BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Μείωση στο βαμβάκι έδειξε η έκθεση Νοεμβρίου του USDA

Λιγότερα αποθέματα, μικρότερη παραγωγή, αλλά και μικρότερη κατανάλωση και εμπόριο δείχνει η έκθεση Νοεμβρίου του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για το βαμβάκι.

usda

Πέτρος Γκόγκος

25
0

Ειδικότερα, το USDA εκτιμά πως η κατανάλωση θα μειωθεί κατά 875.000 δεμάτια, κυρίως λόγω της μειωμένης δραστηριότητας σε κλωστήρια στην Ινδία, στο Πακιστάν, στην Τουρκία, την Βραζιλία, την Ινδονησία και τις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ μάλιστα, η παραγωγή είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με τους υπολογισμούς της έκθεσης Οκτωβρίου, αφού από τα 121,66 εκατ. δεμάτια του προηγούμενου μήνα, οι νέες εκτιμήσεις υπολογίζουν αυτή στους 119,39 εκατ. τόνους. Η μέση τιμή της εμπορικής χρονιάς που θα λάβουν για το προϊόν οι παραγωγοί, εκτιμάται κάπου ανάμεσα στα 71 και τα 77 σεντς ανά λίμπρα, με μέσο σημείο τα 74 σεντς, κατά ένα σεντ δηλαδή αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε ότι αφορά το σιτάρι εκτιμά επίσης μικρότερη κατανάλωση, αύξηση των αποθεμάτων αλλά και  των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Η προσφορά σιταριού υπολογίζεται αυτόν το μήνα αυξημένη κατά 6,7 εκατ. τόνους, που αποδίδεται στην αύξηση της παραγωγής, η οποία σημείωσε αύξηση κατά 2,6 εκατ. τόνους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Φυσικά τα νούμερα αυτά έχουν να κάνουν και με την αναθεώρηση των στοιχείων που έρχονται από την Κίνα. Συνεπώς, τα αποθέματα για τον υπόλοιπο  κόσμο είναι μειωμένα κατά 0,9 εκατ. τόνους, εκτίμηση που ευθυγραμμίζεται και με αυτές του διεθνούς συμβουλίου σιτηρών.

Η προσφορά ρυζιού στην  έκθεση Νοεμβρίου του USDA σημειώνει μια αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 17,7 εκατ. τόνους, η οποία θα αγγίξει τους 651,4 εκατ. τόνους. Η παγκόσμια κατανάλωση είναι οριακά μικρότερη, στους 488,4 εκατ. τόνους, αφού αν και η κατανάλωση σε αρκετές χώρες αναμένεται να αυξηθεί, δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει τις σημαντικές μειώσεις σε Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν και Πακιστάν. Το παγκόσμιο εμπόριο θα περιοριστεί στους 48,9 εκατ. τόνους, λόγω μειωμένων εξαγωγών από την Ινδία, την Αργεντινή και τις ΗΠΑ, με τα αποθέματα να φτάσουν το επίπεδο ρεκόρ των 163 εκατ. τόνων, εκ των οποίων το 69% αναλογεί στην Κίνα.

Μικρότερη παραγωγή, λιγότερες εξαγωγές και αυξημένα αποθέματα αναμένει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και στους ελαιούχους σπόρους, αφού οι εξαγωγές σόγιας υπολογίζεται να σημειώσουν μείωση κατά 160 εκατ. μπούσελς, από πλευράς ΗΠΑ. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα σε παγκόσμια κλίμακα πάντως, με τα παγκόσμια αποθέματα να σημειώνουν αύξηση σε σχέση με τις εκτιμήσεις τους προηγούμενου μήνα, τα οποία θα αγγίξουν τους 126,2 εκατ. τόνους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία