Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Ελληνικό σήμα και ευρωπαϊκή στήριξη συζητά η Διεπαγγελματική Μελιού

Η ευρωπαϊκή στήριξη της μελισσοκομίας, το ελληνικό σήμα στο μέλι και η διακίνηση και η εμπορία μελισσοκομικών προϊόντων βρέθηκαν μεταξύ άλλων στην ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν στην 11η Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε στις 8 Ιουνίου 2018 στη Θεσσαλονίκη η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης.

Ελληνικό σήμα και ευρωπαϊκή στήριξη συζητά η Διεπαγγελματική Μελιού

31
0

Οι αντιπρόσωποι αναφέρθηκαν επιπλέον στα προβλήματα που προκύπτουν από τον ελλιπή έλεγχο των μελισσοτροφών, την έλλειψη νομοθεσίας για τις κηρήθρες  και τη μεγάλη επιβάρυνση που δέχεται ο μελισσοκόμος από το ασφαλιστικό και το φορολογικό.        

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής και Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης κος Αχ.Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της ΟΜΣΕ κος Β. Ντούρας, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΣΕΜ κ.Γ.Πίττας, ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συν/σμού Θάσου κ.Κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εξελέγη και Πρόεδρος της Γ.Σ., εκπρόσωποι των Κέντρων Μελισσοκομίας, καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, του Συνδέσμου Μελισσοκόμων Βασιλοτρόφων Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και οι ορισμένοι αντιπρόσωποι όλων των φορέων.

Στη στήριξη της ευρωπαϊκής μελισσοκομίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στον έλεγχο της νοθείας, αναφέρθηκε ο κ.Πίττας. Επίσης, αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται για τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, που επιβαρύνει την ανθρώπινη υγεία και αυξάνει τα ποσοστά παχυσαρκίας και την κατανάλωση μελιού ως εναλλακτική πρόταση. Εδωσε στοιχεία της αγοράς για την διακίνηση του μελιού στα σούπερ μάρκετ, καθώς και στοιχεία για τις εισαγωγές-εξαγωγές 2017. Τέλος, αναφέρθηκε στις επίμονες και συντονισμένες ενέργειες της ΕΔΟΜ για την χορήγηση του ελληνικού σήματος στο μέλι.

Ο κ.Α.Θρασυβούλου,  ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοτροφίας-Σηροτροφίας, αναφέρθηκε στη σημασία της έρευνας για την αύξηση των αποδόσεων και την αντιμετώπιση των ασθενειών των μελισσών. Στη σημαντικότητα της επικονίασης και στα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη ενημέρωσης των αγροτών γύρω από το θέμα. Πρότεινε την επικαιροποίηση των χαρακτηριστικών των αμιγών κατηγοριών μελιού και την προσθήκη οργανοληπτικών χαρακτηριστικών καθώς και να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια ελέγχου.

Ο κ.Παπαστεργίου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος, στη μείωση της παραγωγής μελιού, καθώς και στο αίτημα προς το Υπουργείο για έλεγχο των εισαγωγών μελιού και της περαιτέρω διακίνησής του.

Ο κ.Ντούρας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενταντικοποίησης των ελέγχων στο μέλι, στο θέμα των ψεκασμών από τους αγρότες που δεν πρέπει να γίνονται την ημέρα, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ανάγκη συνύπαρξης με αυτούς, στην ανάγκη να μπορεί ο μελισσοκόμος να μεταφέρει τα μελίσσια όλης της οικογένειας, να μπορεί να κινείται στις παράπλευρες οδούς αλλά και στα προβλήματα με τις τοποθετήσεις μελισσοσμηνών. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του χαρακτηρισμού όλων των οδών ως δημόσιων από τις υπηρεσίες. 

Ο πρώην Πρόεδρος κ.Ι.Μανίκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια που υπάρχει στην Οργάνωση με αφορμή την ένταξη δύο νέων μελών, καθώς και για τη στενή σχέση που έχει η Διεπαγγελματική με τον επιστημονικό κλάδο.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής κ. Παπαστεργίου κλείνοντας τη Γ.Σ. εξέφρασε την αισιοδοξία του και την ελπίδα ότι ενωμένος ο κλάδος μπορεί να τα καταφέρει.

Στη Γ.Σ. αποφασίστηκε επιπλέον η ένταξη δύο νέων μελών, ήτοι: α) της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας β) του Συνδέσμου Μελισσοκόμων Βασιλοτρόφων – παραγωγών βασιλικού πολτού. Επίσης έγινε διαγραφή των α) ΓΕΣΑΣΕ, β) ΣΥΔΑΣΕ, γ) Κοινοπραξία Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Κρήτης, δ) Κοινοπραξία Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Ελλάδος, καθώς δεν υπάρχει η πιθανότητα επαναλειτουργίας τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία