BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Πιάνουν τιµή οι µεγαλόκαρπες ντομάτες Ελπίδα και Νήσος, αλλά µετριάζει το όφελος η Tuta Absoluta

«Οι τιµές στις ντοµάτες θερµοκηπίου των ποικιλιών Ελπίδα και Νήσος, που βρίσκονται στην παραγωγή τον τελευταίο µήνα είναι καλές, όµως στην τσέπη µας δεν µένει ευρώ, αφού η παραγωγή είναι µικρή, λόγω των ζηµιών που προκαλεί η Tuta Absoluta». Τα παραπάνω ανέφεραν στην Agrenda παραγωγοί από όλη τη χώρα, προθέτοντας ακόµα ότι η φυτοπροστασία που απαιτείται για την καταπολέµηση του εντόµου είναι τόσο απαιτητική, µε αποτέλεσµα να αυξάνεται το κόστος της καλλιέργειας και να εξανεµίζονται ουσιαστικά τα όποια έσοδα. 

ntomata_elpida_nisos

Χρήστος Διαμαντόπουλος

237
0

«Τον τελευταίο µήνα που έχει ξεκινήσει η συγκοµιδή της θερµοκηπιακής ντοµάτας (ολοκληρώνεται τον Γενάρη) των ποικιλιών Ελπίδα και Νήσος, οι τιµές κυµαίνονται από 60 έως 80 λεπτά το κιλό (πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο οι τιµές κυµάνθηκαν στα 30 µε 60 λεπτά). «Είναι µια καλή χρονιά όσον αφορά τις τιµές, αλλά τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουµε από τις προσβολές της  Tuta Absoluta είναι τόσο µεγάλα που στη ουσία δεν µπορούµε να πούµε ότι βγάζουµε κέρδος, µιας και η παραγωγή µας είναι κατά πολύ µειωµένη από τα αναµενόµενα», δηλώνει χαρακτηριστικά στην Agrenda ο παραγωγός και πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισµού Πρέβεζας ∆ηµήτρης Καββαδάς.

Ο ίδιος προσθέτει ότι για τους παραγωγούς που κάνουν δύο καλλιέργειες και µετά τον Ιούνιο µπαίνουν ξανά σε φυτεύσεις, το πρόβληµα µε τις προσβολές από τον συγκεκριµένο εχθρό της επιτραπέζιας ντοµάτας είναι ακόµα µεγαλύτερο και οι φροντίδες για φυτοπροστασία πρέπει να είναι πιο εντατικές. 

Εν τω µεταξύ, µείωση αποτυπώνεται και στις εκτάσεις καλλιέργειας γεγονός που επίσης συνδέεται µε τα προβλήµατα που δηµιουργεί η Tuta Absoluta. Οι παραγωγοί µας εξηγούν ότι πλέον -και δεδοµένων των οικονοµικών συνθηκών στον πρωτογενή τοµέα- δεν ρισκάρουν όταν το κόστος παραγωγής ανά φυτό φτάνει το 1,5 ευρώ, δηλαδή τα έξοδα ανέρχονται στα 3.000 ευρώ το στρέµµα. Θα κάνουν κάτι άλλο.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα το Σάββατο 10 Νοεμβρίου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία