Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Στην αυξημένη ζήτηση το ενδιαφέρον του USDA στο βαμβάκι

Μέσα σε ένα καλοκαίρι η τιµή βάµβακος στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης υποχώρησε κατά 18 σεντς, αφού από τα 93,81 σεντς που έπιασε στις 14 Ιουνίου, προσγειώθηκε στα 76,80 σεντς στις 11 Οκτωβρίου.

4_vamvaki_site

822
0

Από τότε µέχρι σήµερα έχει µεσολαβήσει ένας εµπορικός πόλεµος -ο οποίος θεωρητικά θα έπρεπε να ωφελήσει το ελληνικό βαµβάκι-, η υποτίµηση της τουρκικής λίρας, -η οποία αντιθέτως έκλεισε µια πόρτα στις εξαγωγές. Ταυτόχρονα, σε µια γκρίζα ζώνη βρίσκονται οι εκτιµήσεις της παραγωγής στις ΗΠΑ που απειλούνται για δεύτερη φορά από κυκλώνα και η Ινδία, όπου εµφανίζονται προβλήµατα µε τις καλλιέργειες σε µεγάλες βαµβακοπεριοχές.

«Οι τιµές έχουν πέσει», υποστηρίζει ο Dr. Ντον  Σάρλεϋ, επίτιµος καθηγητής στο Τµήµα Γεωργίας και Εφαρµοσµένης Οικονοµίας του Πανεπιστηµίου της Georgia, υποστηρίζοντας πως αυτό που προς το παρόν ταλαιπωρεί και τις αγορές είναι η έλλειψη πληροφοριών για τη διαχείριση των παραπάνω ζητηµάτων, τα οποία όµως, εφόσον λυθούν θα οδηγήσουν σε ανάκαµψη των τιµών, αφού τα θεµελιώδη στοιχεία των αγορών βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση.

Πάντως, η μέση τιμή για το αμερικανικό βαμβάκι διαμορφώνεται στα 73 σεντς ανά λίβρα (μειωμένη κατά 2 σεντς), με βάση την έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) για τον Οκτώβριο. Το εύρος τιμών για την τρέχουσα εμπορική περίοδο υπολογίζεται ανάμεσα στα 69 με 77 σεντς ανά λίβρα.

Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή των ΗΠΑ, είναι αυξημένες κατά 81.000 δεμάτια σε σχέση  με τον  προηγούμενο μήνα, με τη μεγαλύτερη παραγωγή στο Τέξας και στην Τζόρτζια, να καλύπτουν την μικρότερη παραγωγή στην Καρολίνα. Η εσωτερική κατανάλωση στα εκκοκκιστήρια παραμένει ωστόσο σταθερή, ενώ οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές είναι μειωμένες αυτό το μήνα κατά 200.000 δεμάτια, και θα φτάσουν  τα 15,5 εκατ. δεμάτια, εξαιτίας του υποτονικού παγκόσμιου εμπορίου και της κατανάλωσης. Τα τελικά αποθέματα προβλέπεται πως θα φτάσουν τα 5 εκατ. δεμάτια. 

Η πολυαναµενόµενη έκθεση για την προσφορά και ζήτηση του USDA, βγήκε µε ανάµεικτες εκτιµήσεις, αφού αφενός τα παγκόσµια αποθέµατα υπολογίζονται µειωµένα κατά 6,4 εκατ. δεµάτια σε σχέση µε πέρυσι και αφετέρου αποτυπώνεται η μειωμένη κατανάλωση και το υποτονικό παγκόσµιο εµπόριο, µε τις ΗΠΑ να αναµένεται πως θα εξάγουν 350.000 δεµάτια λιγότερα σε σχέση µε πέρυσι. Οι εκτιµήσεις για την Τουρκία είναι µειωµένες σε σχέση µε την έκθεση του προηγούµενου µήνα σε ό,τι αφορά την κατανάλωση και τις εισαγωγές. Ταυτόχρονα, οι εκτιµήσεις για την παραγωγή αποτυπώνουν µια αύξηση σε Ελλάδα και ΗΠΑ. 

Συγκεκριµένα η χρήση βάµβακος υπολογίζεται στα 127,76 εκατ. δεµάτια, όταν πέρυσι ήταν 123,27 εκατ. δεµάτια, µε τις εξαγωγές να εµφανίζονται στα στοιχεία της έκθεσης και αυτές αυξηµένες κατά 710.000 δεµάτια, παρά την σιωπηλή Τουρκία.

Ευνοϊκή για την αγορά θεωρείται και η εκτίµηση της παραγωγής, η οποία παραµένει σε χαµηλότερα από τα περσινά επίπεδα, στα 121,66 εκατ. δεµάτια, λιγότερη δηλαδή κατά 1,87 εκατ. δεµάτια. Να σηµειωθεί, τέλος, πως τα στοιχεία της έρευνας είχαν συλλεχθεί και αναθεωρηθεί χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι καταστροφές από το πέρασμα του τυφώνα, ο οποίος πέρασε από περιοχές όπου είχε συλλεχθεί μόλις το 15% του φετινού βαμβακιού.  Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα θεµελιώδη της αγοράς, παραµένουν για ακόµα ένα µήνα ευνοϊκά για την τιµή του βάµβακος.

 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Beer and Brunch

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία