BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ανέκαμψαν οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων τον Ιανουάριο λέει ο FAO

Με το δεξί ξεκίνησαν την νέα χρονιά οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, με τον Δείκτη Τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), να ισορροπεί στις 164,8 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 1,8% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

FAO

8
0

Αν και ενισχυμένες από την ανάκαμψη των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων και των ισχυρότερων επιδόσεων των φυτικών ελαίων, οι διεθνείς τιμές των αγροτικών προϊόντων βρίσκονται και πάλι 2.2% κάτω από τις αντίστοιχες τιμές του Ιανουαρίου του 2018.

Ειδικότερα,  ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO εκτινάχθηκε 7,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ανακόπτοντας μία 7μηνη περίοδο μειώσεων. Ο FAO ανέφερε ότι κύριος παράγοντας της αύξησης ήταν οι περιορισμένες εξαγωγές της Ευρώπης, λόγω της ισχυρής εσωτερικής ζήτησης. Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων αυξήθηκε 4,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης των δημητριακών αυξήθηκε οριακά, καθώς επίσης και ο δείκτης τιμών του κρέατος, ο οποίος έμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού.

Παράλληλα, ο FAO, αναθεώρησε την τελευταία πρόβλεψή του για την παραγωγή δημητριακών το 2018 σε 2,611 δισ. τόνους, κάτι που αντανακλά τις ανοδικές αναθεωρήσεις για το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι.

Οι παραγωγικές προοπτικές για το 2019 του FAO, κάνουν ακόμα λόγο για αυξήσεις της παραγωγής στην Ευρώπη και την Ρωσία, όπου ο ευνοϊκός καιρός έχει βοηθήσει έως τώρα τις σοδειές, ενώ ταυτόχρονα και οι σπορές αναμένεται να αυξηθούν, κυρίως λόγω των ελκυστικών τιμών.

Επιπλέον ο FAO αναθεώρησε προς τα πάνω την κατανάλωση δημητριακών για την εμπορική περίοδο 2018/19, στους 2.657 εκατ. τόνους, κάτι που σηματοδοτεί μια αύξηση κατά 1,7% συγκριτικά με την περίοδο 2017/18. Την τάση αυτή ενισχύει η χρήση σιτηρών σε ζωοτροφές, ενώ συνδυαστικά, η ξηρασία στην Αυστραλία, καθιστά υποχρεωτικές περισσότερες εισαγωγές. Αξίζει να σημειωθεί πως και Κίνα, Μεξικό και ΗΠΑ προχωρούν σε μια χρήση δευτερευόντων σιτηρών σε επίπεδα ρεκόρ.

Δεδομένου ότι η κατανάλωση θα ξεπεράσει την παραγωγή, σημειώνεται πως τα τελικά αποθέματα θα μειωθούν κατά 45 εκατ. τόνους, ή αλλιώς 5,6% κάτω από τα αρχικά αποθέματα. Σε ό,τι αφορά τέλος το παγκόσμιο εμπόριο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του FAO, αυτό θα προσεγγίσει τους 416 εκατ. τόνους, οριακά χαμηλότερα από την χρονιά ρεκόρ 2017/18.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία