BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Επιστρώσεις αβεβαιότητας στις αγορές προσθέτει το κλείσιμο του USDA

Ασφυκτιούν οι Αμερικανοί αγρότες εξαιτίας του προσωρινού κλεισίματος του USDA, αφού ζωτικής για αυτούς σημασίας ενισχύσεις και δανεισμοί παγώνουν μέχρι το άγνωστο προς το παρόν άνοιγμα των υπηρεσιών. 

USDA_Office_Building

Πέτρος Γκόγκος

1
0

Ειδικότερα, το λουκέτο εμποδίζει κάθε είδους βοήθειας προς τους αγρότες, οι οποίοι αυτήν την περίοδο του έτους καταθέτουν τις αιτήσεις τους για κρατικό δανεισμό, καθώς πληρώνουν τα χρέη τους από την προηγούμενη χρονιά, ενώ ξεκινούν παράλληλα και τον προγραμματισμό των φυτεύσεων του νέου έτους. Ταυτόχρονα παγώνουν οι πληρωμένες ενισχύσεων που υποσχέθηκε ο Λευκός Οίκος στους αγρότες, ως αποζημίωση για τα σπασμένα του εμπορικού πολέμου. Τα παραπάνω καθιστούν την δεδομένη χρονική συγκυρία καταστροφική για τους Αμερικανούς αγρότες, οι οποίοι εκτός των άλλων έχουν να διαχειριστούν και τις χαμηλές τιμές για τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές, και πάλι εξαιτίας του εμπορικού πολέμου.

«Είναι το κερασάκι σε μια τούρτα με άσχημα νέα», σχολιάζει ο Μπράιαν Ντάνκαν, του οποίου η οικογένεια καλλιεργεί σόγια και καλαμπόκι ενώ εκτρέφει και χοίρους στο βορειοδυτικό Ιλινόις.

Ανησυχία προκαλεί τόσο σε αγρότες όσο και σε εμπόρους, η καθυστέρηση των εκθέσεων προσφοράς και ζήτησης που εκδίδονται μηνιαία από το USDA, προσφέροντας στοιχεία στους αγρότες εν προκειμένω, τα οποία τους βοηθούν να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τις φυτεύσεις. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί σιτηρών στρέφονταν όλο και περισσότερο στην FSA, Διεύθυνση Αγροτικών Υπηρεσιών, του USDA, για δανεισμό, καθώς δυσκολεύονταν εξαιτίας των χαμηλών τιμών. Το ίδιο και οι τράπεζες, οι οποίες βασίζονται στην υπηρεσία αυτή προκειμένου να πάρουν εγγυήσεις για αγροτικά δάνεια που αφορούν κυρίως βραχυπρόθεσμα λειτουργικά έξοδα εκμεταλλεύσεων.

Φέτος, πολλοί αγρότες σκέφτονται την καλλιέργεια καλαμποκιού, ευελπιστώντας σε μεγάλη ζήτηση από την Κίνα, όμως η μετάβαση από την καλλιέργεια σόγιας στην καλλιέργεια καλαμποκιού κοστίζει, καθιστώντας την εξαιρετικά δύσκολη χωρίς κάποια μορφή κρατικής χρηματοδότησης ή τον δανεισμό.

«Αυτές τις μέρες, οι αγρότες συνήθως βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να εξασφαλίσουν δανεισμό για τα λειτουργικά τους έξοδα, όμως δεν υπάρχουν χρήματα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», είπε ο Τεν Σέηφριντ, αντιπρόεδρος της Zaner Ag Hedge Group, συμβουλευτική εταιρεία που συνεργάζεται με αγρότες και εδρεύει στο Σικάγο.

Σημειώνεται ακόμα πως το 2018, η Ουάσιγκτον είχε υποσχεθεί το ποσό των 12 δις δολαρίων για άμεσες ενισχύσεις σε παραγωγούς σόγιας και κτηνοτρόφους οι οποίοι επλήγησαν από τον εμπορικό πόλεμο. Η καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων είναι η  15η Ιανουαρίου, με τις υπηρεσίες όμως να παραμένουν κλειστές από τις 28 Δεκεμβρίου.

Το κλείσιμο των υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, που ουσιαστικά συνιστά μια παράπλευρη απώλεια του εμφυλίου της Ουάσιγκτον σχετικά με την χρηματοδότηση του τοίχους στο Μεξικό, μια αντιπαράθεση που έβαλε λουκέτο σε πολλές κρατικές υπηρεσίες, έρχεται να προστεθεί στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, που επίσης ταλαιπώρησε τους Αμερικανούς αγρότες την προηγούμενη χρονιά. Όλα ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα, όταν ο πρόεδρος Τραμπ απαίτησε μέσα στον προϋπολογισμό των κρατικών υπηρεσιών το ποσό των 5 δις δολαρίων για την οικοδόμηση του τοίχους, πράγμα που αρνήθηκαν οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι ελέγχουν έπειτα από τις τελευταίες εκλογές, την Βουλή των Αντιπροσώπων. Πάντως, η αγροτική βιομηχανία πιέζει τον Τραμπ να άρει άμεσα το πάγωμα των κρατικών υπηρεσιών, κάτι που μάλλον πονοκεφαλιάζει τον Αμερικανό πρόεδρο αφού οι 3,2 εκατ. αγρότες, η πλειοψηφία των οποίων είναι Ρεπουμπλικάνοι, είναι σε μεγάλο βαθμό δυσαρεστημένοι από τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Τραμπ, και προειδοποιούν πως στις προεδρικές εκλογές του 2020, ενδέχεται να ξανασκεφτούν το κατά πόσο θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία