BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Συστηματική χρήση του «κόκκινου χρυσού» της Κοζάνης

Στην καλύτερη ενημέρωση για τη σωστή χρήση και προώθηση του προϊόντος του επιμένει ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ώστε να υπάρχει επαναληψιμότητα στην αγορά του κρόκου Κοζάνης από τον καταναλωτή. Ταυτόχρονα κλείνει άμεσα τις συμφωνίες για το άνοιγμα στην αγορά της Κίνας, ως προς τη φαρμακευτική χρήση του προϊόντος.

Krokos

Δανάη Λάζαρη

101
0

«Την τελευταία δεκαετία, το πρόβλημα στην ελληνική αγορά παραμένει η μη επαναληψιμότητα στην αγορά του προϊόντος από τον καταναλωτή, λόγω της άγνοιας του ως προς τη σωστή χρήση του, κυρίως στη μαγειρική. Έτσι ο συνεταιρισμός τα τελευταία χρόνια και σήμερα, εστιάζει αρκετά στην ενημέρωση των καταναλωτών, μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη χρήση και τη δοσολογία του κρόκου που χρειάζεται ώστε να αναδειχθεί ένα πιάτο χωρίς να αλλοιωθούν οι γεύσεις του,» ανέφερε ο κ. Πατσιούρας, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, σε εκδήλωση ενημέρωσης και γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου, συμπληρώνοντας ότι «σκοπός δεν είναι μόνο η αγορά του προϊόντος. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τη χρήση και να γνωρίζουμε την ποσότητα που χρειάζεται σε κάθε πιάτο.» Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση συνταγών με τον κρόκο Κοζάνης ΠΟΠ και δείπνο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Barabicu, στπ πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Red Gold", για την προώθηση και την αύξηση της αναγνωρισιμότητας ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων ευρωπαϊκής προέλευσης.

Ο κρόκος Κοζάνης (saffron), ή αλλιώς ο «Κόκκινος Χρυσός», όπως ονομάζεται από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, αποτελεί θησαυρό της ελληνικής υπαίθρου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κοινοποιείται όλο και περισσότερο στο ελληνικό και το διεθνές κοινό. Στα πλαίσια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε αφιερωμένη στο ντελικάτο προϊόν, ο συνεταιρισμός παρουσίασε τον κρόκο Κοζάνης μέσα από ομιλίες εκπρόσωπων του, αποκαλύπτοντας τις μελλοντικά κινήσεις για το άνοιγμα στη διεθνή αγορά. Όπως αναφέρθηκε ήδη από το 2016 έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για άνοιγμα της αγοράς στην Κίνα, με αποστολή εκπροσώπων για την επίβλεψη της διαδικασίας, ενώ μέχρι το τέλος του έτους ετοιμάζεται να κλείσει η συμφωνία για εξαγωγή του προϊόντος για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, κ. Νίκο Πατσιούρα και τη διευθύντρια κ. Ελένη Καλύβα, ο κρόκος Κοζάνης καλλιεργείται από το 1998 σύμφωνα με τα πρότυπα της οικολογικής καλλιέργειας, ενώ ο συνεταιρισμός έχει αποκτήσει σύστημα διασφάλισης ποιότητας 9001 από το 1997 και πιστοποιητικά ποιότητας BRC, FDA, Bioswiss, Kosher για το προϊόν. Έχει δεχτεί επίσης πολλά βραβεία και διακρίσεις ως μοναδικό προϊόν της περιοχής, ενώ σε συνεργασία με την εταιρία ΚΟΡΡΕΣ, ίδρυσε  το 2007 την εταιρία προϊόντων κρόκου Κοζάνης για την καλύτερη διακίνηση και την παραγωγή ροφημάτων. Ο Συνεταιρισμός έχει επίσης υλοποιήσει μια σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την καλύτερη προώθηση του προϊόντος.

Όλες οι εργασίες, από τη διαδικασία συλλογής στον αγρό μέχρι την επεξεργασία, πραγματοποιούνται χειρονακτικά, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, και κατά αναλογία της τελικής τιμής του προϊόντος. Η εργασία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, με περίπου 150.000 λουλούδια να απαιτούνται για 1 κιλό κρόκου. Οι ανθοί μαζεύονται και μεταφέρονται προσεκτικά σε καλάθια, με το φυτό να παρουσιάζει πολύ μεγάλη ευαισθησία, και η διαδικασία συλλογής των στιγμάτων ξεκινά στο σπίτι. Μέχρι να ολοκληρωθεί η αποξήρανση και το υλικό να παραδοθεί στον συνεταιρισμό ολόκληρη η περιοχή κυριολεκτικά «νεκρώνει».

Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Πατρών έχει ολοκληρωθεί μια σειρά ερευνητικών προγραμμάτων για την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων του κρόκου και της ποιότητας του, εκπαιδεύοντας κατάλληλα με σεμινάρια τους κροκοπαραγωγούς. Έχει αποδειχτεί με επιστημονικές μελέτες ευρωπαϊκών και διεθνών πανεπιστημίων η ανωτερότητα της ποιότητας του, καθώς και οι αντιοξειδωτικές, αγχολυτικές ιδιότητες και η συμβολή του στη βελτίωση της μνήμης, της μάθησης και στην πνευματική διαύγεια. Μελέτες πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα γύρω από την πιθανή θετική επίδραση του σε νόσους όπως η άνοια, το Alzheimer, η σχιζοφρένεια και ο καρκίνος.

Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης ιδρύθηκε το 1971 και απαριθμεί σήμερα περισσότερα από 1000 μέλη, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του προϊόντος. Η περιοχή της Κοζάνης στην οποία εκφύεται, παρουσιάζει συγκεκριμένο μικροκλίμα και εδαφοκλιματικές συνθήκες που χρειάζονται στην καλλιέργεια του φυτού, συντελώντας στο να αποκτήσει το προϊόν την ιδιότητα της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ήδη από το 1999. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες Ευρώπης που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες, μαζί με την Ισπανία και λιγότερο την Ιταλία. Τα τελευταία 5 χρόνια, και σε μεγάλο βαθμό λόγω της κρίσης, πολλοί κάτοικοι της περιοχής της Κοζάνης, επέλεξαν να ενταχθούν στο συνεταιρισμό, με νέους παραγωγούς να εισέρχονται στην αγορά. Η όλη διαδικασία είναι επικερδής, όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία