BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ιστορικά υψηλά επίπεδα τιµών πιάνουν τα κρεμμύδια σε Ελλάδα και Ευρώπη

Από τον Αύγουστο και ανά δεκαπενθήµερο η τιµή παραγωγού κρεµµυδιού, κινούνταν ανοδικά, ξεκινώντας από τα 30 λεπτά και φτάνοντας στην αποκορύφωση, τα 70 λεπτά το κιλό.

kremidi

Πέτρος Γκόγκος

60
0

Έπειτα από απανωτές χρονιές χαµηλών τιµών παραγωγού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, οι καλλιεργούµενες εκτάσεις µειώθηκαν. Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, µε αποκορύφωµα την ξηρασία του καλοκαιριού που χτύπησε πολλές περιοχές στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, οδήγησαν σε µειωµένες αποδόσεις στο κρεµµύδι φέτος. Έτσι, η ιδιαίτερη ζήτηση που αποτυπώνεται στις τιµές τους τελευταίους µήνες,αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στα παραπάνω.

Μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήµερο του Ιανουαρίου, η τιµή αναχώρησης του προϊόντος από την αποθήκη κυµάνθηκε στα 65 µε 70 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι το αντίστοιχο διάστηµα, τα κόκκινα ελληνικά κρεµµύδια έφευγαν από τις αποθήκες στα 24 µε 25 λεπτά το κιλό. Σύµφωνα µε τα στοιχεία, η παραγωγή για το 2018 ήταν µειωµένη και στη χώρα µας, µε µια µέση στρεµµατική απόδοση κοντά στους 4-4,5 τόνους ανά στρέµµα, όταν συνήθως η απόδοση αγγίζει τους 5,5 τόνους ανα στρέµµα, αναφέρει στην εφηµερίδα Agrenda ο Γιάννης Μάντζαρης, εκπρόσωπος της εταιρείας Αγροδίκτυο Μάντζαρης-Παραπούλης µε έδρα τη Θήβα. Να σηµειωθεί ότι αντίστοιχες τιµές απολαµβάνουν και οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, όπως µας εξηγεί ο ίδιος, αφού τη στιγµή αυτή, Ισπανία και Αυστρία εξάγουν µε τιµή αναχώρησης τα 55 λεπτά το κιλό. 

 

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda κυκλοφορεί στα περίπτερα το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου μαζί με το περιοδικό Profi

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία