Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τεχνικές branding

Αθέμιτες πρακτικές στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Λιγότερη κουβέντα για ΚΑΠ, πιο πολλή για agenda 2030

0
0

Αρχίζει η συνήθης νομοθετική διαδικασία, η οποία απαιτεί την έγκριση της πρότασης από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, και αφού εγκριθεί  και δημοσιευθεί, τα κράτη μέλη πρέπει να την μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία εντός προθεσμίας τουλάχιστον δύο ετών. Στις πληροφορίες και στα δελτία τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγησε  ότι η οδηγία προτείνει ένα κοινό ελάχιστο επίπεδο προστασίας στην ΕΕ και τα κράτη που εφαρμόζουν ήδη αυστηρότερους κανόνες κατά των εμπορικών πρακτικών μπορεί να συνεχίσουν να το κάνουν.

Η Επιτροπή εξηγεί επίσης ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την οδηγία και επομένως «τα κράτη μέλη καλούνται να ορίσουν μια δημόσια αρχή για την επιβολή της απαγόρευσης των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Η αρχή αυτή θα πρέπει να μπορεί να διεξάγει έρευνες - κατόπιν αιτήματος, αλλά και με δική της πρωτοβουλία - με στόχο την επιβολή κυρώσεων, καθώς και τη δημοσίευση των αποφάσεών της.

Η οδηγία θα ισχύει και για τους προμηθευτές και τους αγοραστές από τρίτες χώρες εκτός της ΕΕ, αίτημα διατυπωθέν στο στάδιο της διαβούλευσης από την Ομοσπονδία μας EUCOFEL, δεδομένου ότι «εάν μόνο οι προμηθευτές της ΕΕ, αλλά όχι οι προμηθευτές από τρίτες χώρες, προστατεύονταν από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, οι αγοραστές θα μπορούσαν να έχουν κίνητρα να αγοράζουν από αυτούς τους προμηθευτές από τρίτες χώρες (στις οποίες θα μπορούσαν να επιβάλουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές).

«Ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas θεωρεί ότι η εφαρμογή της μελλοντικής οδηγίας σχετικά με τις εισαγωγές είναι ζωτικής σημασίας για τον τομέα των φρούτων και λαχανικών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργείται κατάσταση ανταγωνιστικού μειονεκτήματος για τον κοινοτικό παραγωγό και στρεβλώσεις του ανταγωνισμού».

Οι διατυπωθείσες επισημάνσεις επί της Οδηγίας ελπίζουμε ότι θα ληφθούν υπόψη κατά την συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο και η Ελληνική πλευρά θα στηρίξει τις παραπάνω προτάσεις με κύρια αυτήν της υποχρεωτικότητας εφαρμογής της σε όλες τις Χώρες της Ε.Ε.» εξηγεί ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Γιώργος Πολυχρονάκης.


Πιο αναλυτικά, η επίσημη ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνει τα εξής:

Σπατάλη τροφίμων

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους τρόπους περαιτέρω μείωσης της σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ. Ειδικότερα, θα αποτιμήσουν την πορεία εφαρμογής των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Ιουνίου του 2016 σχετικά με την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων

Στα συμπεράσματα καλούνται τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να αξιολογήσουν την πρόοδο σχετικά με διάφορα μέτρα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αρχής γενομένης από το 2018. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

- βελτίωση της παρακολούθησης και της συλλογής δεδομένων, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του προβλήματος

-ευαισθητοποίηση του κοινού

-διευκόλυνση της δωρεάς των αδιάθετων τροφίμων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις

- διεύρυνση του καταλόγου τροφίμων που εξαιρούνται από την επισήμανση «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»

 

Οδηγία σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον τομέα της τροφικής αλυσίδας

Το Συμβούλιο θα σημειώσει την παρουσίαση του σχεδίου οδηγίας της Επιτροπής τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Στα συμπεράσματα της 12ης Δεκεμβρίου 2016, το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να προβεί σε αξιολόγηση των επιπτώσεων με σκοπό να προτείνει νομοθεσία ή άλλα μη νομοθετικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

 

Σχέδιο διαχείρισης της αλιείας στα δυτικά ύδατα

Οι υπουργοί θα συζητήσουν σχετικά με ένα νέο πολυετές σχέδιο για την αλιεία στα δυτικά ύδατα. Στόχος του σχεδίου είναι η βιώσιμη εκμετάλλευση των βενθοπελαγικών αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων βαθέων υδάτων, στα δυτικά ύδατα. Θα καλύπτει τα σκάφη τουλάχιστον επτά παράκτιων κρατών μελών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire