BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Επίπεδα ρεκόρ στη κατανάλωση σιτηρών λέει το IGC

Η συνολική παραγωγή σιτηρών κατά την επερχόμενη περίοδο 2019/20 αναμένεται να ανακάμψει κατά 50 εκατ. τόνους, ωστόσο τα τελικά αποθέματα θα μειωθούν κατά 28 εκατ. τόνους, αφού η κατανάλωση θα βρεθεί στα επίπεδα ρεκόρ των 2204 εκατ. τόνων όταν φέτος η κατανάλωση δεν ξεπέρασε τους 2153 εκατ. τόνους.

pinakas-stari

6
0

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την νέα έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) για τον μήνα Μάρτιο, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται το ευοίωνο εμπορικό κλίμα στον κλάδο των σιτηρών για την καλλιεργητική και εμπορική περίοδο 2019/20.

Ειδικότερα,  το εμπόριο σιτηρών, την περίοδο 2019/2020 θα αυξηθεί απότομα αφού λόγω των χαμηλότερων αρχικών αποθεμάτων αλλά και της αυξημένης κατά τουλάχιστον 50 εκατ. τόνους κατανάλωσης, η συνολική προσφορά σιτηρών θα παραμείνει αμετάβλητη ενώ υπάρχει και πιθανότητα περαιτέρω μείωσης των τελικών αποθεμάτων του 2020 μέχρι και 28 εκατ. τόνους. Η μείωση των αποθεμάτων περιλαμβάνει την Τρίτη διαδοχική μείωση για το καλαμπόκι (-38 εκατ. τόνους), ενώ για το σιτάρι αναμένεται μια μικρή αύξηση κατά 6 εκατ. τόνους, όπως και για το κριθάρι κατά 2 εκατ. τόνους, μια αύξηση που έρχεται να καλύψει το αποθεματικό κενό της τρέχουσας περιόδου. Αν και είναι ακόμα νωρίς για πιο σταθερές εκτιμήσεις σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση για το 2019-2020, αναμένεται μια αύξηση της προσφοράς λόγω μεγαλύτερης παραγωγής σε χώρες της Ασίας όπως η Ινδία, που όμως θα «εξουδετερωθεί» άμεσα λόγω της αναμενόμενης μείωσης στην Κίνα. Όπως συμπληρώνει η έκθεση του IGC, το εμπόριο θα διαμορφωθεί από τη ζήτηση των αγοραστών σε Αφρική και Ασία.  

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι το κλείσιμο της τρέχουσας εμπορικής περιόδου η κατανάλωση θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 1%. Υπενθυμίζεται πως η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών τη σεζόν 2018/2019 μειώθηκε κατά 17 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, πέφτοντας στις 2.125 εκατομμύρια τόνους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία