BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ανεβάζει αξία ως το 2030 η ευρωπαϊκή γεωργία λέει η Κομισιόν

Οι προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές γεωργικές αγορές για τα έτη 2018 έως 2030 αφορούν ένα ευρύ φάσμα αγροδιατροφικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των αροτραίων καλλιεργειών, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και των οπωροκηπευτικών και του ελαιολάδου.

grafima-ee

Ελένη Δούσκα

1
0

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο για την γεωργία που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες στις 6 και 7 Δεκεμβρίου. Στο εναρκτήριο πάνελ, ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, ανέφερε πως η νέα ΚΑΠ θα προσφέρει νέα εργαλεία για την προσαρμογή των αγροτών στις συνθήκες αυτές.

Η παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, φτάνοντας τους 325 εκατ. τόνους μέχρι το 2030. Η αύξηση αυτή θα υποστηριχθεί από μια μικρή αύξηση στη ζήτηση για χρήση σε ζωοτροφές (ιδίως για το καλαμπόκι), αλλά και σε μετριοπαθείς εξαγωγικές προοπτικές, καθώς και την αυξανόμενη ανάγκη για βιομηχανική χρήση. Η ισχυρότερη ανάπτυξη, ωστόσο, περιορίζεται από το περιορισμένο δυναμικό επέκτασης των καλλιεργούμενων εκτάσεων και την επιβράδυνση της αύξησης των αποδόσεων στην ΕΕ. Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν αρκετά σταθερές κοντά στα 170 ευρώ/τόνο ως το τέλος της εξεταζόμενης περιόδου.

Η αύξηση του πληθυσμού και του εισοδήματος θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης. Μέχρι το 2030, η ΕΕ θα μπορούσε να καλύψει το 35% αυτής. Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 330.000 τόνους ισοδύναμου γάλακτος ετησίως. Θα χρειαστούν περίπου 900.000 τόνοι πρόσθετου γάλακτος ετησίως για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της παραγωγής. Η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ θα σημειώσει μέτρια αύξηση ως το 2030, κατά 0,8% ετησίως, με την κατανάλωση φρέσκου γάλακτος να μειώνεται περαιτέρω.

Η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να φθάσει τους 2,3 εκατ. τόνους σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 1,3%. Η παγκόσμια ζήτηση για ελαιόλαδο της ΕΕ θα αυξηθεί επίσης, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ κατά 3,3% ετησίως. Όσον αφορά τον αμπελοοινικό τομέα, η συνολική παραγωγή και χρήση της ΕΕ αναμένεται να σταθεροποιηθεί. Προβλέπεται μικρή μείωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης σε 25,3 λίτρα ως το 2030 από τα 26 που είναι σήμερα. Οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται σταθερά κυρίως λόγω των γεωγραφικών ενδείξεων και των αφρωδών οίνων.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στα περίπτερα 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία