BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ο καιρός δεν πτόησε τους ελαιοπαραγωγούς που επένδυσαν

Στην Ελλάδα ο δάκος και το γλοιοσπόριο ταλαιπώρησαν τα ελαιόδεντρα, στη Γαλλία έβρεξε περισσότερο από όσο έπρεπε, στις ΗΠΑ ο καύσωνας ήταν το σηµαντικότερο πρόβληµα. Ακόµα, στην Ισπανία και την Αυστραλία η ξηρασία χτύπησε, µε την πρώτη να διασώζεται µέσω της άρδευσης που χρόνο µε το χρόνο γίνεται δυσκολότερη. Τέλος στην Ιταλία, την ελαιοκοµική περίοδο 2018-2019 συνέβησαν όλα τα παραπάνω.

52_pin_3

21
0

Σε δηµοσκόπηση που πραγµατοποίησε το oliveoiltimes.com, στην οποία ερωτήθηκαν 4.832 παραγωγοί σε 30 χώρες ανά τον κόσµο, πώς εξελίχθηκε η ελαιοκοµική περίοδος 2018-2019, τα ακραία καιρικά φαινόµενα, οι αντιστάσεις και η ευαισθησία των ελαιόδεντρων σε αυτά, µονοπώλησαν τις απαντήσεις. Αξιοσηµείωτο είναι και το ότι σχεδόν κανείς από τους συµµετέχοντες στην έρευνα δεν χαρακτήρισε το 2018 ως «συνηθισµένη» χρονιά. Ερωτηθέντες για τις προκλήσεις που επηρέασαν την συγκοµιδή, το 35,6% είπε πως ο δάκος ήταν η βασική αιτία των δυσκολιών, αν και το 61,3% βρήκε τη χρονιά ως άνω του µετρίου.

 Απογοητευτική ήταν η χρονιά για το 38% των συµµετεχόντων. Με όρους ποσότητας, το 66% υποστήριξε πως ήταν έτος µε µεγαλύτερη του µέσου όρου παραγωγή, ενώ το 88,7% αξιολογούν την ποιότητα της παραγωγής τους ως ανώτερη του µετρίου. Παράλληλα, ατυχείς καιρικές συνθήκες, όπως βροχή σε σηµαντικές για την καλλιέργεια περιόδους, όχι αρκετά ψυχρές θερµοκρασίες ή υπερβολική υγρασία, προκάλεσαν προβλήµατα στο 30% των συµµετεχόντων. Ο υπερβολικός καύσωνας απασχόλησε το 23,1% όσων απάντησαν, ενώ το 23,1% δυσκολεύτηκε από τις βροχές και το 21,2% από την ξηρασία. 

 Στην Ελλάδα, η χρονιά αποτυπώνεται στην έκθεση ως η πιο απαιτητική της τελευταίας δεκαετίας, µε τους παραγωγούς να δηλώνουν στον ιστότοπο πως δυσκολεύτηκαν να τα βγάλουν πέρα τόσο στο κοµµάτι της ποσότητας, όσο και  στης ποιότητας. Αρκετοί ήταν αυτοί  οι οποίοι δήλωσαν πως χρειάστηκε να θυσιάσουν περαιτέρω την ούτως ή άλλως µικρή τους παραγωγή, προκειµένου να βρεθούν στο κλείσιµο της συγκοµιδής µε υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προκειµένου να µην πληγεί η φήµη του προϊόντος τους.

 Οι Ιταλοί έσπευσαν να διαψεύσουν τις γενικότητες που ακούστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ελαιοκοµικής περιόδου για την παραγωγή της χώρας τους, προβάλλοντας τα διαφορετικά µικροκλίµατα και terroir της γειτονικής χώρας. Έτσι, αν και πράγµατι οι παραγωγοί της Απουλίας βλέπουν το µέλλον τους στον κλάδο δυσοίωνο λόγω του µένους της Xylella fastidiosa ή οι συνάδελφοί τους στο εσωτερικό της χώρας είδαν τα δέντρα τους να µην αντέχουν το πολικό ψύχος της άνοιξης πέρυσι, στην Τοσκάνη, κατάφεραν να κρατήσουν το επίπεδο ψηλά.

 Μεθοδική άρδευση, υψηλές θερµοκρασίες και πρώιµη συγκοµιδή σε ορισµένες περιοχές της Ιβηρικής, έσωσαν την παρτίδα για τους Ισπανούς σε επίπεδο όγκου παραγωγής, αλλά και ποιότητας, αφού ο καύσωνας του καλοκαιριού δεν άφησε πολλά περιθώρια στον δάκο. «Η ζωή γίνεται πολύ δύσκολη χωρίς οργανωµένη άρδευση» δήλωσε παραγωγός από τη βορειοανατολική Ισπανία. Παρά τα ακραία καιρικά φαινόµενα, οι Ισπανοί κατάφεραν να αυξήσουν τη σοδειά τους.  

 ∆έντρα καταστράφηκαν ενώ πολλά έµειναν χωρίς καθόλου καρπό στην Καλιφόρνια, όπως αναφέρουν παραγωγοί, οι οποίοι δήλωσαν στο oliveoiltimes.com πως έζησαν τη χειρότερη χρονιά 12 ετών, καθώς και την πιο επίµονη ξηρασία. Οι περισσότεροι συνέδεσαν µε την κλιµατική αλλαγή την καλλιεργητική καταστροφή τους, ενώ τώρα αναζητούν διαφορετικά µικροκλίµατα στην ευρύτερη επικράτεια της πολιτείας, για να µπορέσουν να παράγουν καλής ποιότητας ελαιόλαδο. 

Αναλυτικό ρεπορτάζ την εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 22 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία