BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

Βήµα βήµα τα στάδια της διαφυλλικής λίπανσης

Επιφανειοδραστικά, σωστός χρόνος εφαρµογής, ph και όγκος ψεκαστικού υγρού επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα

98d78183715e724bc382b83a78a65260

211
0

H διαφυλλική λίπανση πρέπει να εφαρµόζεται µε συγκεκριµένο τρόπο για να έχει το αναµενόµενο αποτέλεσµα. Ο τρόπος µε τον οποίο διενεργείται µπορεί να κάνει µεγάλη διαφορά στην επίτευξη του αποτελέσµατος. Παράγοντες όπως το pH του διαλύµατος, οι ουσίες που περιέχονται στο ψεκαστικό υγρό, το πότε, πόσο, και µε τι µέγεθος σταγονιδίων θα ψεκαστούν τα φυτά, µπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάµεσα σε ένα καλό αποτέλεσµα και σε µια δαπάνη χωρίς αντίκρισµα στην παραγωγή. Η διαφυλλική λίπανση, όπως και η υδρολίπανση, εφαρµόζεται µε υδατοδιαλυτά λιπάσµατα και προϊόντα θρέψης και πολλές φορές φέρνει καλύτερα αποτελέσµατα από τη λίπανση στο έδαφος, αν οι συνθήκες και το στάδιο του φυτού είναι κατάλληλα.

Το όξινο pH βελτιώνει τη διείσδυση των θρεπτικών

Τα θρεπτικά συστατικά πρέπει να είναι σε διαλυτή µορφή για να µπορέσει το φυτό να τα απορροφήσει. Το pH επηρεάζει τη διαλυτότητα των θρεπτικών ουσιών και την αλληλεπίδρασή τους µε άλλα συστατικά στο νερό. Γενικά, το όξινο pH βελτιώνει τη διείσδυση των θρεπτικών συστατικών µέσω της φυλλικής επιφάνειας.

Επιπλέον, το pH επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα φύλλα µε άλλους τρεις τρόπους:

  1. Tο pH επηρεάζει το φορτίο της επιδερµίδας των φύλλων και εποµένως την επιλεκτικότητά της όσον αφορά στα ιόντα.
  2. Η ιοντική µορφή των θρεπτικών ουσιών εξαρτάται από το pH και εποµένως το pH µπορεί να επηρεάσει το ρυθµό διείσδυσης.
  3. Το pH µπορεί να επηρεάσει τη φυτοτοξικότητα των σκευασµάτων. Συµπερασµατικά, λοιπόν, το pH του διαλύµατος θα πρέπει να ρυθµίζεται σύµφωνα µε την εφαρµοζόµενη θρεπτική ουσία.

Επιφανειοδραστικά και χρόνος

Τα επιφανειοδραστικά συµβάλλουν στην οµοιόµορφη κάλυψη του φυλλώµατος. Αυξάνουν τη συγκράτηση του ψεκαστικού διαλύµατος, µειώνοντας έτσι την επιφανειακή τάση των σταγονιδίων.

Ο καλύτερος χρόνος για διαφυλλικές εφαρµογές είναι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν τα στόµατα είναι ανοιχτά. ∆ε συνιστώνται ψεκασµοί όταν η θερµοκρασία υπερβαίνει τους 26.6 ° C. Τα µικρότερα σταγονίδια καλύπτουν µια ευρύτερη περιοχή και αυξάνουν την αποτελεσµατικότητα των εφαρµογών. Ωστόσο, όταν τα σταγονίδια είναι πάρα πολύ µικρά, µπορεί να υπάρξει ανεπιθύµητη απορροή. Ο όγκος του ψεκαστικού διαλύµατος έχει σηµαντική επίδραση στην απόδοση της απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών. Θα πρέπει να επαρκεί για να καλύψει πλήρως ολόκληρο το φυτό, αλλά να µην είναι πολύ υψηλός ώστε τα θρεπτικά συστατικά να απορρέουν στο φύλλωµα.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία