BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Στον ΠΟΕ το ισπανικό αίτημα για τους δασμούς στις επιτραπέζιες ελιές

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) προσφεύγει η Κομισιόν, σχετικά με τους υψηλούς δασμούς που από το προηγούμενο καλοκαίρι επέβαλε μονομερώς η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές ισπανικών μαύρων επιτραπέζιων ελιών, και επέφερε απώλειες των 20 εκατ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2018.

planas1

Πέτρος Γκόγκος

5
0

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα Αgronegocios, η Κομισιόν, που έχει κινησει τις διαδικασίες προσφυγής από τις 25 Ιανουαρίου, θα προσπαθήσει να αποδείξει στα κεντρικά του ΠΟΕ στην Γενεύη, πως τόσο υψηλοί δασμοί όσο αυτοί που επέβαλε η κυβέρνηση του Τραμπ είναι παράνομοι. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τους Ισπανούς εξαγωγείς για μονοπώλιο στην αμερικανική αγορά επιτραπέζιων ελιών, λόγω των χαμηλών τιμών που σύμφωνα με τις κατηγορίες του λόμπι της Καλιφόρνια, καθίστανται δυνατές λόγω των επιδοτήσεων της ΚΑΠ.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, ο υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας, Λουίς Πλάνας, υποστήριξε πως έπειτα από τις ενέργειες της ΕΕ, οι ΗΠΑ ίσως φανούν περισσότερο διαλλακτικές στο ζήτημα που απασχολεί έντονα την ισπανική βιομηχανία ελιάς και ελαιολάδου. «Ελπίζουμε πως οι ΗΠΑ ίσως είναι περισσότερο ανοικτές πλέον ως προς το ζήτημα αυτό, διατηρούμε την αισιοδοξία μας και εμπιστευόμαστε τον ΠΟΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισπανός υπουργός, λίγο πριν την είσοδό του στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, ενώ προσέθεσε πως «σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι πως η Κομισιόν ενεργοποιήθηκε και έπραξε προς το συμφέρον της ΚΑΠ».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Πέτρε Ντέα, υποστήριξε πως «η Κομισιόν είναι διαβασμένη», ενώ ευχαρίστησε τον επίτροπο Χόγκαν και την  επίτροπο εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο συγκεκριμένος τύπος επιτραπέζιων ελιών, στην αγορά των ΗΠΑ με προέλευση από την Ισπανία, κατέγραψε απώλειες σε όγκο κατά 2.200 τόνους. Συγκεκριμένα, ενώ τον Αύγουστο του 2017, η αγορά της βορείου Αμερικής απορρόφησε 3.220 τόνους, τον επόμενο χρόνο, έφτασαν εκεί μόλις 1.020 τόνοι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία