BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

Μηδενισμός της σπατάλης στη μεταποίηση της βιομηχανικής τομάτας

Η Barilla με τη σάλτσα τομάτας ως πρότυπο για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην μεταποίηση της βιομηχανικής τομάτας.

mLCU3eJANkKRvBPb8eTKuE-1200-80

33
0

Για την παρασκευή µιας συσκευασίας 400 γραµµαρίων σάλτσας ντοµάτας και βασιλικού, περίπου 47 γραµµάρια ντοµάτας καταλήγουν στον κάδο απορριµµάτων, σύµφωνα µε όσα καταγράφει διαπανεπιστηµιακή έρευνα ιδρυµάτων της Ιταλίας, που εστιάζει στον τρόπο µε τον οποίο η Barilla έχει µηδενίσει την σπατάλη αυτή.
Όπως υπογραµµίζουν οι ερευνητές, η µεθοδική καταγραφή του όγκου της πρώτης ύλης που πράγματι αξιοποιείται και αυτής που χάνεται κάπου στη διαδροµή είναι ένα βασικό εργαλείο για την ολιστική προσέγγιση της παραγωγής µε σύγχρονους όρους, σηµειώνοντας πως το παραγωγικό πρότυπο της ιταλικής πολυεθνικής στο κοµµάτι της σάλτσας συνιστά ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα κυκλικής οικονοµίας.
Στη διαδικασία της συλλογής και σε ποσοστό 57,8% η απώλεια πρώτης ύλης γίνεται στο χωράφι, εξαιτίας των προτύπων που επιλέγονται για την πρώτη ύλη. Το 20,2% της απώλειας γίνεται στη διαδικασία της µεταποίησης, όπου προκύπτουν και τα περισσότερα µη βρώσιµα υποπροϊόντα, ενώ µέσα στο εργοστάσιο χάνεται το 16,7% από ανθρώπινα ή µηχανικά λάθη, όπως λάθος σήµανση στην ετικέτα, ραγισµένα βάζα κλπ. Το 1,2% χάνεται κατά τη µεταφορά.
Εφαρµόζοντας µια φιλοσοφία κυκλικής οικονοµίας, η στρατηγική της εταιρείας υπαγορεύει τη µη συγκοµιδή του 57,87% της πρώτης ύλης που είναι ελαττωµατική, ενώ κατευθύνει για χρήση σε ζωοτροφές το 14,54%.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία