BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Σε λεπτή ισορροπία το σκληρό, δεν αρκεί ο Τραμπ να πτοήσει το βαμβάκι

Με εμπορικές πράξεις σε διεθνές επίπεδο που πιέζουν το σκληρό σιτάρι, σκαμπανεβάσματα στην τιμή και στόχο να κρατηθεί το 20άρι πορεύονται αυτές τις μέρες παραγωγοί και έμποροι. Αφενός ο διαγωνισμός της Τυνησίας που πάγωσε την αγορά και αφετέρου οι εξελίξεις για τη σοδειά του Καναδά αντανακλούν μια επερχόμενη πίεση στις τιμές παραγωγού, την οποία δεν θα αποφύγουν να καταγράψουν και οι εγχώριοι συνεταιρισμοί και οργανώσεις στα τιμολόγια προς τους καλλιεργητές.

silo1

Ελένη Δούσκα

13
0

Προς το παρόν, πάντως, στον θεσσαλικό κάμπο κρατιούνται ακόμα τα 20 λεπτά στον παραγωγό, με τελευταίο παράδειγμα τον πρόσφατο διαγωνισμό του αγροτικού συνεταιρισμού Νίκαιας.

Την ίδια ώρα, με υψηλές προσδοκίες για ποιότητα, ποσότητα και τιμές ξεκινά η συγκομιδή στα βαμβακοχώραφα και τις συνέπειες από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας να μην πτοούν το προϊόν. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολύ καλές αποδόσεις και αύξηση του εκκοκκισμένου σε ποσοστό περί το 15%, που υπολογίζεται να φτάσει τους 300.000 τόνους. Και μπορεί οι μεγάλοι εκκοκκιστές –κατά το σύνηθες- να μην ανοίγουν ακόμα τα χαρτιά τους, αφού όπως δηλώνουν περιμένουν πρώτα να δουν τι ποσότητες θα πάρουν και τι ποιότητα θα έχουν τα βαμβάκια, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι το φετινό άνοιγμα θα είναι υψηλότερο από τα περσινά 48 λεπτά. Ήδη κάποιες παραδόσεις σε εκκοκκιστήρια του θεσσαλικού κάμπου –αν και μικρές ποσότητες- έγιναν στα 56-57 λεπτά, σύμφωνα με πληροφορίες

Βέβαια, να σημειωθεί ότι στην ελληνική αγορά βάμβακος επικρατεί ανησυχία, λόγω των εξωγενών αστάθμητων παραγόντων. Αιτίες, η απουσία της Τουρκίας, οι έμποροι που δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν αυτά που έχουν προαγοράσει, το άφθονο, φτηνό και ποιοτικό βραζιλιάνικο προϊόν, αλλά και η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ με την Κίνα. Ωστόσο, οι αναλυτές περιμένουν να επέλθει η ισορροπία, παρά την ανύπαρκτη ζήτηση και την αβεβαιότητα της αγοράς. Θεωρητικά στα 3 σεντς ανά λίμπρα πάνω από τις τιμές Δεκεμβρίου ‘18 φαίνεται να ισορροπεί η αγορά χωρίς όμως ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, τιμή που σήμερα δίνει σχεδόν 81,50 σεντς, δηλαδή 1,54 ευρώ το κιλό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία