Παρά το ότι οι Τούρκοι έµποροι, οι οποίοι αποτελούν τον κυριότερο πελάτη για τα ελληνικά ρύζια της µεσόσπερµης κατηγορίας Japonica, δεν έχουν κάνει ακόµη την εµφάνισή τους στα εµπορικά στέκια της Χαλάστρας και των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, µια πρώτη «τροχιοδεικτική» συναλλαγή, που έκανε προ ηµερών ο Συνεταιρισµός Α’ της Χαλάστρας, ο οποίος έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 35.000-40.000 τόνους ρύζι, δείχνει πως υπάρχουν προϋποθέσεις το προϊόν να πάει πολύ καλά εµπορικά φέτος.
«Έφυγε µια παραγγελία 300 τόνων µεσόσπερµου ρυζιού στο εξωτερικό, µε τιµή στα 27 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι τέτοιο καιρό οι πράξεις για τις ίδιες ποικιλίες δεν ξεπερνούσαν τα 22 λεπτά το κιλό, οπότε ξεκινάµε µε καλύτερη αφετηρία», είπε στην εφηµερίδα Agrenda ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Α’ Χαλάστρας Λεωνίδας Κουιµτζής, ο οποίος εκτίµησε ότι µαζί µε τον Β’ Συνεταιρισµό Χαλάστρας και άλλους 2-3 µεγάλους συνεταιρισµούς της περιοχής, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 100.000-120.000 τόνους ρύζι.
Μάλιστα, δεν έδειξε να ανησυχεί για τη διάθεσή τους, παρά τα µεγάλα προβλήµατα στην τουρκική οικονοµία και την υποτίµηση της λίρας, προβλέποντας πως αργά ή γρήγορα θα βγουν για αγορές και οι Τούρκοι, καθώς οι ανάγκες τους σε ρύζι δεν µπορούν να καλυφθούν από τη δική τους παραγωγή. Εκτίµησε δε, πως καλύτερη συνέχεια αναµένεται µετά τις γιορτές, όπως έγινε και µε την περσινή παραγωγή, η οποία έφτασε στο τέλος να πωλείται, για τα µεσόσπερµα, στα 32-33 λεπτά το κιλό.
Από υψηλότερη βάση και τα µακρύσπερµα
Καλύτερο εµπορικό άνοιγµα από πέρυσι έχουν κάνει και οι µακρύσπερµες ποικιλίες ρυζιού της κατηγορίας Indico, αφού όπως µας πληροφόρησε ο παραγωγός από τα Μάλγαρα Γιώργος Μπότας «έγιναν κάποιες πράξεις στα 26-27 λεπτά το κιλό, που είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο. Και µη ξεχνάµε πως τα συγκεκριµένα ρύζια εδώ και µια διετία έχουν ταλαιπωρηθεί από τις αθρόες εισαγωγές ανάλογων ποικιλιών που γίνονται από τρίτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Κατά το συνοµιλητή µας τις αισιόδοξες προβλέψεις για υψηλότερες τιµές στη φετινή εµπορική σεζόν «τροφοδοτούν» και οι συναλλαγές που γίνονται αυτή την περίοδο στη γειτονική Ιταλία, µε 32-34 λεπτά το κιλό.
Άλµα στα 35-37 λεπτά για τις Καρολίνες
Ανέλπιστα υψηλά, δεδοµένης της εµπορικής συµπεριφοράς που είχε τα δύο προηγούµενα χρόνια, «άνοιξε» φέτος και η «Καρολίνα» των Σερρών, όπως επεσήµανε στην Agrenda ο παραγωγός Γιάννης Τουρτούρας αφού οι τοπικοί µύλοι που κυρίως απορροφούν την παραγωγή του νοµού, την περίοδο αυτή αγοράζουν µε 35 έως 37 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι η τιµή της «Καρολίνα» κυµαινόταν στα 20-22 λεπτά το κιλό, γεγονός που είχε ως συνέπεια να µειωθούν και οι καλλιεργήσιµες εκτάσεις σε περίπου 15.000 στρέµµατα, διότι πολλοί παραγωγοί έµπαιναν µέσα.