Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Αµφισβητείται η υπεροχή των «Τop 10» της ντοµάτας

Kατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, νέες αναπτυσσόµενες δυναµικές, κλείνουν την ψαλίδα ανάµεσα στις ηγέτιδες εθνικές βιοµηχανίες επεξεργασίας ντοµάτας και τις βιοµηχανίες του υπόλοιπου κόσµου. Ο αντίκτυπος του γεγονότος αυτού στη ροή του παγκόσµιου εµπορίου είναι έντονα αισθητός, σύµφωνα µε δηµοσίευµα του tomatonews.com, επειδή. Τα τελευταία 30 χρόνια 15 χώρες κυριάρχησαν στη λίστα µε τις κορυφαίες 10 εθνικές βιοµηχανίες επεξεργασίας ντοµάτας, µε τον πυρήνα του 2019 να αποτελείται από Καλιφόρνια, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ιράν, Πορτογαλία, Βραζιλία, Χιλή και Ουκρανία. 

ntomata_36sel

Χρήστος Διαμαντόπουλος

185
0

Ελλάδα, Τυνησία, Μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, Καναδάς και Αργεντινή βρέθηκαν σε σταθερή τροχιά γύρω από αυτό το «Τop 10», για µεγάλο διάστηµα. Μέχρι το 2009, ο εκάστοτε πυρήνας των δέκα κορυφαίων βιοµηχανιών ευθυνόταν για το 89% των συνολικών εργασιών. Χρειάστηκαν 20 χρόνια, από το 1989 που ξεκίνησαν από το 83%, προκειµένου να χτιστεί αυτό το ολιγοπώλιο. Φέτος, αν οι εκτιµήσεις για 31,1 εκατ. τόνους επιβεβαιωθούν, οι χώρες αυτές θα επιστρέψουν στο 83%. Το 2009 ο όγκος που επεξεργάστηκε άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 38,3 εκατ. τόνων. Το 2018 έπεσε στους 28,89 εκατ. τόνους.

Η απώλεια αυτή της επιρροής των δέκα µεγάλων γίνεται όλο και πιο αισθητή αφού εκφράστηκε σε ένα πλαίσιο µείωσης της παγκόσµιας δραστηριότητας των ισχυρών βιοµηχανιών, κάτι που σηµατοδοτεί παράλληλα µια µε αργούς ρυθµούς συρρίκνωση της ζήτησης. Το παραπάνω αντικατοπτρίζεται από την σταδιακή υποχώρηση του όγκου επεξεργασµένης ντοµάτας που εξάγεται ανά τον κόσµο, ιδίως από τους µεγάλους παίχτες. Ωστόσο µια προσεκτικότερη µατιά δείχνει πως ο ανταγωνισµός δεν προέρχεται από την άνοδο κάποιας συγκεκριµένης χώρας.  

∆υο µηχανισµοί είναι υπαίτιοι για την απώλεια της επιρροής. Αφενός η ανάπτυξη νέων τεχνολογικών απαιτήσεων σε ό,τι αφορά την επανεπεξεργασία των τελικών προϊόντων ντοµάτας που παράγονται από τις βιοµηχανίες. Η µεταποίησή τους δηλαδή από άλλες βιοµηχανίες τροφίµων, λόγω τεχνολογικής προόδου. Παράλληλα αναπτύχθηκε ένας λιγότερο εστιασµένος ανταγωνισµός που στηρίζεται στην εδραίωση τοπικών και περιφερειακών εφοδιαστικών αλυσίδων, που αντικατέστησαν εισαγωγικές ροές από µακρινές πηγές.

Μέχρι τις αρχές του 2000, η έλλειψη των παραγόντων αυτών ενίσχυσαν την ανάπτυξη των µεγάλων βιοµηχανιών, ενώ η εµφάνισή τους µείωσε την ψαλίδα ανάµεσα στους ρυθµούς ανάπτυξης των συνολικών όγκων που επεξεργάστηκαν από τον πυρήνα των κορυφαίων βιοµηχανιών. Ειδικότερα, από το 1989, η παγκόσµια βιοµηχανία επεξεργασίας αναπτύχθηκε µε ρυθµούς 1,75%. Μέχρι το 2009, οι κορυφαίες βιοµηχανίες επεξεργάζονταν χρόνο µε το χρόνο επιπλέον 3,9% πρώτη ύλη.

Το τονάζ που επεξεργάστηκαν οι βιοµηχανίες του υπόλοιπου κόσµου από το 2009 και µετά, αυξανόταν κατά 100.000 τόνους ετησίως, όταν το προηγούµενο διάστηµα η ανάπτυξη δεν ξεπερνούσε τους +70.000 ετησίως, καταγράφοντας ρυθµό ανάπτυξης 1,9% ως σήµερα. Από την άλλη, το ίδιο διάστηµα, ο ρυθµός ανάπτυξης των µεγάλων βιοµηχανιών υποχωρεί µε ρυθµό 2% ετησίως. ∆ιαµορφώνεται έτσι µια κατάσταση στην αγορά όπου οι µεγάλοι γίνονται µικρότεροι και οι µικροί µεγαλύτεροι.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως στα περίπτερα την Παρασκευή 8 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Fresher

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία