Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Συρρίκνωση περιθωρίου κέρδους στο αγελαδινό κατά 6% για το 2018

Ο δείκτης περιθωρίου κέρδους στην αγορά γάλακτος της ΕΕ υποχώρησε κατά 6% μέσα στο 2018, επιστρέφοντας στα επίπεδα της περιόδου 2013-2014.

gala_site_687

Πέτρος Γκόγκος

0
0

Παρά το γεγονός ότι τα κόστη παραγωγής υποχώρησαν μέσα στο πρώτο και δεύτερο τετράμηνο του προηγούμενου έτους κατά 3% και 8% αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία που ανήρτησε η Κομισιόν πρόσφατα, αυξήθηκαν κατά 8% κατά το τρίτο τετράμηνο εξαιτίας κυρίως των αυξημένων αναγκών σε ζωοτροφές, γεγονός που σχετίζεται με την σοβαρή ξηρασία που έπληξε την ήπειρο το καλοκαίρι. Μάλιστα κατά το δεύτερο εξάμηνο, τόσο για το έτος 2018 όσο και για το 2017, το οποίο αποτέλεσε χρονιά σημείο αναφοράς για το αυξημένο περιθώριο κέρδους που σημειώθηκε μέσα στην τελευταία δεκαετία, το επίπεδο του κόστους παραγωγής βρέθηκε οριακά κάτω από τον μέσο όρο των ετών 2008-2016. Πάντως σημειώνεται πως την ίδια στιγμή η χρήση αγορασμένων ζωοτροφών σημείωσε αύξηση κατά 6% για την ίδια περίοδο.

Στη συνέχεια όμως, προς το κλείσιμο του κάθε έτους, το κόστος παραγωγής πλησίασε και οριακά ξεπέρασε τον μέσο όρο της δεκαετίας. Παρατηρώντας κανείς προσεκτικά την διαμόρφωση του περιθωρίου κέρδους μέσα στο 2018 και το 2017, φαίνεται πως σημειώθηκε μια αύξηση που οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη των τιμών του γάλακτος. Μάλιστα μέσα στο 2018, η ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν περισσότερο σταθερή από ότι την  προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο η διαφορά ανάμεσα στα δυο έτη, που άλλωστε οδήγησε στην υποχώρηση κατά 6% του περιθωρίου κέρδους εντοπίζεται στο γεγονός ότι η τιμή γάλακτος υποχώρησε κατά 4% μέσα στα πρώτα τρία τετράμηνα του 2018, παρά την υποχώρηση 2% του κόστους. Στη συνέχεια, το κόστος παραγωγής άρχισε να αυξάνεται, οδηγώντας κατά συνέπεια στην περαιτέρω συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία