BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ησυχία στο σκληρό, που βολεύτηκε στα 23 λεπτά, όσο αναμένεται μείωση ακόµα και 20% στις σπορές των Καναδών

Λιγοστές εµπορικές πράξεις και ησυχία χαρακτηρίζουν τις τελευταίες ηµέρες την αγορά σκληρού σίτου στη χώρα µας, µε τα βλέµµατα να είναι στραµµένα στην πορεία της νέας σοδειάς. Από την αρχή του έτους σηµειώθηκαν αρκετοί διαγωνισµοί από Τυνησία και Αλγερία, οι οποίοι καλύφθηκαν και µε ελληνικό προϊόν.

sitari2_2

Ελένη Δούσκα

12
2

Οι εξαγωγές έδωσαν τιµές µέχρι 21.5-23 λεπτά το κιλό στον παραγωγό για τις καλές ποιότητες, ενώ τώρα η αγορά έχει κάπως ηρεµήσει, δεδοµένου ότι και οι µεγάλοι τοπικοί παίκτες είναι υπερ-καλυµµένοι.

Σηµειωτέον ότι επειδή τα αποθέµατα δεν είναι τόσο πολλά πλέον, οι έµποροι αλλά και οι παραγωγοί που τα έχουν κρατήσει αναµένουν κάτι καλύτερο για να ρευστοποιήσουν.  Ειδικότερα όσον αφορά τα λίγα εναποµείναντα πλέον φετινά στοκ, αυτά εκτιµάται ότι θα φύγουν σιγά σιγά καλύπτοντας κενά της αγοράς, λογικά στα επίπεδα τιµών των τελευταίων συµβολαίων, χωρίς δηλαδή σηµαντικές αλλαγές.

Αναφορικά µε τη νέα σοδειά, τα σιτάρια είχαν ένα µικρό θέµα ξηρασίας, µέχρι που έβρεξε την προηγούµενη εβδοµάδα και επανήλθαν. Σύµφωνα µε τους αναλυτές, πολλά θα εξαρτηθούν από τις σπορές των Καναδών, καθώς λέγεται ότι αναµένεται µείωση εκτάσεων σε ποσοστό 20%. Ωστόσο, αυτό το νούµερο ακούγεται υπερβολικό και συνήθως τέτοιες εκτιµήσεις διαψεύδονται µόλις βγουν οι επίσηµες ανακοινώσεις. Αν βέβαια µαζί µε την οποία µείωση εκτάσεων διαπιστωθούν και προβλήµατα στις παραγωγές παγκοσµίως, τότε η άνοδος των τιµών θα είναι µονόδροµος.

Να σηµειωθεί επίσης ότι τα παγκόσµια στοκ είναι ακόµα αρκετά, αλλά όχι τόσα ώστε να αδιαφορήσει η αγορά σε σηµαντικά προβλήµατα παραγωγής. Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία του Αµερικανικού Υπουργείου Γεωργίας USDA αναθεωρούν προς τα πάνω τον όγκο των συνολικών αποστολών σιταριού από τα ευρωπαϊκά λιµάνια, οι οποίες κατά την τρέχουσα εµπορική περίοδο θα φτάσουν τους 23 εκατ. τόνους.  Ειδικότερα, σύµφωνα µε το USDA, η παγκόσµια προσφορά σιταριού υπολογίζεται µειωµένη, γεγονός που αποδίδεται στις προβλέψεις για µικρότερη του αναµενοµένου παραγωγή σε Καζακστάν και Ιράκ. Το εµπόριο ωστόσο αποτυπώνεται στα στατιστικά της υπηρεσίας ελαφρώς υψηλότερο, καθώς η ζωηρή κινητικότητα στις εξαγωγές ΕΕ και Βραζιλίας, ισοσταθµίζουν τη µειωµένη δραστηριότητα σε ΗΠΑ και Μεξικό. Ταυτόχρονα, Αλγερία, Μαρόκο και Φιλιππίνες ανεβάζουν τη ζήτηση, αυξάνοντας τις εισαγωγές τους.

Αναλυτικό ρεπορτάζ την εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 22 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

22-03-2019 16:56Κωστας

Μόνο μεγάλες τιμές διαβάζω αλλά πουθενά δεν μπορώ να βρω, έχω 200 τόνους σκληρό πολύς καλής ποιότητας και ανώτερη τιμή που βρήκα είναι μέχρι 21 λεπτά, εσείς που το βρήκατε το 23;;Μεγάλες τιμές γράφεται για να αγοράζουμε την εφημερίδα, τίποτα άλλο ράδιο αρβύλα η μεγάλες τιμές και στο βαμβάκι το ίδιο κάνετε κάθε χρόνο .

Απάντηση

21-03-2019 22:38ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΕΣΕΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΤΗΛ 6974720952

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία