BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ο καυγάς ΗΠΑ-Κίνας και οι νέοι «μνηστήρες» τραμπαλίζουν εκατομμύρια τόνους προϊόντων

Οι μεγάλες μειώσεις εισαγωγών Αμερικανικών προϊόντων στην Κίνα, η στροφή της Κίνας σε άλλους προμηθευτές από Ν.Αμερική και Μαύρη Θάλασσα, αλλά και η πιθανή επανέναρξη συνεργασίας Κίνας-Αμερικής, που αν συμβεί θα σημάνει πάλι εισαγωγές από ΗΠΑ, ταρακουνάνε το παγκόσμιο εμπόριο. Οι ισορροπίες αλλάζουν συνεχώς και εκατομμύρια τόνοι προϊόντων παίζουν «τραμπάλα» όσον αφορά τις αγορές που θα καταλήξουν.

STNMTZ_20130911_19384

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

1
0

Το αμερικανικό καλαμπόκι έχει αντικατασταθεί με επιτυχία από ουκρανικό στη δομή των κινεζικών εισαγωγών εμπορευμάτων. Αυτό δήλωσε ο Renault Quach, διευθυντής της κινεζικής εταιρείας Dongling Grain & Oil στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Συνεδρίου της Μαύρης Θάλασσας που διεξήχθη στο Κίεβο της Ουκρανίας.

«Είμαι βέβαιος ότι τα αμερικανικά προϊόντα δεν είναι απαραίτητα για την Κίνα. Μπορούμε εύκολα να τα αντικαταστήσουμε με πρώτες ύλες από άλλες χώρες. Το Ουκρανικό καλαμπόκι έχει αντικαταστήσει επιτυχώς το Αμερικανικό. Όσον αφορά το σιτάρι, εισάγουμε μόνο το 11%. Έχοντας μια τεράστια εγχώρια αγορά το καθιστά ασήμαντο», σχολίασε ο R. Quach.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα εξαρτάται από την σόγια, το σόργο και το κριθάρι. Αλλά το 2018 μείωσε ήδη τις αμερικανικές εισαγωγές σε αυτές τις κατηγορίες κατά σχεδόν 50%.

"Εισάγουμε ενεργά σόγια Βραζιλίας. Οι έμποροι στη Νότια Αμερική είναι ικανοποιημένοι με τα έσοδα που λαμβάνουν. Ένα Panamax φέρνει έσοδα 9 εκατομμυρίων δολαρίων. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις εισαγωγές κριθαριού ζωοτροφής από την Ουκρανία. Αυτό το τμήμα θα έχει νέες ευκαιρίες ", ανέφερε.

Όσον αφορά τις εισαγωγές κρέατος, η Κίνα εξαρτάται πολύ λιγότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Μια άλλη πλευρά σε αυτό είναι ο αντίκτυπος στους εξαγωγείς των ΗΠΑ. Βρέθηκαν εναλλακτικές λύσεις, αλλά δεν μπορούν να βρουν μια αγορά συγκρίσιμη με εκείνη της Κίνας. Τι θα συμβεί μετά; Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Αν την υπογράψουν οι Αμερικανοί, τότε μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα μαζί τους», πρόσθεσε ο R. Quach.

Ωστόσο, τόνισε ότι η περίπτωση αυτή θα ήταν ασύμφορη για τα ουκρανικά προϊόντα. Η προσφορά κριθαριού ζωοτροφής από την Ουκρανία θα πέσει σε περίπτωση που οι εμπορικές διαφορές ΗΠΑ-Κίνας επιλυθούν. Προμήθειες καλαμποκιού από την Ουκρανία μπορεί επίσης να μειωθούν.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018/19 (Σεπτέμβριος-Φεβρουάριος) η Ουκρανία είχε αυξήσει την εξαγωγή ηλιέλαιου στην Κίνα 18 φορές σε 633 χιλ. τόνους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (34 χιλ. τόνοι).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία