BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Χορός 25ετίας για τον ΠΟΕ ή μήπως το τελευταίο ταγκό;

«Το κοινό κρατούσε την ανάσα του καθώς ο Ντόναλντ Τραµπ και ο Χι Τζινπίνγκ ξεκινούσαν να χορέψουν τη δική τους εκδοχή του αργεντίνικου τάνγκο στο Μπουένος Άιρες το προηγούµενο σαββατοκύριακο. Στο τέλος, ο Τραµπ και ο Χι εκτέλεσαν ένα δεξιοτεχνικό χορό».

3-POE

Αλίκη Χουλιάρα

9
0

 Με τη γλαφυρή αυτή περιγραφή ο Λάρι Έλιοτ αρθογράφος στον Guardian λέει ότι εµπορικός πόλεµος δεν έχει τελειώσει, απλά συµφωνήθηκε µια εκεχειρία 90 ηµερών, που σηµαίνει ότι οι δασµοί ύψους 10% που έχει επιβάλλει η Ουάσινγκτον σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δις δολαρίων δεν θα επεκταθούν στο 25% την Πρωτοχρονιά. Το Πεκίνο πρέπει από ‘δω και στο εξής να πείσει την αµερικανική κυβέρνηση ότι ανταποκρίνεται στη δέσµευση του Κινέζου Προέδρου στο γεύµα εργασίας να αυξήσει σηµαντικά όσα αγοράζει από τις ΗΠΑ στον αγροτικό, ενεργειακό και βιοµηχανικό τοµέα.

«Είναι ένα καλοδεχούµενο βήµα αλλά η διαδικασία απέχει πολύ από το να θεωρείται λήξασα. Τώρα όλα τα βλέµµατα στρέφονται από το τραπέζι του γεύµατος στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων ώστε να διαπιστωθεί εάν ΗΠΑ και Κίνα µπορούν πραγµατικά να καταλήξουν σε µια ουσιαστική συµφωνία» λέει στους Financial Times η Γουέντι Κάτλερ, Αµερικανίδα διαπραγµατευτής σε θέµατα εµπορίου στο παρελθόν. «∆εν µπορεί να υπάρξουν χαλαρές δεσµεύσεις από την Κίνα. Χρειάζεται να έχουµε συγκεκριµένες ηµεροµηνίες και συγκεκριµένες ενέργειες» πρόσθεσε ο Αµερικανός υπουργός Οικονοµικών Στήβεν Μνούχιν σε συνέντευξή του στους FT. Η ατζέντα του Αµερικανού Προέδρου στο εµπόριο δεν αφορά µόνο την επιβολή δασµών. Μετά από επιµονή του Ντόναλντ Τραµπ, η ανακοίνωση για τη Σύνοδο των G20 σηµείωνε ότι το σύστηµα που ρυθµίζει το εµπόριο ανάµεσα σε πολλά µέρη επί του παρόντος δεν ανταποκρίνεται στους στόχους του και χρήζει µεταρρύθµισης, νύξη που θεωρείται ότι απευθύνεται στο µοντέλο «κρατικού καπιταλισµού» της Κίνας.

Όχι µακριά από το Μπουένος Άιρες, στην Ουρουγουάη, το 1986 διπλωµάτες από όλο τον κόσµο συγκεντρώθηκαν για ένα γύρο εµπορικών συνοµιλιών που κράτησε εφτά χρόνια και κατέληξε στη δηµιουργία του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου. Ήταν ο τελευταίος κύκλος εµπορικών διαπραγµατεύσεων που ολοκληρώθηκε µε επιτυχία, σχολιάζει απαισιόδοξα ο Λάρι Έλιοτ.

Οι Financial Times, από την άλλη, καταγράφουν ως κάπως αισιόδοξο προηγούµενο τη συµφωνία Τραµπ-Γιούνκερ τον Ιούλιο, όταν οι ΗΠΑ δέχτηκαν να αναστείλουν την επιβολή δασµών στις εξαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη. Η ατζέντα Τραµπ, σύµφωνα µε τον Guardian, δεν αφορά µόνο την επιβολή δασµών αλλά και την απειλή απόσυρσης των ΗΠΑ από τον ΠΟΕ. «Πριν 25 χρόνια αντιµετωπίζονταν ως µέλλον. Σήµερα ίσως χορεύει το τελευταίο του τανγκό. Τόσο πολύ έχουν αλλάξει τα πράγµατα», καταλήγει ο αρθρογράφος του Guardian.

 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία