BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ούτε για σπόρο δεν φτάνει φέτος η πατάτα

Δυσεύρετη και καλοπληρωμένη είναι φέτος η ελληνική πατάτα με τους παραγωγούς να αποδίδουν τις καλές τιμές και στην ελλειμματική γαλλική παραγωγή. «Οι Γάλλοι φέτος όχι μόνο δεν έκαναν μεγάλες εξαγωγές αλλά και όση πατάτα είχαν προτίμησαν να την κρατήσουν για σπόρο», μας αναφέρουν παραγωγοί τόσο από την Μεσσηνία όσο και από την Τρίπολη που ακόμα συγκομίζου.

kalliergeia-patatas

Ελένη Δούσκα

41
0

Ειδικότερα στην στις περιοχές της Μεσσήνης όπου η συγκομιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η τιμή κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 50 λεπτά το κιλό, ενώ στην Τρίπολη με την συγκομιδή να βρίσκεται σε εξέλιξη οι έμποροί που πέρσι δεν πλήρωναν πάνω από 35 λεπτά φέτος αγοράζουν από το χωράφι ακόμα και στα 60 λεπτά. Ίδια η εικόνα και στην Δυτική Ελλάδα (Ηλεία – Αχαΐα) με τις τιμές να κυμαίνονται στο 50άρι (πέρσι δεν ξεπέρασαν τα 25 λεπτά/κιλό). Αν και οι αποδόσεις στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ καλές φέτος (βοήθησε ο καιρός) οι ποσότητες που θα συγκομιστούν θα σημειώσουν μείωση λόγω της μείωσης των φυτεύσεων.

Μικρότερη παραγωγή είχαμε και στο Νευροκόπι της Δράμας όπου από την αρχή της συγκομιδής η ποικιλία Σπούντα έπιασε τιμή στα 50 λεπτά το κιλό, όταν την αντίστοιχη εποχή πέρυσι οι καλλιεργητές πληρώνονταν μέχρι 10 λεπτά. Σύμφωνα με τους παραγωγούς της περιοχής, η φετινή χρονιά έβγαλε τα «σπασμένα» της περσινής πολύ κακής σεζόν. Αυτό οφείλεται, όπως λένε, στο γεγονός ότι αφενός η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 20% περίπου σε σχέση με πέρυσι λόγω των πολλών βροχών την άνοιξη και αφετέρου η ευρωπαϊκή παραγωγή ήταν επίσης μικρότερη λόγω της ξηρασίας που επικράτησε.

Μια καλή χρονιά ήταν και για την ΠΓΕ πατάτα Νάξου με την τιμή κατά μέσο όρο στα 40 λεπτά το κιλό ενώ στην αρχή της συγκομιδής τον περασμένο Μάιο η Ένωση αγόραζε από τα μέλη της ακόμα και 60 λεπτά το κιλό.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία