Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Έπιασε τα 81 σεντς η αγορά βάµβακος, απαραίτητη η αντίσταση στην πτώση

Ένα βήµα πριν πιάσει τα υψηλά από την αρχή του έτους βρίσκεται η χρηµατιστηριακή αγορά βάµβακος, µε την ανάκαµψη να πυροδοτείται αφενός από το καλύτερο κλίµα στις διαπραγµατεύσεις για τον εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας και αφετέρου από τη δραστηριότητα στη φυσική αγορά. Μάλιστα, στην αγορά µας οι τελευταίες πωλήσεις, που αφορούν φιξαρίσµατα παλιών συµβολαίων, έγιναν στα επίπεδα των 80-81 σεντς ανά λίµπρα, που σηµαίνει 1,58 ευρώ το κιλό για πολύ καλές φετινές ποσότητες βάµβακος.

22_2

Ελένη Δούσκα

431
1

Βέβαια, δεν αποκλείεται η αγορά να κάνει ένα «γύρισµα», γεγονός που δεν πειράζει, αρκεί να µείνει όσο πιο κοντά στα 74-75 σεντς ανά λίµπρα και να µην επιστρέψει στα παλιά επίπεδα περί τα 72 σεντς. Σε κάθε περίπτωση, για να επιβεβαιωθεί το θετικό µοµέντουµ που αναµένεται στη χρηµατιστηριακή αγορά, είναι απαραίτητη µια αντίσταση στην πτώση. Άλλωστε, να σηµειωθεί ότι όλο το προηγούµενο διάστηµα οι κερδοσκόποι ήταν τοποθετηµένοι βαριά στην πτώση µε αποτέλεσµα η αγορά να γυρνάει το τελευταίο διάστηµα. Αυτό σηµαίνει πως σύντοµα θα πρέπει να βγουν από τις θέσεις τους κι όταν γίνεται αυτό πάντα τεχνικά υποστηρίζεται η αγορά.

Εν τω µεταξύ, η Κίνα έχει αγοράσει πολλά βαµβάκια αλλά λόγω του εµπορικού πολέµου όχι αµερικανικά, καθώς έχει αποφασίσει να τα αντικαταστήσει µε βραζιλιάνικα, τα οποία θα αυξηθούν τη νέα σοδειά σηµαντικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι µπορεί να φτάσουν και τους 2,7 εκατ. τόνους. Παράλληλα αγόρασαν αρκετές ποσότητες και από την Αυστραλία και την Ινδία. Μάλιστα γράφτηκε πως επειδή αγόρασαν πολλά από την Ινδία, ενδεχοµένως η εν λόγω χώρα να χρειαστεί τελικά στη νέα σεζόν να προβεί σε εισαγωγές ίνας, κάτι που έχει καιρό να κάνει σε µεγάλο βαθµό.

Τέλος, σηµειώνεται ότι µειωµένη κατά 2 σεντς ανά λίµπρα σε σχέση µε τις εκτιµήσεις του προηγούµενου µήνα αναµένει την ετήσια µέση τιµή βάµβακος το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας (USDA), η οποία θα κυµανθεί σύµφωνα µε την πιο πρόσφατη έκθεση προσφοράς και ζήτησης ανάµεσα στα 69 και τα 71 σεντς. Σε ό,τι αφορά την παγκόσµια παραγωγή, οι εκτιµήσεις του Μαρτίου κάνουν λόγο για µεγαλύτερη σοδειά, περισσότερα αποθέµατα και ελαφρώς ασθενικότερη εµπορική δραστηριότητα, σε σχέση µε αυτές του Φεβρουαρίου. Τα τελικά αποθέµατα της τρέχουσας εµπορικής περιόδου, υπολογίζονται στα 76,1 εκατ. δεµάτια, δηλαδή 5,1 εκατ. δεµάτια λιγότερα από εκείνα της προηγούµενης σεζόν. 

 

Ανοδικό το µοµέντουµ στα χρηµατιστήρια για το βαµβάκι

Οι τιµές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, πλησιάζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους. Η δυναµική αυτή οφείλεται στους εξής παράγοντες: Επικρατεί αισιοδοξία στην εύρεση λύσης στον περιβόητο εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας, οι ακραίες καιρικές συνθήκες στο Τέξας δηµιουργούν φόβους για τις νέες σπορές, η σοδειά της Ινδίας δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των κλωστηρίων της Κίνας. Παράλληλα, οι κερδοσκόποι δείχνουν αν θέλουν να υποστηρίξουν µε νέες τοποθετήσεις, ενώ το δολάριο διόρθωσε σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα, γεγονός το οποίο στηρίζει τις τιµές εµπορευµάτων.

Σηµειώνονται κάποιες µικρές ποσοτικά πωλήσεις σε τιµές στα 80-81 σεντς ανά λίµπρα µόνο όµως για λευκά και ποιοτικά βαµβάκια. Οι υποδεέστερες ποιότητες κυµαίνονται σχεδόν 3 σεντς ανά λίµπρα χαµηλότερα. Αγοραστές είναι κυρίως τουρκικά κλωστήρια αλλά και λίγοι εµπορικοί οίκοι. Τα αποθέµατα λιγοστεύουν, το χρηµατιστήριο δοκιµάζει υψηλότερα επίπεδα και είναι επόµενο οι νέες προσφορές να µειώνονται. Παράλληλα, η χρηµατιστηριακή άνοδος δίνει την ευκαιρία για φιξαρίσµατα παλιότερων συµβολαίων σε ανοιχτή τιµή. Μάλιστα, όσο η τελική τιµή πλησιάζει τα 80 σεντς ανά λίµπρα τόσο αυξάνονται οι εντολές για κλεισίµατα τιµών. 

 

Το ισχυρό δολάριο πίεσε τη νέα τιµή διαγωνισµού της Τυνησίας

Οι κλεισµένες εξαγωγές σε σκληρό σιτάρι από τη χώρα µας σχεδόν ολοκληρώνονται (µένει ένα καράβι ακόµα), εντούτοις ο τελευταίος διαγωνισµός από την Τυνησία για σαφώς µικρότερη ποσότητα (42.000 τόνους) έκλεισε στα επίπεδα των 280 δολαρίων ο τόνος παραδοτέα σε λιµάνι τους. Η τιµή είναι χαµηλότερη από τον προηγούµενο διαγωνισµό και αυτό δικαιολογείται εν µέρει στην ισχυροποίηση του δολαρίου. Στο εσωτερικό δεν σηµειώνονται πλέον πολλές πράξεις και είναι λογικό καθώς οι έµποροι/εξαγωγείς δείχνουν πως κάλυψαν τις πωλήσεις τους, πληρώνοντας µέχρι πρότινος µέχρι τα 21,5 λεπτά το κιλό στον παραγωγό.

Στη νέα λίστα της Φότζια, για ποιοτικά στάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12,5% η τιµή αποθήκης παραγωγού κυµαίνεται στα 239-244 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

15-03-2019 14:15Akis

Που τα είδες τα 81 cents και εγώ δεν τα βλέπω;;;;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία