BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Πάνω από 82 σεντς οι πράξεις των εκκοκκιστηρίων με νέα ενίσχυση εν αναμονή λύσης της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας

Μια καλή ευκαιρία να πουληθούν αποθέµατα ελληνικού βαµβακιού σε τιµές πάνω από 82 σεντς ανά λίµπρα, µε τη βοήθεια του ευνοϊκού δολαρίου, δίνει αυτό το διάστηµα η διεθνής αγορά.  Άλλωστε, το χρηµατιστήριο ενισχύεται από τώρα, όσο η αγορά αναµένει λύση στον εµπορικό πόλεµο µεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιµές Μαΐου ‘19 έχουν φτάσει στο υψηλότερο σηµείο από την αρχή του έτους, γεγονός που εν τω µεταξύ προκάλεσε εν µέρει την αποχή των κλωστηρίων από τις αγοραπωλησίες. Πάντως, οι πιο πρόσφατες πράξεις για τα ανοιχτά συµβόλαια βάσει Μαΐου ή Ιουλίου ’19 έγιναν στα 82 σεντς ανά λίµπρα, που ισοδυναµεί µε 1,60 ευρώ το κιλό.

cotton_2

Ελένη Δούσκα

6
1

Οι αναλυτές καταγράφουν τη δυναµική που έχει αποκτήσει αυτό το διάστηµα το βαµβάκι, ωστόσο σε κάθε περίπτωση τονίζουν ότι τόσο οι έµποροι όσο και οι παραγωγοί πρέπει να είναι λίγο προσεκτικοί και να µην περιµένουν «τρελά» νούµερα.  Μετά τα πρόσφατα υψηλά του έτους, το βαµβάκι δείχνει να θέλει να δοκιµάσει και λίγο παραπάνω, όµως θα δυσκολευτεί, καθώς και οι κλωστές άρχισαν να τραβιούνται από την αγορά. Σηµειωτέον ότι όσο το δολάριο ενισχύεται, τόσο πιέζονται τα εµπορεύµατα στο σύνολο τους.

Ενδεικτικό είναι ότι τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου ‘19 που δείχνουν τα επίπεδα τιµών της νέας σοδειάς έχουν κάνει µικρότερη άνοδο, που σηµαίνει ότι όλη αυτή η δυναµική δεν θα µεταφερθεί αυτόµατα και στη νέα σεζόν. Πάντως, οι εκτιµήσεις για τη νέα καλλιεργητική περίοδο δείχνουν µεγάλες παραγωγές σε Βραζιλία και ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα οι καιρικές συνθήκες στο Τέξας δεν είναι ευνοϊκές για τη νέα σπορά.

 
Αυξηµένη κατανάλωση στην Τουρκία

Το παγκόσµιο εµπόριο βάµβακος θα έχει επεκταθεί κατά 3,5% ως το κλείσιµο της εµπορικής περιόδου 2018-2019, µε την κατανάλωση να διατηρεί θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης, αν και περισσότερο επιβραδυµένους σε σχέση µε την προηγούµενη περίοδο. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη µηνιαία έκθεση της ∆ιεθνούς Συµβουλευτικής Επιτροπής Βάµβακος (ICAC) για τον Μάρτιο, στην οποία ο ρυθµός αύξησης της κατανάλωσης υπολογίζεται στο 0,04%, κυρίως λόγω της υποχώρησης της ζήτησης στην Ανατολική Ασία, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν στο 6%, 7% και 3% αντίστοιχα. Επιπλέον, αναφέρεται η προοπτική της Τουρκίας να ανεβάσει το ρυθµό κατανάλωσης σε διψήφια νούµερα, γεγονός θετικό για την Ελλάδα, καθώς η γειτονική χώρα συνιστά τη βασική αγορά για το ελληνικό βαµβάκι.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 30 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα



Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-03-2019 15:58Akis

Που τα βλέπετε τα 82cents βρε παιδιά και εγώ δεν τα βλέπω;; Σε ποιο site;;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία