BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

Ποιοτική προμηνύεται η φετινή καλλιέργεια του βαμβακιού, αν και με μειωμένα στρέμματα

Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν τούτες τις ημέρες στον θεσσαλικό κάμπο επιβάλλουν την καθημερινή παρουσία του βαμβακοπαραγωγού στα χωράφια.

Vamvaki3232542376

48
0

 Με την έναρξη της σποράς είναι απαραίτητες οι καλλιεργητικές φροντίδες, ενώ την τιμητική τους έχουν αυτή την περίοδο τα σκαλίσματα και ο έλεγχος των ζιζανίων. Σχετικά με τα ποτίσματα, οι βροχές των προηγούμενων ημερών φαίνεται να απάλλαξαν τους αγρότες από τα πρώτα αρδευτικά κόστη.

Δυστυχώς και φέτος η έλλειψη ρευστότητας που χαρακτηρίζει το αγροτικό εισόδημα οδήγησε τους παραγωγούς στις πόρτες των εκκοκκιστηρίων για να προμηθευθούν επί πιστώσει φάρμακα και λιπάσματα, με αποτέλεσμα να είναι όμηροι και εγκλωβισμένοι στις διαθέσεις του εκκοκκιστή, όταν φτάσει η ώρα της παράδοσης.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους Θεσσαλούς γεωπόνους «το ευτύχημα είναι ότι οι περισσότεροι αγρότες προχώρησαν σε εδαφολογική ανάλυση και σε «ακτινογραφία» των χωραφιών τους, πριν τη λίπανση, ενώ ακολούθησαν τις συμβουλές τους και δεν έσπειραν βαθειά, απέφυγαν τις αυλακιές από τον σβωλοδιώχτη και δεν χρησιμοποίησαν όλο το βασικό λίπασμα στη σπορά. Αν βοηθήσει ο καιρός και φέτος, η ποιότητα του θεσσαλικού βαμβακιού θα είναι άριστη» κατέληξαν.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα, Μοχάμεντ Νταράουσε «τα καλλιεργούμενα στρέμματα στη Θεσσαλία υπολογίζονται περίπου 10% μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, λόγω της ανησυχίας που επικρατεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών για τις τιμές που θα επικρατήσουν στη διεθνή αγορά». Αν και ο ίδιος θεωρεί «πρόωρη κάθε συζήτηση και εκτίμηση» παραδέχεται ότι «η διεθνής συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για τον λευκό χρυσό».

πηγή: www.eleftheria.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία