BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Αδειάζουν οι αποθήκες για το σιτάρι που βρίσκει ζήτηση

Η πρόσφατη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού σιταριού στο κομμάτι των εξαγωγών, αποτυπώνεται στα στατιστικά του USDA, το οποίο αναθεώρησε προς τα πάνω τον όγκο των συνολικών αποστολών σιταριού από τα ευρωπαϊκά λιμάνια, οι οποίες κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο θα φτάσουν τους 23 εκατ. τόνους.

36_pin_7

9
0

Η παγκόσμια προσφορά σιταριού εκτιμάται μειωμένη, γεγονός που αποδίδεται στις προβλέψεις του USDAγια μικρότερη του αναμενομένου παραγωγή σε Καζακστάν και Ιράκ. Το εμπόριο ωστόσο αποτυπώνεται στα στατιστικά της υπηρεσίας ελαφρώς υψηλότερο, καθώς η ζωηρή κινητικότητα στις εξαγωγές της ΕΕ και της Βραζιλίας, ισοσταθμίζουν και με το παραπάνω τη μειωμένη δραστηριότητα ΗΠΑ και Μεξικό. Μάλιστα στην περίπτωση της ΕΕ, οι αυξημένη εμπορική δραστηριότητα αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της σεζόν. Ταυτόχρονα, Αλγερία, Μαρόκο και Φιλιππίνες ανεβάζουν την ζήτηση, αυξάνοντας τις εισαγωγές τους. Τα τελικά αποθέματα υπολογίζονται στους 270.5 εκατ. τόνους, 3% κάτω σε σχέση με πέρυσι.

Περισσότερο καλαμπόκι αναμένεται να εισάγει η ΕΕ κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, τόσο συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου, όσο και συγκριτικά με την προηγούμενη εμπορική περίοδο. Ειδικότερα, τα κράτη-μέλη εισήγαγαν από τρίτες χώρες περί τους 18,4 εκατ. τόνους το 2017-18, ενώ φέτος αναμένεται μέχρι το κλείσιμο της σεζόν να εισάγουν πάνω από 21 εκατ. τόνους. Ανάμεσα στις σημαντικότερες αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο, το USDA ξεχωρίζει τις μειωμένες αποστολές καλαμποκιού από τις ΗΠΑ και την αύξηση των εξαγωγών Αργεντινής και Ουκρανία.

Τα τελικά αποθέματα ρυζιού σε παγκόσμιο επίπεδο οδεύουν πως νέο επίπεδο ρεκόρ, αφού αυξημένα κατά 4,6 εκατ. τόνους σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του USDA, αναμένεται να φτάσουν τους 172,2 εκατ. τόνους. Σε αυτό συμβάλει και η μεγάλων διαστάσεων αύξηση της παραγωγής σε Ινδία, της οποίας η παραγωγή θα σπάσει το ρεκόρ των 116 εκατ. τόνων, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Η παγκόσμια προσφορά αυξάνεται με ρυθμούς μεγαλύτερους της κατανάλωσης, η οποία αναμένεται να φτάσει τους 492 εκατ. τόνους.

Οι αγορές εξεπλάγησαν από την έκθεση του Μαρτίου, αφού οι έμποροι δεν περίμεναν τόσο μεγάλα αποθέματα στα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα. Ειδικά στην περίπτωση του καλαμποκιού, οι αναλυτές εκτιμούν πως η μείωση των εξαγωγών, αντανακλά την χαμηλή ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών τιμών, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στις προηγούμενες εκτιμήσεις για αύξηση των εξαγωγών Ουκρανίας και Αργεντινής. Σε κάθε περίπτωση οι έμποροι είδαν αρνητικά την έκθεση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία