Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

∆ιέξοδο στο φιστίκι βρίσκουν οι παραγωγοί των Σερρών

 Κερδίζει έδαφος η καλλιέργεια του φιστικιού στην περιοχή των Σερρών, όπου κάθε χρόνο οι παραγωγοί, µε επίκεντρο την κοινότητα Αµµουδιάς, προσθέτουν και νέες εκτάσεις, καθώς διαβλέπουν πως, υπό κανονικές συνθήκες παραγωγή, το προϊόν µπορεί να αφήσει καλό µεροκάµατο.

fistiki_paragogi

Λεωνίδας Λιάμης

0
0

Με την τιµή να είναι και φέτος σταθερή στα 80 λεπτά το κιλό, και τη ζήτηση να εγγυάται εύκολη απορρόφηση του προϊόντος, ακόµη και σε µια µέτρια χρονιά όπως η φετινή, οι καλλιεργητές µπορεί να µην πήραν το εισόδηµα που προσδοκούσαν, αλλά δεν µπήκαν και µέσα.

Οι µέσες αποδόσεις, όπως τόνισε στην Agrenda, ο ∆ηµήτρης Μαρίγκος, παραγωγός, αλλά και πρόεδρος του τοπικού πολιτιστικού Συλλόγου της Αµµουδιάς, κινήθηκαν φέτος γύρω στα 350 κιλά ανά στρέµµα, έναντι περίπου 450 κιλών το στρέµµα το 2017. «Για να πεις ότι µένει ένα καλό µεροκάµατο δεν πρέπει οι στρεµµατικές αποδόσεις να είναι κάτω από 400 κιλά το στρέµµα. Να πιάσεις, δηλαδή, τουλάχιστον 320 ευρώ ανά στρέµµα, καθώς το κόστος παραγωγής είναι γύρω στα 170 ευρώ το στρέµµα αν το χωράφι είναι δικό σου», είπε ο κ. Μαρίγκος.

Συνολικά, φέτος, στην περιφερειακή ενότητα Σερρών καλλιεργήθηκαν γύρω στα 7.700 στρέµµατα µε φιστίκι, περισσότερα από οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, µε βασικό «πυρήνα» την περιοχή της Αµµουδιάς, όπου συγκεντρώνονται οι µεγαλύτερες εκτάσεις. «Συνήθως η ετήσια παραγωγή των Σερρών κυµαίνεται στους περίπου 2.500 τόνους. Τα περισσότερα είναι χοντρά φιστίκια, όµως υπάρχει κι η τοπική ποικιλία των Σερρών (200 – 300 στρ.). Για αυτά η τιµή είναι στο 1 ευρώ το κιλό» εξήγησε ο παραγωγός.

Ο ίδιος µας εξήγησε πως η ετήσια σοδειά του φιστικιού των Σερρών µε το ζόρι αντιπροσωπεύει το 10% της εγχώριας κατανάλωσης και πως το σχεδόν 80% αυτής καλύπτεται από εισαγωγές από την Κίνα. Ίσως εκεί να κρύβεται και το αίτιο για το οποίο η τιµή, στο χοντρό φιστίκι, αφενός παραµένει σταθερή στα 80 λεπτά το κιλό, κατά την τελευταία τριετία κι αφετέρου η απορρόφηση της παραγωγής γίνεται χωρίς προβλήµατα. «Το προϊόν φεύγει εύκολα», αναφέρει ο παραγωγός από την Αµµουδιά.

Το προϊόν φεύγει κατευθείαν από το χωράφι, οι 2-3 έµποροι που υπάρχουν στην περιοχή έρχονται και το µαζεύουν, λέει ο κ. Μαρίγκος και συµπληρώνει: «Ο ένας κάνει και µεταποίηση του προϊόντος, παράγοντας µεταξύ άλλων, και φιστικοβούτυρο. Γενικά είναι µια σχετικά εύκολη καλλιέργεια, αρκεί να γνωρίζεις κάποια µυστικά της, όπως για παράδειγµα να κάνεις ανά 3-4 χρόνια αµειψισπορά για να αποφεύγονται τα νηµατώδη».

Σε ό,τι αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά της καλλιέργειας φιστικιού, ο γεωπόνος της τοπικής ∆ΑΟΚ, κ. Πρόδροµος Σαράτσης µας ανέφερε ότι για τη σπορά απαιτούνται έως 12 κιλά σπόρο το στρέµµα µε την πυκνότητα φύτευσης να είναι από 5 έως 10 εκατοστά πάνω στη γραµµή και στα 75 εκατοστά τη γραµµή από γραµµή. Προτιµά ελαφρά εδάφη, µε Ph από 5 έως 8 και απαιτεί οµοιόµορφη σποροκλίνη και άρδευση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία