BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

Καλλιεργητικές πρακτικές για επιτυχημένη σπορά αραβόσιτου

Για την καλλιέργεια του καλαμποκιού και την επίτευξη υψηλών αποδόσεων, δεν αρκεί μόνο η σωστή επιλογή υβριδίου, αλλά και η σωστή σπορά, άρδευση και η ορθολογική λίπανση.

CornPlanter3_cropped

224
0

Οι σωστές καλλιεργητικές πρακτικές ενισχύουν την αποδοτικότητα του υβριδίου και συμβάλλουν στην διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους.

Για την σπορά και την καλλιέργεια του αραβόσιτου δύο είναι οι περιοριστικοί παράγοντες, η θερμοκρασία του εδάφους και η επάρκεια νερού.

Η σπορά γίνεται την άνοιξη, κλιμακώνεται από τις αρχές μέχρι το τέλος Απριλίου, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Αν η θερμοκρασία εδάφους δεν ανέβει πάνω από 10 ° C ο σπόρος δεν φυτρώνει. Εξαιτίας της ευαισθησίας του σπόρου και των φυταρίων στους ανοιξιάτικους παγετούς, θα πρέπει να οι καλλιεργητές να παρακολουθούν την πρόγνωση του καιρού. Η σπορά θα πρέπει να καθυστερήσει αν η πιθανότητα για παγετό και ισχυρών βροχοπτώσεων είναι υψηλή.

Επιπλέον, η εποχή σποράς καθορίζεται από το υβρίδιο. Στη πρώιμη σπορά επιλέγονται υβρίδια μεγαλύτερου βιολογικού κύκλου σε σχέση με την όψιμη. Ωστόσο, σε περιοχές με περιορισμένες δυνατότητες άρδευσης τον Αύγουστο, εφαρμόζεται πρώιμη σπορά ώστε να υπάρξει και πρώιμη συγκομιδή.

Και ο τύπος του εδάφους επηρεάζει την σπορά του αραβοσίτου. Τα αμμώδη εδάφη θερμαίνονται γρηγορότερα και ευνοούν την πρώιμη σπορά.

Αποστάσεις φύτευσης

Η πυκνότητα σποράς εξαρτάται από την υγρασία του εδάφους και από την δυνατότητα άρδευσης, τη γονιμότητα του εδάφους, την λίπανση και το είδος του υβριδίου. Ο ιδανικός πληθυσμός του αραβόσιτου είναι περίπου 9000 φυτά το στρέμμα. Οι πυκνότερες σπορές εντείνουν τον ανταγωνισμό στα θρεπτικά και στο νερό και μειώνουν τις αποδόσεις. Το συνιστώμενο βάθος σποράς  είναι 4-6 cm.

Ομοιομορφία σποράς

Θα πρέπει να επιλεχθούν υβρίδια με ομοιόμορφη ανάπτυξη. Η ομοιομορφία είναι πολύ σημαντική. Αν δεν υπάρχει ομοιομορφία παρατηρείται μια κυριαρχία των φυτών που εμφανίζονται πρώτα έναντι των άλλων και σκιάζουν τα διπλανά φυτά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο ανταγωνισμός και να μειώνονται οι τελικές αποδόσεις.

Λίπανση

Η βασική λίπανση εφαρμόζεται κατά τη σπορά ή να προηγηθεί αυτής. Οι συνολικές ανάγκες του αραβόσιτου για την παραγωγή 1-1,5 τόν/στρέμμα είναι σε άζωτο18-25 κιλά/στρέμμα, σε φώσφορο (Ρ2Ο5) 4-8 κιλά/στρέμμα και σε κάλιο (K2O) 20-25 κιλά/στρέμμα. Στη βασική λίπανση εφαρμόζεται το 1/3 ή το 1/2 των συνολικών απαιτήσεων της καλλιέργειας σε άζωτο και όλες οι απαραίτητες μονάδες φωσφόρου και καλίου. Το υπόλοιπο άζωτο εφαρμόζεται επιφανειακά όταν τα φυτά θα έχουν ύψος 50-60 εκ.

Διαχείριση ζιζανίων

Η αποτελεσματική διαχείριση των ζιζανίων είναι κρίσιμη για το ευαίσθητο στάδιο της πρώτης ανάπτυξης. Η δυσμενής επίδραση των ζιζανίων στην ανάπτυξη του καλαμποκιού οφείλεται στον ανταγωνισμό και στην αλληλοπάθεια. Η περίοδος 3 έως 5 βδομάδων στην αρχή της περιόδου ανάπτυξης είναι κρίσιμη για τις τελικές αποδόσεις. Τα ζιζάνια που φυτρώνουν αργότερα δεν ανταγωνίζονται επιτυχώς το καλαμπόκι στα θρεπτικά και στην ηλιακή ακτινοβολία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία