BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Πουσάρει την αγορά σκληρού η επιστροφή της Αλγερίας, όσο ακόμα είναι θετικό το κλίμα λόγω Τυνησίας

Σε σταθερή, αν και µικρή, ανοδική τροχιά κινείται από τις αρχές του νέου έτους το σκληρό σιτάρι, προσφέροντας µια συγκρατηµένη αισιοδοξία τόσο στους παραγωγούς, όσο και σε εµπόρους και µεσίτες. Και µπορεί να µην αναµένεται κάποιο ράλι στις τιµές, δεδοµένου ότι τα αποθέµατα είναι ήδη αρκετά, ωστόσο το βέβαια είναι ότι δεν θα υπάρξει κάποια κίνηση προς τα κάτω. Αφορµή η ενίσχυση της παγκόσµιας ζήτησης, η οποία επιβεβαιώνεται από τους δύο διαγωνισµούς της Τυνησίας από τις αρχές του έτους, αλλά και την επανεµφάνιση της Αλγερίας που είχε να αγοράσει από τον Απρίλιο του ’18. Οι δύο αυτοί παράγοντες βοήθησαν τις τιµές να ξεκολλήσουν από τα χαµηλά, να αδιαφορήσουν κάπως για τα ακόµα υψηλά παγκόσµια στοκ και να δείξουν πως µάλλον τα χαµηλά τα έχουµε δει οπότε ή κοιτάµε υψηλότερα ή απλά δεν κινδυνεύουµε για πιο κάτω.

sitari_3

Ελένη Δούσκα

11
0

Σηµειωτέον ότι στην ευρωπαϊκή αγορά αναµένεται λιγότερη ποσότητα σκληρού σίτου στη νέα σοδειά, καθώς τα στρέµµατα µειώθηκαν σχεδόν παντού. Βέβαια εξαρτόµαστε και από τις καιρικές συνθήκες, δεδοµένου ότι αν είναι σηµαντικά ευνοϊκές µπορεί και να καλυφθούν οι απώλειες από τις εκτάσεις. Αν όµως αρχίσουν τα προβληµατάκια µπορεί να σηµειωθούν και απότοµες άνοδοι τιµών.

Την ίδια ώρα, στον Καναδά αλλά και στις ΗΠΑ, αναµένονται σηµαντικές µειώσεις στις εκτάσεις, αλλά στην περίπτωση του Καναδά έχουµε ακόµα πολλά αποθέµατα τα οποία θα πρέπει να βρουν αγοραστή.

Η εικόνα των αποθεµάτων δεν είναι φυσικά όσο βαριά ήταν πέρυσι, αλλά οι αναλυτές τονίζουν ότι και στη νέα σεζόν όπως δείχνουν τα πράγµατα οι αγοραστές δεν θα δυσκολευτούν να βρουν τις ποσότητες που χρειάζονται. Επίσης θετικό είναι και το γεγονός ότι οι δείκτες του Καναδά είναι αυξηµένοι από τα µέσα ∆εκεµβρίου ‘18 κατά σχεδόν 15 δολάρια ο τόνος. Αυτό σηµαίνει ότι και σε αυτή την περίπτωση οι αναλυτές περιµένουν µια ανοδική πορεία χωρίς στοιχεία υπερβολής.

Τέλος, πρέπει να σηµειωθεί ότι σιγά σιγά χτίζεται ξανά η διαφορά τιµής (spread) µεταξύ σκληρού και µαλακού σίτου. Υπενθυµίζεται ότι στη φετινή σεζόν είχαµε φτάσει σχεδόν να έχουν τις ίδιες τιµές οι δύο ποικιλίες και αυτό ιστορικά αποτελεί στρέβλωση. Ωστόσο, σύµφωνα µε τους αναλυτές, εδώ και κάποιες εβδοµάδες η διαφορά διευρύνεται µε τα σκληρά να ενισχύονται.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda κυκλοφορεί στα περίπτερα το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου μαζί με το περιοδικό Profi
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία