BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Ελληνογερμανικό φόρουμ γέφυρα συνεργασίας

Το δρόμο προς τη Βουλή παίρνει εντός της εβδομάδας το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα εισαγόμενα προϊόντα που «βαφτίζονται» ελληνικά και πλήττουν την εγχώρια παραγωγή, όσο και για την έγκαιρη πληρωμή των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων.

Ελληνογερμανικό φόρουμ γέφυρα συνεργασίας

2
0

Τη σχετική αναφορά έκανε ο Θεοφάνης Γεωργόπουλος σύμβουλος του υπουργού αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το βήμα του 4ου ελληνογερμανικού forum τροφίμων, που πραγματοποιείται το διήμερο 22-23 Μαΐου στην Καβάλα, με στόχο να αναδείξει τις προοπτικές που έχει ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα και να φέρει σε επαφή, με σκοπό τη σύναψη εμπορικών συνεργασιών, περίπου 30 Έλληνες παραγωγούς, επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, με γερμανικές εταιρείες εισαγωγής και διακίνησης τροφίμων και ποτών.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργόπουλος στις πρόνοιες του νόμου θα προβλέπεται μεταξύ άλλων η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης της πρώτης ύλης, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς επίσης και για την καταγωγή του κρέατος. Επίσης, όσον αφορά την έγκαιρη πληρωμή των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων, επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέπεται πλέον η αποπληρωμή σε χρόνους πέραν των 30 έως 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες του αγροδιατροφικού τομέα, ο κ. Γεωργόπουλος επεσήμανε ότι «η παραγωγική ύπαιθρος μπορεί να σηκώσει μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης» και πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθεί να παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Στο πλαίσιο αυτό απαρίθμησε τις δράσεις προώθησης και προβολής των ελληνικών προϊόντων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που υλοποιήθηκαν το 2016 με χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ, αλλά και στο μέτρο της Μεταποίησης (4.2.1) που είναι σε εφαρμογή από τις 16 Μαΐου 2017, με καταληκτική ημερομηνία την 18η Αυγούστου, και «θα δώσει τη δυνατότητα σε δεκάδες επιχειρήσεις να το αξιοποιήσουν και να ενισχυθούν για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα».


Ως προς τους στόχους του υπουργείου, ο ομιλητής τόνισε μεταξύ άλλων πως είναι η διαμόρφωση ενός δικτύου προμήθειας που θα στηρίζεται στη διασύνδεση των τοπικών παραγωγών, η δημιουργία προγραμμάτων προώθησης των ελληνικών προϊόντων μέσω της καθιέρωσης του ελληνικού σήματος π.χ. για το ελαιόλαδο, την επιτραπέζια ελιά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα ξενοδοχεία, την ελληνική κουζίνα, η ενίσχυση επιχειρήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ και του ΠΑΑ με κατεύθυνση τη διατροφή και τον τουρισμό και η δυνατότητα προαιρετικής πιστοποίησης για προϊόντα ορεινής και νησιωτικής γεωργίας κλπ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Στέφανος Τζιρίτης, υποστήριξε πως για να έχει έναν υγιή οικονομικό ιστό η ελληνική οικονομία πρέπει να εστιάσει πιο εντατικά στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. «Η αγροτική ανάπτυξη είναι σημείο κλειδί», τόνισε, για να προσθέσει ότι η κρίση, βοήθησε τη χώρα να θυμηθεί την ταυτότητά της. «Υπάρχουν πολλοί νέοι που στράφηκαν και πάλι προς τον αγροτικό τομέα. Πρέπει να γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματά μας και να τα εκμεταλλευόμαστε» σημείωσε, για να αναφέρει αμέσως μετά ότι σύμφωνα με το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, ο αγροδιατροφικός τομέας μαζί με τον καπνό μετείχε το 2016 κατά 22,3% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, έναντι 20,5% το 2015.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, τόνισε ότι «το Επιμελητήριο αναγνωρίζει τη δυναμική και την αξία του αγροδιατροφικού τομέα και την ανάγκη εξωστρέφειας για τις επιχειρήσεις του, γι’ αυτό και πολύ συχνά αναλαμβάνει ανάλογες πρωτοβουλίες». Όπως είπε, «ο τομέας των αγροτικών προϊόντων αποτελεί έναν εκ των βασικότερων πυλώνων ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, τόνωσης της απασχόλησης, καθώς και προσέλκυσης επενδύσεων, ιδιαίτερα στην αγορά της τυποποίησης και πολύ περισσότερο της μεταποίησης», ενώ επεσήμανε ότι «τα ελληνικά τρόφιμα, από την Κρήτη έως τη Θράκη και από το Ιόνιο έως και τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου με «όπλο» τη θρεπτική τους υπεραξία, αποκτούν ισχυρότερη φήμη στις ευρωπαϊκές αγορές». Πρόσθεσε, δε, θέλοντας να υπογραμμίσει τις στενές εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας ότι το 9,6% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στη γερμανική αγορά – η γερμανική αγορά απορροφά το 9,6% των ελληνικών εξαγωγών.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ Βασίλης Γούναρης τόνισε ότι τα πάνω από 100 γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης αποδεικνύουν την υψηλή ποιότητα και την ποικιλία της ελληνικής γεωργικής παραγωγής. «Η Ελλάδα είναι γεωργία, τουρισμός και ο συνδυασμός των δύο. Τη φετινή χρονιά, αναμένουμε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό. Θα πρέπει η πολιτεία, σε συνεργασία με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, καθώς και με μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία και διεπαγγελματικές οργανώσεις, να διαφημίσει οργανωμένα τα προϊόντα αυτά. Οι τουρίστες μπορούν και πρέπει να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων, δημιουργώντας μία αειφόρο ζήτηση στις χώρες τους», ανέφερε ο κ. Γούναρης.


Στην παρέμβασή του ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Walter Stechel τόνισε τη σημασία εκδηλώσεων σαν το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων, για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να  αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που δύνανται, τόσο από πλευράς ποσοτήτων όσο και από πλευράς ποιότητας, να γίνουν πιο εξωστρεφείς. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η πρόσβαση στη γνώση, αλλά και η συνεργασία στο πλαίσιο συνεταιρισμών συνιστούν βασικά συστατικά επιτυχίας των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Γενικό Πρόξενο.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρήστος Μέτιος σημείωσε ότι το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων αποτελεί αναπτυξιακή πρωτοβουλία που ικανοποιεί μια βασική ανάγκη του επιχειρηματικού κόσμου: τη σύζευξη ανάμεσα στη θεωρητική γνώση με τα άμεσα, πρακτικά αποτελέσματα των εμπορικών συμφωνιών. «Η πραγματοποίησή του για 4η χρονιά, αποδεικνύει πως το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων έχει όλες τις προϋποθέσεις για να εδραιωθεί ως θεσμός στο αγροδιατροφικό τοπίο της Ελλάδας», είπε ο κ. Μέτιος και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής, ο οποίος βασίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα, στη διατήρηση των παραδοσιακών συνταγών και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στην ευκαιρία που δίνεται, μέσω του φόρουμ, στις ελληνικές και ιδιαίτερα στις τοπικές επιχειρήσεις να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, να διεισδύσουν στην αγορά της Γερμανίας και να γνωστοποιήσουν την αξία και την ποιότητα της μεσογειακής διατροφής, με προϊόντα όπως φρούτα, ελαιόλαδο, ελιές, κρασί, παραδοσιακά γλυκίσματα, πίτες, σταφίδες, αρωματικά φυτά και προϊόντα ροδιού, εστίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης. «Η αύξηση της εξωστρέφειας της επιχειρηματικής δραστηριότητας και οι δράσεις προβολής των τοπικών επιχειρήσεων και των τοπικών προϊόντων συμβάλλουν καθοριστικά στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και στη συνεργασία ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εργαλεία για την ανάπτυξη της γεωργίας είναι η επιστήμη, η έρευνα, η τεχνολογία και οι συμπράξεις καινοτομίας, ανέφερε ο Δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ. και Κοσμήτωρ στο Κολέγιο Περρωτής της Αμερικανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. «Για παράδειγμα, σύγχρονα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η παρουσία και ο εμπλουτισμός των φυτών με φιλικά προβιοτικά μικρόβια τα καθιστούν ανθεκτικότερα σε διάφορες βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις, δηλαδή αρρώστιες, κρύο, ξηρασία κτλ.», ανέφερε.


Στις επιδόσεις των Ελλήνων παραγωγών αγροτικών προϊόντων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας Ζαφείρης Μυστακίδης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί το 3ο παραγωγό παγκοσμίως ελιάς, ελαιολάδου και ακτινίδιων και τον 1οπρομηθευτή 35 προϊόντων σε 14 χώρες. «Ειδικότερα για τη Γερμανία, αποτελεί το 1ο προμηθευτή της σε σπαράγγια,  τον 2ο σε ακτινίδια, ελιές και τσιπούρα, τον 3ο σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τον 4ο σε βερίκοκα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά παράγεται στην περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,» επισήμανε. Από την άλλη πλευρά, όπως είπε, η Γερμανία εισάγει το 21% των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται, το 32% των ποτών και το 25% των γαλακτοκομικών προϊόντων. «Μια προσεκτική ματιά σε όλους αυτούς τους αριθμούς και πολλούς περισσότερους αναδεικνύουν τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας», τόνισε ο κ. Μυστακίδης.

Ο Γενικός Διευθυντής της WIN Ltd Αλέξανδρος Αραμπατζής, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης αγροτικών προϊόντων «Enjoy it’s from Europe», με στοχευμένες μέλετες και έρευνες αγοράς, αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες ενίσχυσης της εξωστρέφειας και προβολής των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα σε χώρες εντός αλλά και εκτός Ε.Ε.

Ο ∆ιευθυντής καταστήματος Καβάλας της Εθνικής Τράπεζας Τριαντάφυλλος Βαλαβανίδης, υπογράμμισε ότι η Εθνική  «μέσα σε καθεστώς Ελέγχου Κεφαλαίων (Capital Controls) των δύο τελευταίων χρόνων, προσανατολίστηκε δυναμικά και ουσιαστικότερα στη στήριξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς / μεταποιητικού αγροτικού τομέα, με νέα και σύγχρονα προϊόντα, όπως η χρηματοδότηση μέσω της συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας, η δυνατότητα είσπραξης των αγροτικών επιδοτήσεων από τους αγρότες-κτηνοτρόφους, μέσω των προνομιακών λογαριασμών «Αγροτικός Plus» και «Αγροτικές Ενισχύσεις» και η παροχή ρευστότητας μέσω χρηματοδοτικού ορίου με χρήση της «Κάρτας του Αγρότη», σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Ο κ. Βαλαβανίδης αναφέρθηκε επίσης στη διάθεση των χρηματοδοτικών προϊόντων της τράπεζας, αλλά και προϊόντων συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία ΕΤΕπ, COSME, ΤΕΠΙΧ, JEREMIE, Αναπτυξιακά Προγράμματα ΕΣΠΑ κ.α.

Η κα Μιχαέλα Μπαλή, Εκπρόσωπος για την Ελλάδα και την Κύπρο του Γερμανικού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (GTAI), ανέδειξε τον δυναμισμό της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και τις δυνατότητες συνεργασίας ελληνικών με γερμανικές επιχειρήσεις. Η βιομηχανία τροφίμων, επεσήμανε, συμβάλλει με 36% στην προστιθέμενη αξία της μεταποίησης, απασχολεί το 2,7% του συνολικού εργατικού δυναμικού και το 33,7% του εργατικού δυναμικού της μεταποίησης. Στην παραγωγή τροφίμων και ποτών δραστηριοποιούνται περίπου 15.000 επιχειρήσεις. Ανεξάρτητα από την πορεία των εξαγωγών, τόσο οι συνολικές εξαγωγές τροφίμων, όσο και οι εξαγωγές τροφίμων προς τη Γερμανία παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια αυξητική τάση. Ωστόσο οι επιχειρήσεις του κλάδου λόγω της κρίσης δεν μπορούν να αναπτυχθούν, όπως θα μπορούσαν, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης και ρευστότητας, αλλά και λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων και του συγκριτικά μικρού μεγέθους τους, ανέφερε η κα Μπαλή. Τέλος, η κα Μπαλή τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών, την ανάγκη επενδύσεων σε σύγχρονες τεχνολογίες και τη δημιουργία τοπικού, αλλά και ελληνικού  «branding».

Ο Δρ. Γεώργιος Σαρανταυγάς, Director Standards & Solutions GS1 Association Greece, ανέλυσε το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διεθνών Προτύπων GS1, που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, εκμεταλλευόμενο τα πλεονεκτήματα σύγχρονων τεχνολογιών. 

Τη διοργάνωση του 4ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων, έχουν αναλάβει από κοινού το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η  BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Επιμελητηρίου Καβάλας, με την υποστήριξη του Γεωτεxνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Σε ότι αφορά, τέλος, την επιλογή της Καβάλας για τη διοργάνωση του 4ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων, όπως αναφέρθηκε από τους οργανωτές, βασίστηκε στη γνωστή μακρά παράδοση που έχει ο νομός και η ευρύτερη περιοχή στον τομέα, παράγοντας προϊόντα ανταγωνιστικά, πολύ καλής ποιότητας και με μία ταυτότητα εδραιωμένη στην ελληνική αγορά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία