Η Agrenda και το Agronews έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό αποδέκτες ζωηρών διαμαρτυριών, κατά βάση από την πλευρά της μεταποιητικής βιομηχανίας, επώνυμα στελέχη της οποίας τονίζουν μετ’ επιτάσεως τη δυσκολία να προμηθευτούν το διαθέσιμο προϊόν, προκειμένου να οργανώσουν την παραγωγή τους και να προγραμματίσουν τις παραδόσεις στη διεθνή τους πελατεία.
Επί της ουσίας, το πρόβλημα είναι ότι, ενώ η συλλογή της ελιάς Καλαμών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, το προϊόν που έχει παραληφθεί για περαιτέρω επεξεργασία από την μεταποιητική βιομηχανία δεν καλύπτει ούτε το 20% της συνολικής παραγωγής. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Χάρης Σιούρας, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρίας και των προϊόντων με την επωνυμία Selia που εξάγονται σε 40 χώρες, φέτος, η συνολική παραγωγή ελιάς Καλαμών υπολογίζεται να προσεγγίσει τους 50.000 τόνους, εκ των οποίων, στα χέρια της βιομηχανίας δεν έχουν φθάσει ούτε 10.000 τόνοι. Έτσι, ενώ οι πελάτες περιμένουν να κλείσουν οι παραγγελίες, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου δεν ξέρουν, ούτε τι προϊόν θα παραλάβουν, ούτε σε ποια ποιότητα, ούτε φυσικά σε ποια τιμή. Υπάρχει λοιπόν ορατός ο κίνδυνος να μη βγουν οι παραγγελίες ή ακόμα από τη στιγμή που βγουν κατά προσέγγιση να αφήσουν εκτεθειμένους τους μεταποιητές – εξαγωγείς.
Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί, είναι γεγονός ότι η ζήτηση για επιτραπέζια ελιά και δη για την ελιά Καλαμών βαίνει αυξανόμενη, έχοντας αφήσει θετικές εντυπώσεις αλλά και μεγάλες προσδοκίες σε πολλούς εκ των εμπλεκόμενων. Ειδικά αυτό που έγινε την εμπορική περίοδο 2016 – 2017, όταν η τιμή παραγωγού της ελιάς Καλαμών έφθασε τα 3,5 ευρώ το κιλό και πάλι γινόταν ανάρπαστη, έχει «ξυπνήσει» πολλούς, κυρίως ενδιάμεσους, οι οποίοι επωφελούνται της ευκαιρίας να βγάλουν ένα καλό, εύκολο και γρήγορο μεροκάματο.
Το ρεπορτάζ λέει ότι την τελευταία τριετία έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι πρόχειροι αποθηκευτικοί χώροι, δηλαδή τα μεγάλα πλαστικά δοχεία, όπου φιλοξενείται για μεγάλο διάστημα η ελιά, είτε σε σκέτο νερό, είτε με απλό συντηρητικό που τις περισσότερες φορές είναι λίγο αλάτι. Το θέμα είναι ότι η διαδικασία αυτή, όσο κι αν θεωρείται ασφαλής, υποβαθμίζει την ποιότητα του καρπού και σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύει κατά πολύ το έργο της μεταποιητικής βιομηχανίας.
Την ίδια στιγμή, ενισχύει το ρόλο των ευκαιριακών μεσαζόντων, πολλοί εκ των οποίων συχνά στερούν εισόδημα και από τους παραγωγούς, από τους οποίους έχουν αφαρπάξει την παραγωγή, τις περισσότερες φορές σε χαμηλή τιμή. Λέγεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι μεσάζοντες αυτής της μορφής, οι οποίοι, μέσα σε μια εμπορική περίοδο έχουν αποκομίσει κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, συχνά πολύ περισσότερα απ’ αυτά που μένουν ως «μερίδιο» είτε στον καλλιεργητή είτε στον μεταποιητή – εξαγωγέα που διαχειρίζεται το προϊόν.
Αναφέρονται μάλιστα μεσάζοντες αυτής της μορφής στη Λακωνία, που, εκμεταλλευόμενοι τη ζήτηση που υπάρχει, παραδίδουν σταδιακά αυτές τις μέρες παρτίδες με επιτραπέζιες ελιές οι οποίες αφορούν στην προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο (2017-2018) και όχι τη φετινή συγκομιδή (2018-2019).
Σε ότι αφορά τώρα την τιμή, μια δίκαιη τιμή για τον παραγωγό θεωρούνται τα 2-2.10 ευρώ το κιλό για ελιές Καλαμών της κατηγορίας 200 (στο κιλό). Πηγές της Agrenda αναφέρουν ότι και φέτος έχουν πληρωθεί ελιές και με 2,5 ευρώ το κιλό, ωστόσο, τα μεγάλα μεγέθη της Καλαμών είναι πολύ περιορισμένα και δεν αντιπροσωπεύουν την γενική εικόνα της αγοράς. Σημειωτέον ότι το πρόβλημα με την έλλειψη της ελιάς Καλαμών έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια και για την αιτία που προαναφέρθηκε, παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια του προϊόντος έχει διευρυνθεί και η ετήσια παραγωγή της χώρας μας φθάνει τους 50.000 τόνους όταν τα παλιότερα χρόνια δεν ξεπερνούσε τους 28-30.000 τόνους.
15-07-2019 14:04Γιώργος Α
Αγαπητοί κύριοι συντάκτες, Από την τελευταία σας αναφορά για τις ελιές καλαμών έχουν περάσει σχεδόν έξι(6) μήνες. Θα ήθελα, παρακαλώ, να σας θέσω κάποια ερωτήματα. Από τα διθυραμβικά άρθρα περί της ποιότητας της ποικιλίας καλαμών, πώς φτάσαμε στο σημείο να μην υπάρχει κανένα ρεπορτάζ τόσον καιρό; Τι έχει συμβεί και υπάρχει κάθετη πτώση των τιμών; Πώς εξηγείται το γεγονός της μείωσης του ενδιαφέροντος για τις ελιές παρόλο την μείωση των τιμών; Κυκλοφορούν σενάρια για εισαγωγή ελιών από τρίτες χώρες (βάσιμα για τον απλό παραγωγό, ώστε να δικαιολογείται το μειωμένο ενδιαφέρον). Έχετε κάποια πληροφορία περί τούτου; Αν ευσταθούν τα συγκεκριμένα σενάρια, τι αντίκτυπο πιστεύετε ότι θα έχει για την υποβάθμιση του προϊόντος της ελιάς καλαμών; Δεν θα ήθελα να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια χωρίς αποδείξεις, αλλά περιμένω τουλάχιστον την απάντησή σας, ως ένδειξη σεβασμού στους αναγνώστες (με την ευκαιρία, διαβάζω πολύ ωραίες απόψεις στα σχόλια). Με εκτίμηση, Γιώργος Α.
Απάντηση30-06-2019 16:13Γιάννης Μ
Καλησπέρα είμαι από το γεράκι Λακωνίας είμαι παραγωγός ελιάς Καλαμών συμφωνώ σε πολλά πράγματα που έχω διαβάσει αλλά διαφωνώ ότι είμαστε άπληστοι οι παραγωγοί!!! Δεν μπορώ να ξέρω τι γίνεται σε άλλα μέρη αλλά μπορώ να σας πω με σιγουριά πως προσωπικά έψαχνα εμπόρους-μεσαζοντεσ να πουλήσω από τον Μάρτιο και δεν μπορούσα και αυτό συμβαίνει ακόμα και σήμερα δεν είναι επιλογή μας που δεν έχουμε πουλήσει ακόμα αλλά μας αναγκάζουν να μην μπορούμε να πουλήσουμε αναλογικά να σας πω πως το γεράκι Λακωνίας σαν περιοχή έχει περίπου 13.000 τόνους βρώσιμης ελιάς Καλαμών και από τον Γενάρη μέχρι τώρα υπολογίζετε πως έχουν πουληθεί περίπου 3.000
Απάντηση28-01-2019 22:57Σπύρος Κ
Το άρθρο έχει 2 ανακρίβειες, την σεζόν 16-17 το 95+% των παραγωγών πληρώθηκαν με 1,2 έως 3€ το πολύ (όχι ότι είναι λίγο), επίσης οι ελιές φετινής εσοδειας είναι στα 2€ βαριά 2,1€ οπότε μην παρουσιάζετε τους παραγωγούς ως απληστους και αχαριστους και τους μεταποιητες ως ψυχουλες που χρυσοπληρωνουν τους αγρότες! Αυτό με την αποθήκευση της ελιάς από τους παραγωγούς έχει παραγίνει και σε κάποιες περιπτώσεις τίθεται θέμα ασφάλειας του προϊόντος, υπάρχουν παραγωγοί που αποθηκεύουν τις ελιές σε ακατάλληλα σημεία όπου μέσα στους κάδους πολλές φορές βρίσκουν ποντικια γάτες κλπ με ορατό το κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή, ίσως για την καταπολέμηση του προβλήματος μια καλή λύση θα ήταν μετά το πέρας της συγκομιδής όποιος επιθυμεί να αποθηκεύσει το προϊόν του να είναι σε συνθήκες συσκευαστηριου με πιστοποίηση ISO 9001 !!!
Απάντηση26-01-2019 19:58Dimitris M.
Το μεγάλο θέμα της "δίκαιης" τιμής για τις ελιές Καλαμών και της τακτικής των παραγωγών να αποθηκεύουν τις ελιές σε κάδες μη αφήνοντας τους μεταποιητές να έχουν την επιθυμητή ροή του προϊόντος τείνει να γίνει καραμέλα στα χείλη των μεταποίητων στις δύσκολες χρονιές όταν υπάρχει μειωμένη παραγωγή. Σε αρκετές συζητήσεις έχω έρθει σε αντιπαράθεση με μεταποιητές για αυτό το θέμα και έχω προτείνει τη συμφωνία "δίκαιης" και σταθερής τιμής για τους παραγωγούς και τους μεταποιητες - εξαγωγείς. Η πρόταση από τους μεταποιητές είναι να δούνε οι αγρότες το κόστος παραγωγής τους να συνυπολογήσουν το ποσοστό κέρδους που θέλουν και να βγει αυτή η "δίκαιη τιμή" η πρόταση ή δική μου είναι να δουν οι μεταποιητές πόσο μπορούν να πουλήσουν να αφαιρέσουν τα έξοδα συσκευασίας και επεξεργασίας μείον το ποσοστό κέρδους για την εταιρία τους και να βγει η "δίκαιη τιμή" για τους παραγωγούς. Και στις δύο περιπτώσεις εκεί που θα είναι δύσκολη η συμφωνία είναι το ποσοστό κέρδους γιατί όλοι προσπαθούν για το μέγιστο, όμως κακά τα ψέματα έχουμε ένα δυναμικό προϊόν στα χέρια μας και οι δυο πλευρές, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να το καταστρέψουμε, οι μεν παραγωγή με το να κρατάμε τις ελιές μέχρι εσχάτων και οι δε μεταποιητές με τις εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας προϊόντος, στο βωμό του ευκαιριακού και προσωρινού κέρδους. Αν θέλουμε να έχουμε συνέχεια πρέπει επιτέλους να βρούμε την χρυσή τομή και οι δύο πλευρές μαζί.
Απάντηση25-01-2019 20:15Ilias v
Οι παραγωγοι δεν πρεπει να ξεχνουν οτι απολαμβανουν καλες τιμες γιατι η μεταποιητικη βιομηχανια επενδυσε τεραστια κεφαλαια στην προωθηση στο εξωτερικο, δεν θελω να πω οτι το εκανε για την ψυχή της μάνας της Να ξερετε ομως οτι μεγαλη ανοδος της τιμης αυξανει τα ρισκα για τους εξαγωγεις που πολλες φορες αναγκάζονται να χασουν αγορες μπροστα στον κινδυνο να πτωχευουν, το αποτελεσμα θα ειναι να μεινει πλεονασματικη η αγορα σε βαθος χρονου, αυτο θα ριξει τις τιμες Οι αγροτες βεβαια δεν μπορουν να πεισθουν οτι μεγαλη ανοδος της της τιμης θα φερει πτωση, οποτε θα το κανονισει αυτο η νομοτελεια
Απάντηση25-01-2019 11:48γιώργος
Agronews κάνε πλάτες στους μεταποιητές. είναι δίκαιη τιμή φέτος τα 2,10 ε σπεκουλαδόρε; αν τη νέα χρονιά έχουμε υπερπαραγωγή, ποια θα είναι η δίκαιη τιμή;
Απάντηση25-01-2019 00:45Ιωάννης Σ.
Αν ο μεταποιητής θέλει να'ναι εντάξει με τα συμβόλαιά του κ τις εξαγωγές του, γιατί δεν παίρνει τις ελιές φρέσκιες σε νορμάλ τιμή; Έχω εγώ όρεξη να τις αποθηκεύω σε κάδες νομίζουν; Όχι. Απλώς δεν πουλάω το προϊόν μου σε ξεφτίλα τιμή. Αν ένας μεταποιητής μου έδινε στάνταρ τιμή κάθε χρόνο, θα του τις έδινα. Ασχέτως αν θα έχανα. Αλλα μάλλον δεν τους συμφέρει. Πολλοί παραγωγοί (πιθανώς οι μισοί κ βάλε) έχουν άμεσες ανάγκες ρευστού και πουλάνε τμηματικά για να καλύψουν τα αναγκαία. Εκεί χτυπάνε οι εμπόροι κ οι μεσίτες. Στην ανάγκη του αγρότη. Πέρσι οι ελιές ήταν ψιλές, δεν περνάνε από τα εκπυρηνωτικά κ μπλα μπλα, τιμή μηδέν. Φέτος οι ελιές είναι πολύ χοντρές θέλουμε κ άλλα μεγέθη μικρότερα κ μπλα μπλα. Αδιάθετο το προϊόν και πάλι. Πολύ στρεβλή η αγορά. Αλλά μάλλον για καλό θα μας βγει. Και η λύση είναι στο χέρι μας (τους παραγωγούς). Να συνεταιριστούμε, να δημιουργήσουμε ομάδες κ οργανώσεις παραγωγών. Να πουλάμε το προϊόν μας μαζικά απευθείας στα εγροστάσια. Να βρίσκουμε μόνοι μας πελάτες κάνοντας τυποποίηση. Να κάνουμε στην άκρη τους μεσίτες κ τα φερέφωνά τους.
Απάντηση24-01-2019 23:17ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Δεν θέλουν να πληρώσουν. Μήπως ψάχνουν δικαιολογία για εισαγωγές;
Απάντηση24-01-2019 23:07Kώστας
Αυτοί οι προχειροι αποθηκευτικοί χώροι πού εμεις οι αγρότες τις ονομάζουμε καδες έχουν απολυμανθεί δυο φορές το χρόνο και μετά την έξοδο του καρπού αλλά και πριν την αποθήκευση τις νέας παραγωγής όσο για τη διατήρηση που είναι μόνο με αλάτι ας μας εξηγήσει ένας μεταποιητής αν είναι ποιό υγειηνή η καυστική σόδα που τις εβαπτίζουν καθώς και ένα σωρό χημικά πού ριχνουν γιά να γίνουν ποιό γρήγορα ώστε να τις διαθέσουν στις αγορές Ποιό κάτω έχω αντιγράψει ένα άρθρο. '' Ποιες ελιές, όμως, είναι «φυσικές» και ποιες δεν είναι; Δηλαδή, οι άλλες τι είναι «αφύσικες» ή «τεχνητές»; Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι πρόσφατα έκανα αυτή την ερώτηση σε δέκα γεωπόνους (που δεν εργάζονται στον τομέα της ελιάς), αλλά και σε άλλους και δεν πήρα ούτε μία σωστή απάντηση. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η γνώση και η ενημέρωση του καταναλωτή στο θέμα αυτό είναι εντελώς ανύπαρκτη και αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς (Codex Alimentarius Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας), φυσικές ελιές ή μη επεξεργασμένες (natural untreated) είναι αυτές που, κατά την παρασκευή τους, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αλκαλικά διαλύματα (καυστική σόδα ή ποτάσα). Οι ελιές, στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοια διαλύματα, δεν μπορούν να αποκαλούνται φυσικές, αλλά επεξεργασμένες ή treated, καθώς αυτές έχουν εμβαπτιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα σε διάλυμα καυστικής σόδας (ΝαΟΗ).Είναι βέβαιο ότι η σόδα δεν δρα επιλεκτικά μόνο στις ανεπιθύμητες (;) πικρές ουσίες της ελιάς, αλλά στο σύνολο των στοιχείων της, καταστρέφοντας και μεγάλο μέρος από τις ωφέλιμες για τον άνθρωπο ουσίες και προκαλώντας συνολικά υποβάθμιση της διατροφικής της αξίας. Επίσης, είναι σήμερα γνωστό ότι πολλές έρευνες υποδεικνύουν ότι ακριβώς σε αυτές τις πικρές ουσίες οφείλονται οι αντιοξειδωτικές αντιφλεγμονώδεις και οι (πιθανά) αντικαρκινικές ιδιότητες του καρπού της ελιάς.'' Άρα για όλα φταίει το αλάτι τα συμπερασματα δικά σας...
Απάντηση24-01-2019 20:29Nikos
Οι εταιρείες μεταποίησης όλα αυτά τα χρόνια εκμεταλλευόταν τους παραγωγούς και τους "εκλεβαν" με τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Τώρα που κάποιοι ξύπνησαν κ αποθηκεύουν το προϊόν δεν τους αρέσει, δήθεν χαλάει η ποιότητα...Η ποιότητα κύριοι φέτος είναι χάλια, και ευθύνεται η δακοπροσβολη σε αυτό, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του (κρατικοί μηχανισμοί - παραγωγοί - μεσίτες κ έμποροι) και οι μεταποιητες ας ξεκινήσουν συμβολαιακη γεωργία με τους παραγωγούς, για να μην έχουν τέτοια θέματα, αλλά μήπως δεν τους συμφέρει?
Απάντηση