την προώθησή του στις αγορές».