BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Μόνο οι συμβάσεις με τη βιομηχανία γυρίζουν το παιχνίδι στο σκληρό

Το σκληρό σιτάρι είναι µεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα µας, καθώς απασχολεί σταθερά, εδώ και χρόνια, περισσότερα από τρία εκατοµµύρια στρέµµατα. Υπολογίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο καλλιεργήθηκαν περί τα 3,2 εκατ. στρέµµατα εκ των οποίων µάλιστα τα µισά, ήτοι 1,6 εκατ. στρέµµατα, µε πιστοποιηµένο σπόρο.

sitari6

39
0

Γενικά, οι εδαφοκλιµατολογικές συνθήκες στη χώρα µας προσφέρονται για υψηλή ποιότητα σκληρού, ωστόσο πολλά εξαρτώνται από τα οικονοµικά περιθώρια για βελτίωση της τεχνικής φροντίδας που µπορεί να έχει ο παραγωγός.

Μια ενδελεχής εξέταση της κατάστασης δείχνει ότι δεν έχουν γίνει σε όλο το εύρος οι κατάλληλες κινήσεις προσαρµογής, ενώ είναι ο τρίτος χρόνος που οι τιµές στο σκληρό σιτάρι παραµένουν σε «χαµηλή πτήση» και κάτω από τη διακεκαυµένη ζώνη των 20 λεπτών.

Αυτό έχει απογοητεύσει πολλούς παραγωγούς, οι οποίοι αναζητούν αυτό τον καιρό λύσεις σε οµοειδή προϊόντα, µε την ελαιοκράµβη να «κλέβει» ήδη κάποιες εκτάσεις, τον ηλίανθο να έχει πλασαριστεί καλά σε κάποιες περιοχές και το κριθάρι, ειδικά αυτό της βυνοποίησης, να έχει απλώσει γερές ρίζες, ακόµα κι εκεί όπου το σκληρό σιτάρι «έπαιζε» µόνο του.

Όπως δείχνουν τα πράγµατα, τα νέα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο στο σκληρό έχουν δύο όψεις:

- Η λύση της συµβολαιακής ενθαρρύνει µια µερίδα παραγωγών, που συνδέθηκε µε τη µεταποιητική βιοµηχανία (Barilla, Κίκιζας κ.α.), καθώς εκείνοι βλέπουν το λογαριασµό να βγαίνει.  Η γενική εικόνα της τιµής παραγωγού δεν ικανοποιεί και φυσικά δεν κινητοποιεί δυνάµεις για µεγαλύτερη παρουσία στον καλλιεργητικό χάρτη.

- Οι γνώστες της συγκεκριµένης αγοράς εκτιµούν ότι η απώλεια εκτάσεων θα συνεχισθεί σε κάποιο βαθµό για το σκληρό σιτάρι, ειδικά σε ζώνες χαµηλής παραγωγικότητας, όπου υπάρχουν κι άλλες επιλογές, ανταγωνιστικές από πλευράς αποδόσεων.

- Αντίθετα, οι προβλέψεις λένε ότι θα διευρυνθεί ο κύκλος της συµβολαιακής στον οποίο θα µπορούσε να ενταχθεί ένας κύκλος παραγωγών και οργανώσεων µε περισσότερα από ένα εκατοµµύριο στρέµµατα, ο οποίος και θα δίνει σταθερά τον τόνο των εξελίξεων για το προϊόν στα επόµενα χρόνια.

Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγµα συµβολαιακής µεταξύ παραγωγών και µεταποιητικής βιοµηχανίας είναι αυτό της MISKO - Barilla, το οποίο δεν παρέχει απλά κάποιες εγγυήσεις στον καλλιεργητή για την απορρόφηση της παραγωγής στην καλύτερη τιµή της αγοράς, αλλά και εγγυάται ένα «καλοκουρδισµένο» πρόγραµµα καλλιεργητικής φροντίδας και χρήσης των εισροών, το οποίο δύναται να αλλάζει σε βάθος τα δεδοµένα. Όπως τονίζει µε κάθε ευκαιρία ο έµπειρος τεχνοκράτης και οµότιµος καθηγητής στο Θεσσαλικό Πανεπιστήµιο, Θεοφάνης Γέµτος, το εν λόγω πρόγραµµα στοχεύει στη δηµιουργία προστιθέµενης αξίας για τον παραγωγό, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην τόνωση της οικονοµίας.

 Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 6 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Profi

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία